Εμπιστευονται οι Ελληνες τη Δικαιοσυνη και τους ευρωπαικους θεσμους;

Μεικτά τα ευρήματα της Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς που είναι η 9η Δεκεμβρίου, η Eurostat επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν «Εμπιστεύονται οι πολίτες τη Δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;» 

Τα ποσοστά των Ευρωπαίων που θεωρούν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και τον δημόσιο τομέα αδιάφθορο ποικίλουν σημαντικά ανά χώρα, πλην όμως σε γενικές γραμμές κινούνται χαμηλά, κοντά στο 50% πανευρωπαϊκά, όπως άλλωστε και η εμπιστοσύνη απέναντι στο ευρωκοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρεί πως η Δικαιοσύνη είναι όντως ανεξάρτητη ή αρκετά ανεξάρτητη δεν ξεπερνά το 53% σε επίπεδο «27», όπως προκύπτει μέσα από τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστοχώρο της στατιστικής υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ανεξαρτησία είναι θεμελιώδης πυλώνας ενός εύρυθμου και αποτελεσματικού συστήματος δικαιοσύνης. Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων στη χώρα σας που αντιλαμβάνονται (σ.σ. τον βαθμό ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης) ως καλό ή αρκετά καλό;» Απαντώντας στη σχετική ερώτηση (με στοιχεία της DG Communication), η Eurostat τοποθετεί την Ελλάδα στο 53%, στο ακριβώς ίδιο ύψος δηλαδή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από το 2017 και μετά, το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητη ή αρκετά ανεξάρτητη την ελληνική Δικαιοσύνη δεν ξεπερνά το 54% ενώ ειδικά φέτος το αντίστοιχο ποσοστό παρουσιάζεται να υποχωρεί στο 53%. Ωστόσο συγκριτικά, σε πολλές από τις άλλες χώρες της ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό τοποθετείται ακόμη πιο χαμηλά. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κροατία, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.ά. τοποθετούνται πιο χαμηλά από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα.  

«Σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ διεφθαρμένος) ως το 100 (καθόλου διεφθαρμένος), πόσο διεφθαρμένος θεωρείτε ότι είναι ο δημόσιος τομέας της χώρας σας;» Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση (με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας – Transparency International), η Eurostat τοποθετεί την Ελλάδα στο 49% και την ΕΕ συνολικά στο 64%. Κάτω από την Ελλάδα, ως ακόμη πιο «διεφθαρμένες», κατατάσσονται μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ: η Βουλγαρία (42%), η Κροατία (47%), η Ρουμανία (45%) και η Ουγγαρία (43%).

«Έχετε εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πόσοι έχουν την ίδια άποψη με εσάς στη χώρα σας;» Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζεται να εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα δεν ξεπερνά πια το 44%. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας το 2007 ήταν 77%, το 2009 ήταν 60% και το 2015 μόλις 26%. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα ποσοστό που ήταν ψηλά και εν συνεχεία κατέρρευσε εν μέσω κρίσης προτού αρχίσει πάλι να ανεβαίνει. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.