«Εμποδια» στην εισαγωγη των φοιτητων εφερε η ΕΒΕ

Πολλοί υποψήφιοι εκτός – Η κατάσταση στο ΔΠΘ

Πολλές είναι οι κενές θέσεις που αφήνει τα ΑΕΙ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το γεγονός ισχύει και για τμήματα του Δημοκριτείου που σε πολλές των περιπτώσεων λόγω της ανόδου των βάσεων και της εφαρμογής της ΕΒΕ καταγράφουν μικρότερο του αναμενόμενου αριθμό επιτυχόντων.

Μικρό αριθμό επιτυχόντων καταγράφουν στο Δημοκρίτειο και τα Τμήματα της Ορεστιάδας. Μόλις 21 είναι οι επιτυχόντες στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε σύνολο 270 θέσεων, ενώ στο έτερο τμήμα, αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης οι επιτυχόντες ανέρχονται σε 71 σε σύνολο 368 θέσεων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των μετεγγραφών – για τις οποίες δεν υπάρχει όπως είναι φυσικό ακόμα καθαρή εικόνα- δημιουργούν ένα μείγμα αβεβαιότητας.

Αν αναλογιστεί δε κανείς πως υπάρχουν τμήματα που οι επιτυχόντες καταλαμβάνουν περίπου το ήμισυ των προσφερόμενων θέσεων, τότε το φαινόμενο γίνεται ανησυχητικότερο. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν στο Πολυτεχνείο Ξάνθης όπου από τα πέντε Τμήματα μόλις τα δύο κατάφεραν να πληρώσουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις. Ο λόγος για το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Στον αντίποδα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών εισάγονται 8(!) νέοι φοιτητές σε σύνολο  126 θέσεων, στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος εισάγονται 75 νέοι φοιτητές από το σύνολο των 143 προσφερόμενων θέσεων και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 136 νέοι φοιτητές από το σύνολο των 238 προσφερόμενων θέσεων.

Δύο τμήματα στην Κομοτηνή με τον μισό αριθμό επιτυχόντων

Στα τμήματα της Αλεξανδρούπολη πληρώνονται όλες οι θέσεις, κάτι που δεν ισχύει όμως και για τμήματα της Κομοτηνής. Σε δύο τμήματα που εδρεύουν στην πόλης μας καταγράφεται μειωμένος αριθμός επιτυχόντων. Πρόκειται για το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. 70 είναι οι επιτυχόντες συγκεκριμένα στο Τμήμα Παρευξεινίων σε σύνολο 161 θέσεων και 104 οι επιτυχόντες σε σύνολο 219 θέσεων στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

Πού αποδίδει το φαινόμενο το υπουργείο

Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει το φαινόμενο σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι στον συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα Τμήματα, στις επιδόσεις των υποψηφίων και στη μη επιλογή των επίμαχων τμημάτων από τους υποψηφίους.

Η μείωση του αριθμού επιτυχόντων αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368). Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη πως το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.

Επισημαίνεται ακόμη πως πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν ΔΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους, ενώ τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.