«Εμπιστοσυνη του Θεου και ανθρωπινη ευθυνη»

Το μήνυμα της Κυριακής

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμωνος

Η παραβολή του «αμπελώνος» αποτελεί μια παραστατική ανάλυση της προβληματικής στάσεως των θρησκευτικών ηγετών των Ιουδαίων έναντι της εμπιστοσύνης του Θεού και συγχρόνως μια συνταρακτική προειδοποίηση. Ανεξάρτητα όμως από τους συμβολισμούς των λεπτομερειών κεντρική ιδέα παραμένει ότι ο «οικοδεσπότης» ο Θεός δηλαδή, ετοίμασε με προσωπική φροντίδα το κάθε τι, «εφύτευσεν», «περιέθηκε», «ώρυξεν», «οικοδόμησε» και κατόπιν εμπιστεύθηκε το έργο του στους «γεωργούς».

Όταν ο Θεός αναθέτει μια εργασία στους ανθρώπους, έχει προβλέψει και για τις προϋποθέσεις της επιτυχίας. Δεν προσφέρει χέρσα περιοχή, αλλά αμπελώνα οργανωμένο από τον ίδιο με όλες τις δυνατότητες καλλιέργειας. Δεν δίνει μόνο το έργο, αλλά και τα μέσα για την επιτυχή εκτέλεσή του. Κάθε αποστολή του Θεού είναι για τον άνθρωπο ένα μεγάλο προνόμιο και εξαιρετική δυνατότητα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό στη στάση του οικοδεσπότη είναι η εμπιστοσύνη και η ελευθερία που αφήνει στους εντολοδόχους. Όταν ο Θεός εμπιστεύεται κάτι στον άνθρωπο το κάνει μεγαλόκαρδα, δεν κάθεται να ελέγχει συνεχώς το κάθε τι. Αφήνει πρωτοβουλία και αυτενέργεια. Ο οικοδεσπότης μετά την ανάθεση της εντολής και την προσφορά όλων των απαραίτητων για την επιτυχία του έργου των γεωργών, «απεδήμησεν», ανεχώρησε σε μέρος μακρυνό. Δεν κάθισε από πάνω τους να τους επιβλέπει σαν τυραννικός επιστάτης. Τους άφησε ελεύθερους στη δουλειά τους, δείχνοντας εμπιστοσύνη.

Οι γεωργοί, όταν καλοσυνήθισαν στον αμπελώνα τον ανακύρηξαν κτήμα τους. Επιχείρησαν την ολοκληρωτική κατοχή, ώστε να τον κάνουν ό,τι θέλουν. Όταν ήγγισεν ο καιρός και τους ζητήθηκαν από τον οικοδεσπότη οι καρποί, λησμόνησαν και ευγνωμοσύνες και υποσχέσεις και δεν δίστασαν για να κατάσχουν την κληρονομίαν να καταφύγουν στα πιο απάνθρωπα και σκληρά μέσα. Ξυλοκόπησαν, σκότωσαν, λιθοβόλησαν τους απεσταλμένους του ευεργέτου και τον ίδιον τον Υιόν του. Ήταν μια εσκεμμένη, συνειδητή διάπραξη του κακού.

Η «παραβολή του αμπελώνος» αποτελεί μια συνεχή προειδοποίηση για όλους μας, έθνη, εκκλησίες, χριστιανικές κοινότητες, κληρικού, λαϊκούς – που έχει ο Θεός τιμήσει με μια υψηλή αποστολή με μία ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Ας μην επαναπαυόμαστε στο ότι μας έχει δοθεί κάτι πολύτιμο. Αν δεν ανταποκριθούμε ευσυνείδητα στην ευθύνη, η αρχική τιμή που μας έγινε μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.