Δυσκολοι καιροι ακομα και για κληρονομους

Αυξήθηκαν οι αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Κομοτηνής - Η αποδοχή σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζει περισσότερο από την κληρονομιά

Αυξητικές τάσεις έχουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Κομοτηνής, από το 2013 οπότε και δόθηκε με νόμο η αρμοδιότητα αυτή στα Ειρηνοδικεία, από τα Πρωτοδικεία που ήταν προηγουμένως, παρόλο που πλέον φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί.
 
Γενικότερα τα τελευταία χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς τείνουν να έχουν αυξητική πορεία, μιας και ο ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική δυστοκία καθιστά δύσκολο για τους κληρονόμους το να πάρουν στην «πλάτη» τους ένα κομμάτι περιουσίας το οποίο θα αποδειχτεί περισσότερο βραχνάς. Ιδιαίτερα «ενοχοποιείται» για αυτό το φαινόμενο η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την καθίζηση της αξίας και την αδυναμία πώλησής τους, που αποτρέπουν πολλούς από το να αποδεχθούν κάποιο ακίνητο των συγγενών τους.
 
Η εικόνα αυτή μάλιστα ενδέχεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν περάσουν ορισμένες διατάξεις στο νέο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε διαβούλευση, για τη ρύθμιση των αυθαίρετων.
 
Στην Κομοτηνή φαίνεται να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των αποποιήσεων και των αποδοχών, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ενώ η αποποίηση κληρονομιάς πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το θάνατο του κληροδότη (6 μήνες για κατοίκους Ελλάδας και 1 χρόνος για κατοίκους εξωτερικού), η αποδοχή μπορεί να γίνει μετά από χρόνια, κάτι που σημαίνει πως η αναλογία αποδοχής και αποποίησης δεν είναι αντιπροσωπευτική.
 
Παρόλα αυτά παράγοντες του κλάδου τονίζουν πως η κατάσταση στην επαρχία είναι πιο ήπια από ό,τι στις μεγάλες πόλεις και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου έχουν αυξηθεί δραματικά.
 
Για να κάνει κάποιος δήλωση αποποίησης χρειάζεται να προσέλθει στο Ειρηνοδικείο και να καταθέσει ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληροδοτούντα, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
 
Συνολικά, οι αποποιήσεις κληρονομιών, με βάση τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, ανήλθαν το 2015 σε 45.627, από 29.200 που ήταν το 2013 και 41386 που ήταν το 2014.
 
Στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2015 ανήλθαν σε 9.566, από 6.079 που ήταν το 2013. Ενδεικτικά στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5068. Στο Ειρηνοδικείο Πειραιά το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 1509, το 2014 ήταν 1539, και το 2015 ανήλθαν σε 1692.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.