ECDC: Εκτακτη ανακοινωση για την οξεια ηπατιτιδα

Κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες

Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ (UKHSA) ανακοίνωσε ότι από τα 111 περιστατικά που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, πλέον τα δέκα κρίθηκε ότι έχρηζαν μεταμόσχευσης. Δεν έχει σημειωθεί θάνατος παιδιών που ασθένησαν με οξεία ηπατίτιδα.

Η αρμόδια βρετανική υγειονομική αρχή τονίζει ξανά ότι οι συνήθεις ιοί που προκαλούν τη νόσο δεν έχουν εντοπιστεί στα νοσούντα παιδιά, που είναι κυρίως κάτω των πέντε ετών και που αρχικά είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ακολουθούμενα από ίκτερο.

Τονίζεται επίσης εκ νέου ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα ασθενούντα παιδιά κάτω των δέκα ετών δεν έχει εμβολιαστεί.

«Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών υποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως η αύξηση στα σοβαρά περιστατικά ηπατίτιδας ίσως συνδέεται με λοίμωξη από αδεονοϊό, αλλά εξετάζονται ακόμα ενεργά και άλλα αίτια», αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση της UKHSA.

Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.