Εφαρμογη για προσβασιμες διαδρομες στην Κομοτηνη θελει να δημιουργησει ο Δημος Κομοτηνης

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα S.M.ALL μαζί με άλλες 8 πόλεις για την Αστική Κινητικότητα Ευάλωτων Ομάδων

Ολοκληρωμένα σχέδια δράσης εστιασμένα στην Αστική Κινητικότητα Ευάλωτων Ομάδων, καθώς και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα της προσβασιμότητας, θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Κομοτηνής συμμετέχοντας ως εταίρος στο διακρατικό έργο με τίτλο «Sharing Urban Solutions Towards Sustainable Mobility for ALL (S.M.ALL)» στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος URBACT IV – Action Planning Networks 2023 – 2025.

Μάλιστα το τοπικό πιλοτικό πρόγραμμα της Κομοτηνής αναμένεται να δημιουργήσει εφαρμογή για προσβάσιμες διαδρομές στην Κομοτηνή.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο τη βελτίωση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που εξασφαλίζεται μέσω των αρχών της προσβασιμότητας, της ισότητας και των δίκαιων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες και μειονεκτούσες ομάδες.

Μέσα από το έργο θα εκπονηθεί το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης και η Εργαλειοθήκη S.M.ALL, η οποία θα παρέχει ολοκληρωμένα σχέδια δράσης εστιασμένα στην Αστική Κινητικότητα Ευάλωτων Ομάδων και στα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις πιλοτικές δράσεις που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα θα δημιουργηθούν και οι τοπικές ομάδες δράσης Urbact – task force S.M.ALL, που θα αποτελέσουν τμήμα μια συνολικότερης ομάδας δράσης σε επίπεδο έργου. Οι ομάδες δράσεις θα αποτελούνται από θεσμικούς φορείς, ιδιώτες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τη θεματική του έργου.

Τέλος θα υπογραφεί και το Μνημόνιο Συνεργασίας του έργου S.M.ALL (MoU), που θα βασίζεται στην αρχή του Δικτύου Πόλεων URBACT και θα στοχεύει στην διεύρυνση του δικτύου βασιζόμενο στις αρχές του στόχου ΕΥΡΏΠΗ 2030 για την Βελτίωση της Προσβασιμότητας για Όλους.

Στο πλαίσιο του έργου ο Δήμος Κομοτηνής θα συμμετάσχει σε 8 διακρατικές συναντήσεις, θα διοργανώσει τουλάχιστον 6 συναντήσεις στο πλαίσιο της τοπικής ομάδας εργασίας που θα συσταθεί, θα δημιουργήσει ένα Τοπικό Σχέδιο Δράσης και θα υλοποιήσει το τοπικό πιλοτικό πρόγραμμα, που θα είναι η μια εφαρμογή για προσβάσιμες διαδρομές στην Κομοτηνή.

Επικεφαλής του έργου είναι ο Δήμος Φερράρα Ιταλίας, ενώ το εταιρικό σχήμα αποτελούν ακόμη ο Δήμος Στρασβούργου Γαλλίας, η ένωση δήμων QUADRILATERO URBANO Πορτογαλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος DURSKININKAI Λιθουανίας, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, ο Δήμος Βουκουρεστίου Ρουμανίας και ο Δήμος SKOFJA LOKA Σλοβενίας.

Η συνολική διάρκειά του έργου θα είναι 30  μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου είναι 100% από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής είναι 65.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.