Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ 53η

ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Αγαπητοί μου αδελφοί,
 
Έφθασε και φέτος η μεγάλη εορτή των «Ελευθερίων», κατά την οποία εορτάζουμε την απελευθέρωση της Ροδόπης και της Κομοτηνής, και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Είναι μια εορτή μνήμης εθνικής, που συνοψίζει τους αγώνες των Θρακών για την διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας και τους συνδέει άμεσα με την ευτυχή τους κατάληξη, την 14η Μαΐου του 1920, οπότε ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην Κομοτηνή και την κατέστησε αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικρατείας. Και είναι σε γιορτές όπως αυτή, που σήμερα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να δίνουμε την σημασία που τους αρμόζει, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ευεργετικά για την συλλογική, κοινωνική και εθνική ζωή μας.
 
Οι μεγάλες ιστορικές στιγμές του Γένους μας, είναι άρρηκτα δεμένες με την ορθόδοξη πίστη μας, και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό και ο εθνικοθρησκευτικός χαρακτήρας της γιορτής των «Ελευθερίων» είναι από την θέσπισή τους ορατός και ενεργός, δεδομένου ότι ο λαός της  Ροδόπης και της Κομοτηνής πανηγυρίζει τιμώντας την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θησαυρίζεται στην περίπυστη Μονή της Θεοτόκου του Βαθυρρύακος. Ο πρωτεύων αυτός ρόλος της τοπικής μας Εκκλησίας στους εορτασμούς αντανακλά το φρόνημα του λαού της Θράκης, και αποτυπώνει την πολιτισμική ιδιοπροσωπεία μας, η οποία φανερώνεται μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας, τους θεσμούς και τα θέσμια της τοπικής μας κοινωνίας, τις αρχές και τις αξίες που όλοι πρεσβεύουμε και υπηρετούμε.
Φέτος, μέσα σε συνθήκες κρίσης, αβεβαιότητας και αγωνίας, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να δοξολογήσουμε τον Πανάγιο Θεό για την ελευθερία που μας χάρισε, και για το ότι ευδόκησε να εκπληρώσει τα μύχια όνειρα  γενεών ολοκλήρων των πατέρων μας, συντελώντας στην απελευθέρωση της θρακικής γης μας.
 
Παραλλήλως δε, καλούμαστε να αντλήσουμε από την εορτή διδάγματα και παραδείγματα, ώστε να αναπτερωθεί το θάρρος και η αισιοδοξία μας, και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πατρίδος μας πιο δυναμικά, και περισσότερο αποφασιστικά παρά ποτέ. Καλούμαστε να αποκομίσουμε από το υπόδειγμα ζωής των προγόνων μας δύναμη, πατριωτισμό, αγάπη και ελπίδα, για τον επιτυχή χειρισμό των παρόντων δυσμενών συνθηκών. Κι αυτό θα το κάνουμε μόνον αν εορτάσουμε την επέτειο αυτή ενωμένοι, με ομοψυχία και αγάπη, παραλλήλως δε με αναγνώριση των θυσιών όσων αγωνίστηκαν για τον ερχομό της ευτυχισμένης και εθνοπόθητης αυτής ημέρας. Με άλλα λόγια, καλούμαστε να τιμήσουμε όπως πρέπει τους ήρωες, γνωστούς και αφανείς, το έργο των οποίων οδήγησε στην ενσωμάτωση της Ροδόπης, της Κομοτηνής και της Θράκης μας στον εθνικό κορμό.
 
Γι’ αυτό και πατρικώς σας προτρέπω και σας παρακαλώ να ανταποκριθούμε όπως πρέπει στο μήνυμα και στη σημασία της εορτής: να συμμετέχουμε με ευλάβεια στην υποδοχή της ιερής εικόνος της Θεοτόκου, να τη συνοδεύσουμε στην πορεία της προς το Ναό, και να ευτρεπίσουμε την διαδρομή, αποδίδοντάς της τις προσήκουσες τιμές. Να σημαιοστολίσουμε τα σπίτια και τα καταστήματά μας, και να συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις. Έτσι και εμείς θα αντλήσουμε διδάγματα, και τα παιδιά μας θα λάβουν ως πρότυπο υποδείγματα ζωής και δράσης, που η κοινωνία και το Γένος μας έχουν ανάγκη, στις παρούσες δυσχερείς περιστάσεις.
 
Τις λατρευτικές εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου κι Βιάννου κ. Ανδρέας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Από μας εξαρτάται, να γίνουν τα φετεινά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αφορμή και αφετηρία πνευματικής και εθνικής ανάτασης.
 

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης,
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 
 
† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.