ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ του καθηγητη Μηνα Αλ. Αλεξιαδη

Προς το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και τον πρόεδρό του, καθηγητή Μανόλη Γ. Βαρβούνη

Ευχαριστώ θερμά το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του, διακεκριμένο Καθηγητή Κύριο Μανόλη Βαρβούνη για την τιμητική διάκριση που μου απονεμήθηκε, με τη συνακόλουθη αναγνώριση του λαογραφικού έργου μου. Τον ευχαριστώ επίσης, γιατί η τιμή αυτή γίνεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου του Τμήματος για το λαϊκό μυθιστόρημα του 19ου  αιώνα, αφιερωμένου μάλιστα στον ένθερμο φιλέλληνα και διαπρεπή ελληνιστή καθηγητή Henri Tonnet.

Ο καθηγητής Βαρβούνης αγαπά και στηρίζει από τον πρώτο διορισμό του το Τμήμα που υπηρετεί, και, όπως έχω διαπιστώσει πολλές φορές, επιδιώκει πάντοτε την προβολή και ανάδειξη του έργου του Τμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πριν λίγες μέρες, εξ άλλου, δεν αποδέχθηκε την τιμητική  πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου για μετάκληση του εκεί. Όπως γνωρίζω, θέλει να συνεχίσει το έργο του εδώ.

Με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας έχω πολύχρονους δεσμούς συνεργασίας. Πάντοτε ουσιαστικούς και αποδοτικούς. Στα χρόνια που πέρασαν, το Τμήμα στελεχώθηκε με ικανότατους νέους επιστήμονες και ανέπτυξε ζηλευτή επιστημονική, εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική   δραστηριότητα. Για  όλα  αυτά  το  Τμήμα  δέχθηκε ευμενέστατα σχόλια και επαίνους από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Άλλωστε ο ογκώδης συλλογικός τόμος «Διεθνείς επιστημονικές διαδρομές από το παρόν στο παρελθόν», που εκδόθηκε πρόσφατα, ακτινογραφεί, με τον καλύτερο τρόπο, τη διαδρομή της πρώτης εικοσιπενταετίας (1991 – 2016) του Τμήματος.
Εύχομαι το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας να συνεχίσει με τον ίδιο επιστημονικό ζήλο το έργο του και να εκπέμπει παντού τη λάμψη του από την ακριτική αυτή περιοχή της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου έγινε σ' αυτήν την ευφρόσυνη ατμόσφαιρα. Να είστε όλοι καλά.

Κομοτηνή, 25 Μαΐου 2018
 
ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.