Εδα Μολλα Χουσειν: Απο την Κομοτηνη στο Ηνωμενο Βασιλειο και σ’ ολον τον κοσμο

Η συμπολίτισσά μας που «κρατά τα ηνία» του Τμήματος Νεολαίας της μεγαλύτερης πολυθρησκευτικής ΜΚΟ “Religions for Peace” στην Μεγάλη Βρετανία

Στα τέλη του περασμένου μήνα το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού “Pro Europa” (European Cultural Foundation Pro Europa) ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων την απονομή του φετινού Ευρωπαϊκό βραβείο πολιτισμού “Pro Humanitate” στην διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση “ Religions for Peace”.

H “Religions for Peace” αποτελεί την μεγαλύτερη πολυθρησκευτική μη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο στόχος της οποίας είναι η προώθηση της κοινής δράσης μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων του κόσμου για την επίτευξη της ειρήνης και την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως οι βίαιες συγκρούσεις, η προστασία του περιβάλλοντος κ.α.

Ανάμεσα στα μέλη της βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο η συμπολίτισσά μας Εδά Μολλά Χουσεΐν.

Η Εδά είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της το 2014, εργάστηκε εθελοντικά στον τομέα της κοινωνικής ανθρωπολογίας, όπως επίσης και σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα καταγράφοντας μεταξύ άλλων προφορικές ιστορίες προσφύγων γυναικών και νέων, έως και το 2015 όταν και αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό, μετακομίζοντας στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές.

Παράλληλα με τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας η Εδά αποτέλεσε και ένα από τα πρώτα μέλη της «Ένωσης Προφορικής Ιστορίας Ελλάδος» που ξεκίνησε  με στενούς δεσμούς και με το ΔΠΘ η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν. Άλλωστε το 2018 η Εδά αποτέλεσε και μια εκ των ομιλητών στο 4ο  Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας με τίτλο «Ταυτότητες και ετερότητες σε περιόδους κρίσης» που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή τον Μάιο του 2018 σε διοργάνωση της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας  σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών «Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Τότε είχε κληθεί να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της έρευνάς της επί των κοινωνικών σχέσεων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, κατοίκων της Δυτικής Θράκης κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής.

Το 2020 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Westmininster, όπου και εργάζεται ως σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Είχε προηγηθεί η πρακτική άσκηση της στο Βρετανικό Μουσείο και η συνεργασία της με το Μουσείο “Horniman and Gardens” στο κομμάτι της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Η αναστολή της εργασίας της στο Βρετανικό Μουσείο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στον «ΠτΘ» της έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει το παράρτημα του Religions For Peace UK, όπου διατελεί συντονίστρια εδώ και έναν χρόνο.

Ειδικότερα η Εδά δημιούργησε ένα δίκτυο 15 νέων εθελοντών προερχόμενων από διαφορετικές θρησκείες και έχει αναλάβει τον συντονισμό του τμήματος νεολαίας του οργανισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως εξήγησε η ίδια «οι νέοι που συμμετέχουν έχουν λόγο, λαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες αξιολογώ και από κοινού προσπαθούμε οι προτάσεις αλλά και οι φωνές τους να ακουστούν, πάνω σε ζητήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο, όπως ο κορωνοϊός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι φυσικές καταστροφές κ.α.». Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται διαδικτυακές συναντήσεις κάθε μήνα, με τη συμμετοχή νέων από όλον τον κόσμο, γεγονός το οποίο η ίδια κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως ως προς την ανταλλαγή απόψεων αλλά και καλών πρακτικών από όλον τον κόσμο.

Μία τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα τον Ιούνιο, για να ακολουθήσει δεύτερη τον Ιούλιο όπου νέοι από διαφορετικά θρησκευτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν επί των δικών τους ιδεών σε σχέση με το περιβάλλον και τις επιθυμίες τους.

«Θέλουμε νέοι διαφορετικών θρησκειών να είναι μαζί μας επειδή δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσω στο οποίο μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό, να μοιραστούν τους φόβους τους, να αναζητήσουν ή να παράσχουν βοήθεια» ανέφερε η ίδια εξηγώντας πως η οργάνωση λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η UNESCO, UNICEF κ.α.

«Πρέπει να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Πρέπει να μάθουμε και να κάνουμε κάτι στο πλαίσιο του σεβασμού και της αγάπης τόσο απέναντι στον άλλον, τον συνάνθρωπό μας, όσο και προς το περιβάλλον» ανέφερε η ίδια. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι φυσικές καταστροφές, οι πόλεμοι μας αφορούν όλους και πρέπει να δράσουμε μαζί» συνέχισε για να υπογραμμίσει πως «αν η νεολαία θέλει ένα όμορφο μέλλον, πρέπει να σηκωθούμε, να σταθούμε μαζί με το λόγο μας ή με τους άλλους και να συνεχίσουμε συλλογικά. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται κάθε δική μου προσπάθεια».

Ως προς τα επόμενα σχέδιά της η Εδά βάζει πλώρη για τη Γερμανία, όπου θα βρεθεί τον προσεχή Οκτώβριο με την ιδιότητά της στην Religions for Peace International, στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού όπου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 98 θρησκευτικοί ηγέτες από όλον τον κόσμο. Η ίδια είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια και όπως τόνισε είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλει για την προάσπιση της ειρήνης σε διεθνή εργασιακά και διαθρησκευτικά ζητήματα, από την οποία ξεχωρίζει την συνομιλία της με την κ. Ela Gandhi, εγγονή του κ. Mahatma Gandhi, του πολιτικού και πνευματικού ηγέτη της Ινδίας και του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.