Εχουν ξεκινησει εργασιες σε «ειδικες περιοχες» που καηκαν στα Μουγλα

Στην οικολογική επιχείρηση αποκατάστασης και διάσωσης πραγματοποιούνται εργασίες σε 360 δέντρα

Η Ειδική Ζώνη Προστασίας του Περιβάλλοντος του Δάτσα Μποζμπουρούν και  η Ειδική Ζώνη Προστασίας του Περιβάλλοντος του Κοϊτζεγίζ Νταλγιάν επηρεάστηκαν από τις δασικές πυρκαγιές στα Μούγλα.

Ομάδες από τη Γενική Διεύθυνση Διατήρησης Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας έχουν αρχίσει να εργάζονται για τον εντοπισμό ζημιών στη βιοποικιλότητα και την αποκατάσταση περιοχών. Η επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από οικολόγους πυρκαγιάς και ακαδημαϊκούς, μαζί με εμπειρογνώμονες του υπουργείου, διεξάγει εντατικές έρευνες γης σε περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά.

Οι μετρήσεις περιβάλλοντος και διαμέτρου και οι θερμοκρασίες καύσης 192 δένδρων μετρήθηκαν ξεχωριστά σε 16 σταθμούς και 4 σημεία παρατήρησης σε κάθε σταθμό. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι ικανότητες κωνοφόρων 192 δένδρων, μετρήθηκαν ανοικτά και κλειστά κωνοφόρα και ελήφθησαν δείγματα από ορισμένα δέντρα. Τα επίπεδα τέφρας μετρήθηκαν 192 φορές.

Ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι μετρήσεις 360 δέντρων, οι μετρήσεις κώνων και οι μετρήσεις τέφρας. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 20 διαφορετικά είδη που έδωσαν νέους βλαστούς στην περιοχή και όλα αυτά καταγράφηκαν.

Εγκαταστάθηκαν κάμερες και παγίδες για να γίνουν προσδιορισμοί σχετικά με τα ερπετά, τα θηλαστικά, τα έντομα που ζούσαν στις συγκεκριμένες περιοχές και ελήφθησαν δείγματα εδάφους για εξέταση.

Επίσης, εξετάστηκαν περιοχές που είχαν προηγουμένως υποστεί πυρκαγιές και συγκρίθηκαν οι διαδικασίες αποκατάστασης. Διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές που αφέθηκαν στη φυσική επανάκαμψη του περιβάλλοντος με την τοποθέτηση μόνο κλαδιών και κελυφών περιείχαν περισσότερη ποικιλία ειδών από τις περιοχές που αναδασώθηκαν και η ανάπτυξη των δέντρων ήταν καλύτερη.

Οι μελέτες που διεξάγονται στην περιοχή θα καθορίσουν τον βαθμό στον οποίο επηρεάζεται η βιοποικιλότητα στις περιοχές πυρκαγιάς και τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν εργασίες αποκατάστασης σε αυτές τις περιοχές.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Εγγραφής της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας των Φυσικών Περιουσιακών Στοιχειών Ουμίτ Τουράν, δήλωσε ότι μετά τις δασικές πυρκαγιές, οι ομάδες εργάζονται σε ειδικούς χώρους προστασίας του περιβάλλοντος από την πρώτη ημέρα και ότι οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Τουρκία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.