Ε. Στυλιανιδης: Η Βορεια Ελλαδα «πονταρει» στα Βαλκανια

Τα «αντίποινα» της Ρωσίας στις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις λόγω Ουκρανίας βλάπτουν τον ελληνικό τουρισμό

Αλλαγή των χωρών στόχευσης προκρίνει ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ επιδιώκοντας «αναθέρμανση» του ζητήματος διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας

Το «αποτύπωμα» της απόφασης της Ρωσίας να προχωρήσει σε «αντίποινα» προς τις χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις μετά και τη επίθεσή της στην Ουκρανία κλείνοντας την «κάνουλα» των Ρώσων τουριστών θα είναι ισχυρό τόσο για το σύνολο της χώρας όσο και για την Βόρεια Ελλάδα που «παραδοσιακά» αποτελεί δημοφιλή προορισμό υπογράμμισε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 2 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις ακυρώσεις που ήδη υφίστανται σε τουριστικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος από Ρώσους τουρίστες, πολύ δε περισσότερο το κύμα ακυρώσεων και παγώματος των κρατήσεων που αναμένουν το επόμενο διάστημα οι επαγγελματίες του τουρισμού,  καθώς και την ανακοίνωση από πλευράς της αρμόδιας τουριστικής υπηρεσίας της Ρωσίας για την κατάργηση της πώλησης τουριστικών πακέτων για τις χώρες που της έχουν επιβάλλει κυρώσεις ο βουλευτής της ΝΔ, θέλησε να υπογραμμίσει την ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής στόχευσης τόσο της χώρας όσο και της Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε άλλες χώρες στόχους.

Από 1,5 εκατ. Ρώσους τουρίστες στο μηδέν

Η επιρροή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στο κομμάτι του τουρισμού αποτέλεσε άλλωστε όπως ανακοίνωσε ο ίδιος θέμα συζήτησης με τον Υπουργό Τουρισμό κ.Κικίλια σε προχθεσινή συνάντησή τους, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για τις μεγάλες επιπτώσεις του πολέμου στον ελληνικό τουρισμό. Άλλωστε όπως εξήγησε από τις στοχευμένες πολιτικές των προηγούμενων ετών η Ελλάδα έφτασε να υποδέχεται περισσότερους του 1,5 εκατ. Ρώσους τουρίστες με μεγάλη καταναλωτική ικανότητα, αριθμός που εν μέσω της πανδημίας μειώθηκε στις 500.000, με τις φετινές προσδοκίες από τις μέχρι πρότινος κρατήσεις και επαφές με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να έκαναν λόγο για περίπου ένα εκατομμύριο. «Δυστυχώς τώρα θα πάρουμε μηδέν, διότι η αγορά κλείνει, η ισορροπία μεταβάλλεται και φυσικά το κλείσιμο των εναερίων χώρων και όλη αυτή η ένταση που έχει δημιουργηθεί λειτουργεί αρνητικά» επεσήμανε για να εξηγήσει πως η Ρωσική αγορά στρέφεται πλέον κυρίως προς την Τουρκία και την Αίγυπτο. Η δική του εισήγηση αφορά στην «διεκδίκηση» μερίδας του τουριστικού ρεύματος της Ευρώπης και της Αμερικής, με τη Βόρεια Ελλάδα ωστόσο να «ποντάρει» στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

«Οι επιπτώσεις είναι ολέθριες για τη Ρωσία, αλλά αναμφισβήτητα ακουμπούν κι εμάς. Και στο κόστος ενέργειας, και στις απώλειες του τουρισμού. Έχουμε 50% πτώση των εξαγωγών που θα μειωθεί περαιτέρω, προς τις συγκεκριμένες αγορές. Θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα προσαρμοζόμενοι στο νέο περιβάλλον» ανέφερε εξηγώντας πως «για την περιοχή μας  αναμφισβήτητα είναι τα Βαλκάνια, γι’ αυτό και πρέπει να δούμε λίγο τις εισόδους, τις διευκολύνσεις».

Συναντήσεις για την επίσπευση της διέλευσης λεωφορείων από τον μεθοριακό της Νυμφαίας

Στην κατεύθυνση αυτή όπως έκανε γνωστό ο ίδιος κατά την διάρκεια της συνάντησης του ζήτησε από τον Υπουργό Τουρισμού πιο «επιθετικές» πρωτοβουλίες όσον αφορά τη διέλευση λεωφορείων από το Μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, συζητώντας αναλυτικά τις διαδικασίες, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από αμφότερες τις πλευρές ούτως ώστε να επισπευστεί η διέλευση τουριστικών λεωφορείων.

Ερωτηθείς ως προς την πορεία ικανοποίησης του χρόνιου αυτού αιτήματος ο ίδιος εξήγησε πως εμπλέκονται μια σειρά υπουργείων με τα οποία ο ίδιος θα επιδιώξει συνάντηση.

«Την τελευταία φορά που αποπειράθηκα να προωθήσω το ζήτημα αυτό, “σκάλωνε” στην ρηματική διακοίνωση που έχει υπογραφεί με τη Βουλγαρία, την οποία δεν ήθελε να την αλλάξει ο τότε υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, γιατί συνειδητοποίησε τι απώλεια τουριστικού εσόδου είχε η ζώνη των ξενοδοχείων της Μαύρης Θάλασσας. Οι περισσότεροι πελάτες των Βαλκανίων επέλεξαν να έρθουν προς την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, γεγονός που στοίχησε στους Βούλγαρους με αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν στο θέμα της ρηματικής διακοίνωσης» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. «Έχω μιλήσει με τον υπουργό Τουρισμού για να μπει μπροστά στο θέμα αυτό. Με τον υπουργό Εξωτερικών, γιατί από το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να περάσει η αναμόρφωση της ρηματικής διακοίνωσης, αλλά και με τον Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Υποδομών, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή υποδομή στον κάθετο άξονα, που να μπορεί να φιλοξενεί και το τελωνείο, και την αστυνομία σε ελληνικό έδαφος, και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που κάνουν τους υγειονομικούς ελέγχους, ώστε τουλάχιστον τα λεωφορεία να μπορέσουν να υλοποιηθούν γρηγορότερα σε σχέση με τα φορτηγά που θέλουν περισσότερες διαδικασίες» ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο δηλώνει πιο αισιόδοξος ως προς την επίλυση αυτού του ζητήματος σε σχέση με το παρελθόν ο ίδιος απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις, υπογραμμίζοντας τον συντονισμό υπουργείων που απαιτείται και από ελληνικής πλευράς για να τονίσει ωστόσο πως «σίγουρα δεν προλαβαίνουμε την φετινή σεζόν ωστόσο αν το χτίσουμε σωστά, πιστεύω ότι είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον επιτύχουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.