«Εχεις γνωμη! Εχεις γνωση;»

Εκδήλωση των Κομοτηνή PES Activists με θέμα την Ημιμάθεια - Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» - Ειρήνη – Μαρία Σταματοπούλου – Δημήτρης Τέλης, μέλη των Κομοτηνή PES Activists «Η καταπολέμηση της ημιμάθειας είναι μία εσωτερική μάχη του καθενός από εμάς, η οποία νομίζω ότι τουλάχιστον σε επίπεδο νεολαίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς»

Εκδήλωση με βασικό θέμα συζήτησης την Ημιμάθεια και το πώς αυτή ως φαινόμενο της εποχής επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της προσωπικότητας του Έλληνα πολίτη διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα η ομάδα Κομοτηνή PES Activists που αποτελεί το τοπικό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
 
Η εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «Έχεις γνώμη! Έχεις γνώση;» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 4 με 6 το απόγευμα στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» και θα αποτελέσει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαλόγου γύρω από την ημιμάθεια και τα αποτελέσματα της σε θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, την έκτρωση, την νομιμοποίηση της κάνναβης αλλά και τον συνδικαλισμό, με στόχο την ενίσχυση του δημοκρατικού φρονήματος μέσα από τον διάλογο που αποτελεί σύμφωνα και με τους διοργανωτές τη βάση της δημοκρατίας. 

Ειρήνη – Μαρία Σταματοπούλου «Ο Έλληνας εύκολα φανατίζεται και παίρνει θέση υπέρ κάποιου ζητήματος, δίχως απαραιτήτως να το γνωρίζει»

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής βρέθηκαν οι κκ. Δημήτρης Τέλης και Ειρήνη – Μαρία Σταματοπούλου, συντονιστής και μέλος αντίστοιχα της ομάδας των PES Activists Κομοτηνής, οι οποίοι μίλησαν για το περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά και για τις περαιτέρω δράσεις της ομάδας.
 
Όπως εξήγησαν η ημιμάθεια είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που υφίσταται σε όλες τις χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα έντονο. «Ο Έλληνας εύκολα φανατίζεται και παίρνει θέση υπέρ κάποιου ζητήματος, δίχως απαραιτήτως να το γνωρίζει και να αφήνει ανοιχτά “παραθυράκια” για να ακούσει απόψεις τρίτων και να διευρύνει τους ορίζοντές του»  υπογράμμισε η κ. Σταματοπούλου για να εστιάσει στην αιτία του προβλήματος, κυρίως σε ό, τι αφορά τις νεότερες γενιές που δεν είναι άλλη από τη «βαρεμάρα» από την οποία, όπως τόνισε η ίδια, διακατέχονται «και τους κάνει να επιλέγουν την εύκολη και έτοιμη λύση, δηλαδή να αναπαράγουν αυτό που τους λένε, χωρίς να εξετάσουν το ουσιαστικό του περιεχόμενο».

Δημήτρης Τέλης «Εφόσον το εγχώριο πολιτικό μας σύστημα χαρακτηρίζεται από ημιμάθεια, είναι λογικό να επηρεάζονται και οι πολίτες»

«Η ημιμάθεια αντικατοπτρίζεται στον τρόπο λειτουργίας του πολίτικου συστήματος» πρόσθεσε ο κ. Τέλης τονίζοντας πως «εφόσον αυτό χαρακτηρίζεται από ημιμάθεια, τότε είναι λογικό να επηρεάζονται και οι πολίτες» για να συμπληρώσει πως σε ό, τι αφορά τη νέα γενιά σε πολύ μεγάλο βαθμό «σπουδαίο ρόλο παίζει η έλλειψη παιδείας και το υφιστάμενο σύστημα εκπαίδευσης που προωθεί την αποστήθιση, την έλλειψη κριτικής σκέψης και ικανότητας». 

«Η λύση του προβλήματος στην πολύπλευρή και διεξοδική έρευνα»

Σε αυτό ακριβώς, στην πολύπλευρή δηλαδή και διεξοδική έρευνα εστιάζεται και η λύση του προβλήματος της ημιμάθειας σύμφωνα με τους ίδιους, σε συνδυασμό με τον διάλογο και όχι στις απόλυτες θέσεις και την υιοθέτηση φασίζουσων συμπεριφορών.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή όπως επεσήμανε η κ.Σταματοπούλου υπάρχει εξέλιξη και στην ελληνική κοινωνία, η οποία ωστόσο εντοπίζεται σε ατομικό επίπεδο.
«Βλέπω νέους που ασχολούνται και ψάχνουν, είναι όμως μία διαδικασία που σίγουρα απαιτεί χρόνο. Η ημιμάθεια δεν καταπολεμείται, δεν γίνεται να τα ξέρουμε όλοι όλα αλλά τουλάχιστον έχουμε σε ένα βαθμό συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να μιλάμε για κάτι το οποίο γνωρίζουμε και αν δεν γνωρίζουμε τουλάχιστον δεν πρέπει να φοράμε παρωπίδες. Είναι μία εσωτερική μάχη του καθενός από εμάς, η οποία νομίζω ότι τουλάχιστον σε επίπεδο νεολαίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς».
 
Σύμφωνος με τα λεγόμενα της κ.Σταματοπούλου και ο κ.Τέλης ο οποίος τόνισε ότι ενώ «παραδοσιακά η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πίσω σε θέματα συνειδητοποίησης, δραστηριοποίησης και ενεργοποίησης σε θέματα πολιτικής, ακτιβισμού κ.α. τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την κρίση, έχουν γίνει βήματα μπροστά». 

Οι  Pes Actıvısts και ο πολιτικοκοινωνικός ακτιβισμός της επικαιρότητας

Οι ομάδες Pes Actıvısts είναι μια επίσημη δομή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και λειτουργούν ως πυρήνες διάδοσης των ιδεών, των πρωτοβουλιών και των αξίων του σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στην Κομοτηνή το παράρτημα ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, ενώ στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν εκατοντάδες παραρτήματα όπως αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Καλαμάτας.  
 
Όπως τόνισε ο κ. Τέλης «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, γι αυτό τον λόγο προσπαθούμε, να συμβάλουμε στην ενοποίηση του χώρου, στην ενδυνάμωσή του, στην οργάνωσή του, στην ανασυγκρότησή του και στο να ξαναβρεί την επαφή του με τη νέα γενιά, την οποία έχει χάσει τα τελευταία χρόνια».
 
«Οι πρωτοβουλίες μας καθορίζονται από την επικαιρότητα» πρόσθεσε ο ίδιος για να δώσει το παράδειγμα της διαδικτυακής καμπάνιας που «έτρεξαν» κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος τασσόμενοι υπέρ του ΝΑΙ.
 
Τα παραρτήματα των PES Activists παίρνουν θέση για καίρια ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας εν συνόλω αλλά και των τοπικών κοινωνιών, όπως αντίστοιχα αυτήν την περίοδο έχουν καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, υλοποιώντας ταυτόχρονα δράσεις για τη συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων.
 
«Ασχολούμαστε με τον πολιτικοκοινωνικό ακτιβισμό της επικαιρότητας» επεσήμανε η κ. Σταματοπούλου, υπενθυμίζοντας τέλος πως το παράρτημα της Κομοτηνής στον μόλις έναν χρόνο ζωής του έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες για τα δικαιώματα των γυναικών και ενάντια στη βία που δέχονται, ενώ έχουν συναντηθεί και με τον δήμαρχο Κομοτηνής, με τον οποίο και συζήτησαν τα προβλήματα της πόλης και τις προτάσεις τους για την επίλυση τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.