«Εαν πηγαιναμε σχολειο, ο κοσμος θα ηταν πιο φωτεινος…»

Το βίντεο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής, μέσω της κυβέρνησης, στον ΟΗΕ στη σύσκεψη των ηγετών του κόσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

To μικρό πειρατικό καράβι αρμένιζε για μέρες στον ωκεανό. Οι 4 πειρατές, ο Τζόσουα, η Κόνα, η Σεφαγιάτ και η Μαλάλα, μελετούσαν το χάρτη του χαμένου θησαυρού, αλλά ακόμα δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν που ήταν κρυμμένο το σεντούκι, στο οποίο ήταν φυλακισμένες όλες οι λέξεις του κόσμου…
 
Όλες ή μήπως είχαν ξεφύγει κάποιες;
 
Έπρεπε οπωσδήποτε να το βρουν, γιατί πώς αλλιώς θα έστελναν τη λέξη που θα ταξιδέψει, για να μάθουν τα παιδιά να λένε και να γράφουν λέξεις. Ακούγεται μπερδεμένο, αλλά αν δεν υπάρχουν λέξεις, πού θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία, πώς θα μάθουν τα παιδιά να γράφουν και να διαβάζουν;
 
Όχι, όχι, οι λέξεις δεν είχαν κρυφτεί, ούτε είχαν θυμώσει, ο κύριος Αναλφάβητος τις είχε αρπάξει από τα σχολεία, τα βιβλία και τα τετράδια των παιδιών. Εξήγησε σε όλους ότι βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη και μάλιστα στο κτίριο, όπου σε λίγους μήνες οι Υπουργοί όλου του κόσμου θα συζητούσαν πώς θα τα καταφέρουμε όλα τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο. Σκέφτηκε, λοιπόν, να μιλήσει και αυτός στους Υπουργούς για το σχολείο.
 
Εμείς, ως Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής, για μία ακόμη χρονιά, σκεφτήκαμε να τον βοηθήσουμε, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο.
 
Το Σεπτέμβρη του 2015 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, ειδική σύσκεψη για την Ανάπτυξη όπου και θα ψηφιστούν οι νέοι στόχοι που θα διαδεχτούν τους Αναπτυξιακούς Στόχους. Αυτοί οι νέοι στόχοι θα ονομάζονται Βιώσιμοι Στόχοι για την Ανάπτυξη και θα έχουν ένα βάθος χρόνου δεκαπέντε ετών για να επιτευχθούν.
Η εκπαίδευση για όλους δεν πρέπει να λείπει από τους νέους στόχους. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Και η συμβολή όλων μας, ως ενεργοί πολίτες του κόσμου, είναι απαραίτητη! Χρειάζεται να γίνουν άμεσα και αποφασιστικά βήματα, ώστε 58 εκατομμύρια παιδιά που βρίσκονται εκτός σχολείου να μπορούν να πάνε σχολείο.
 
Οι παγκόσμιοι αρχηγοί έχουν ζητήσει να συνταχθεί ένα μεγαλόπνοο και μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης, το οποίο θα εξακολουθεί να θέτει την παγκόσμια φτώχεια, τη βελτίωση της υγείας και την πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης ως βασικές προτεραιότητες. Ωστόσο, κρίνουν σκόπιμο να ληφθούν και άλλες τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις υπόψη, όπως η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομικές ανισότητες, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανεργία.
 
Είμαστε περήφανοι, γιατί στο βίντεο που θα στείλει, μέσω του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, η Αction Aid, το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, θα συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις μας, φωτογραφίες και αποσπάσματα του αντίστοιχου video clip του ειδικού σχολείου μας, γεγονός που καταδεικνύει περίτρανα τη μαζική και δημιουργική συμμετοχή των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών του σχολείου και την πίστη όλων μας στο εγχείρημα, συμβάλλοντας με τις μικρές μας δυνάμεις, ως σχολείο και ως χώρα, για ανάληψη δράσης και ενεργής συμμετοχής στις παγκόσμιες εξελίξεις.
 
To 2015 είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε τον κόσμο…
Άλλωστε «ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα παιδί και ένας δάσκαλος, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο».
Μαλάλα, Πακιστανή ακτιβίστρια για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.