Ευχελαιο απο τον Μητροπολιτη στο Α’ ΚΑΠΗ της Κομοτηνης

Το μυστήριο τελέστηκε για δεύτερη χρονιά, κατόπιν προτροπής των ηλικιωμένων

Το μυστήριο του ευχελαίου τέλεσε χθες το πρωί στο Α’ ΚΑΠΗ της πόλης μας ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων.  Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, η διευθύντρια και το προσωπικό του ΚΑΠΗ, αλλά και δεκάδες ηλικιωμένοι. Κατόπιν προτροπής των τελευταίων, το μυστήριο του ευχελαίου τελέστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και επαναλήφθηκε φέτος, ενώ από ό,τι προαναγγέλθηκε θα καθιερωθεί στο μέλλον, την περίοδο πριν από το Πάσχα.


 

Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων

«Για το σπίτι, για το μαγαζί, για το χωράφι τελούμε αγιασμό, με το μυστήριο του ευχελαίου καθαγιάζεται και συγχωρείται αποκλειστικά και μόνο ο άνθρωπος»

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε καταρχάς ότι το ευχέλαιο διαφέρει από τον αγιασμό, κάτι που όπως διαπίστωσε δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους. «Καμιά φορά κάποιοι άνθρωποι, είτε στο μαγαζί είτε στο σπίτι τους, όταν είναι καινούργιο ή όταν ανακαινίζεται, λένε να κάνουν ένα ευχέλαιο», παρατήρησε. «Για το σπίτι, για το μαγαζί, για το χωράφι τελούμε αγιασμό», επισήμανε, «και μαζί με τον αγιασμό, όπως ραντίζουμε, αγιάζεται και ο τόπος και ο άνθρωπος». «Με το μυστήριο όμως του ευχελαίου καθαγιάζεται και συγχωρείται αποκλειστικά και μόνο ο άνθρωπος», αντέτεινε.

«Ακόμα και για τη λανθάνουσα ασθένεια η εκκλησία προσεύχεται, για να εκδιωχθεί από μέσα μας»

«Και μάλιστα ο Απόστολος Παύλος», συνέχισε, «λέει σε μια επιστολή του “είσαι άρρωστος; Κάλεσε τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας, πρόσφερε έλαιο, κάνε προσευχή, αλλά αυτά μόνον δε φτάνουν, χρειάζεται και πολλή πίστη. Και η ευχή της πίστεως σώζει τον άρρωστο”. Τώρα θα μου πείτε “καλά, εμείς δεν είμαστε άρρωστοι”. Μέσα στις ευχές όμως του ιερού μυστηρίου υπάρχει και μια άλλη πολύ όμορφη, για να δούμε πώς η εκκλησία μεριμνά για τον άνθρωπο γενικότερα. Και λέει “διώξε κάθε αρρώστια και ασθένεια, που έχουν οι άνθρωποι, αλλά επίσης και κάθε λανθάνουσα ασθένεια”. Ποια είναι η λανθάνουσα; Αυτή που βρίσκεται μέσα μας σε λανθάνουσα μορφή, που δεν έχει εκδηλωθεί. Ακόμα και γι’ αυτήν η εκκλησία προσεύχεται, για να εκδιωχθεί από μέσα μας».

«Στη φωτιά της καρδιάς μας ρίχνουμε κι άλλα ξύλα, για να ζεσταθεί η πίστη μας και με την πίστη μας και με τη χάρη του θεού να γιατρευτούν όλες οι ασθένειές μας»

Συμπερασματικά, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι με το ευχέλαιο οι πιστοί δέχονται τη χάρη του Θεού, η οποία, όπως έσπευσε να επισημάνει, «για να ενεργήσει και να γίνει αυτό ένα φάρμακο, όπως τα παίρνουμε τα άλλα μας φάρμακα, χρειάζεται από εμάς πίστη δυνατή». «Έτσι λοιπόν σήμερα όλοι μαζί τελούμε αυτό το μεγάλο μυστήριο της εκκλησίας μας», συνέχισε, «αλλά και αναζωπυρώνουμε μέσα στην ψυχή μας την πίστη μας. Θα έλεγα ότι στη φωτιά της καρδιάς μας ρίχνουμε κι άλλα ξύλα, για να ζεσταθεί η πίστη μας και με την πίστη μας και με τη χάρη του θεού να γιατρευτούν όλες οι ασθένειές μας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.