Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Υφαντων: Οι μαθητες γευονται πλεον τους καρπους του κοπου τους

Ως γνωστόν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Υφαντών διένυσαν μια σχολική χρονιά γεμάτη με ποικίλες δράσεις εντός ή και εκτός του σχολικού χώρου, στο πλαίσιο πάντα λειτουργίας του μαθητικού τους συνεταιρισμού, της εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησής τους. Οι τελειόφοιτοι μαθητές συνεχίζουν πλέον την πρακτική τους εξάσκηση ακόμα και εκτός σχολείου, είτε κάποιοι εξ αυτών στο φυτώριο του Δήμου Κομοτηνής είτε άλλοι στο καφενείο «Καμενίδης» ή στο καφενείο «Αλλόκοτο».
 
Όσον αφορά στη φετινή εντός του σχολείου συνεταιριστική προσπάθεια των παιδιών, πέραν της λειτουργίας του μαθητικού κυλικείου και του εργαστηρίου χειροτεχνίας-καλλιτεχνικών κατασκευών, καλλιεργήθηκαν δύο υπαίθριοι λαχανόκηποι και το θερμοκήπιό μας, στο πλαίσιο πάντα του κύριου εργαστηρίου του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., αυτού της φυτικής παραγωγής. Έγιναν διαδοχικές συγκομιδές το χειμώνα και μέχρι λίγο μετά το Πάσχα, διαφόρων λαχανοκομικών φυτών, όπως σπανάκι, ραπανάκια, αντίδια, πράσινα σγουρά και λεία μαρούλια, κόκκινα και σγουρά μαρούλια, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, κρεμμυδάκια, παντζάρια, σκόρδα, μαϊντανός και ρόκα. Από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα, εκτός από τη φροντίδα των καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων του προαυλίου χώρου, έλαβε χώρα φυτωριακή παραγωγή και πώληση νεαρών φυταρίων θερινών λαχανοκομικών (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες) και καλλωπιστικών ειδών (πράσινου και μαύρου πλατύφυλλου βασιλικού). Παράλληλα, υπήρξε μέριμνα για τη φύτευση και θερμοκηπιακή ή υπαίθρια καλλιέργεια θερινών λαχανοκομικών κ.α. φυτών, όπως κολοκυθιάς, αγγουριάς, ντοματιάς, πατάτας, γλυκού καλαμποκιού και ηλίανθου (ηλιόσπορου). Τα περισσότερα από τα φυτά αυτά πλέον βρίσκονται σε στάδιο που εδώ και λίγο καιρό παράγουν καρπούς.
 
Από κοινού, μεταξύ των μαθητών (των συνεταιριζόμενων μελών) και των γεωτεχνικών-εκπαιδευτικών του σχολείου, ελήφθη η απόφαση πλέον να ελαττωθεί η προσπάθεια πώλησης των φυτικών μας προϊόντων και να αρχίσουν οι πρώτοι να γεύονται συχνότερα τους καρπούς του κόπου τους. Με το σκεπτικό αυτό την εβδομάδα που πέρασε, έγινε συγκομιδή μιας αξιόλογης ποσότητας πατάτας και κολοκυθιών, καθώς και λίγων αγγουριών. Την Παρασκευή 3/6/2016, μετά την επεξεργασία και το βρασμό των λαχανικών αυτών, οι εκπαιδευτικοί του εργαστηρίου φυτικής παραγωγής τα προσέφεραν στους μαθητές τους, γεγονός το οποίο τους προκάλεσε χαρά, ηθική ικανοποίηση και δικαίωση του κόπου τους. Καθημερινά ωστόσο τον τελευταίο καιρό, οι διδακτικές ώρες είναι πιο ευχάριστες μιας και στο τέλος του μαθήματος γευόμαστε τους καρπούς του κόπου μας.
 
Προσεχώς αναμένουμε την παραγωγή περισσότερων αγγουριών αλλά και ντομάτας, αν και η λήξη του σχολικού έτους στις 15 Ιουνίου έχει ήδη φτάσει. Χαριτολογώντας θα λέγαμε λοιπόν πως τα λαχανικά μας θα παραμείνουν στο σχολικό χώρο για «περιορισμένες εμφανίσεις» και ευελπιστούμε του χρόνου να επανέλθουμε, μαθητές και εκπαιδευτικοί ανανεωμένοι και ξεκούραστοι για εντονότερη προσπάθεια και περισσότερες δράσεις!!!
 
*O Ζήσης Γ. Τζηκαλιός είναι Γεωπόνος – Εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Υφαντών

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.