Δυσκολο το Πασχα για τα καταστηματα της Κομοτηνης

Η ακρίβεια περιορίζει την κίνηση, τη στιγμή που αυξάνει τις υποχρεώσεις τους

Οι Έλληνες ψωνίζουν σε Βουλγαρία και Τουρκία, την ώρα που ακόμα μια χρονιά φαίνεται να χάνεται για τον τουρισμό

Η ακρίβεια, που μειώνει την αγοραστική δύναμη και οδηγεί τους συμπολίτες μας στις γειτονικές χώρες ακόμα και για τα βασικά, απειλεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, μετά από 10 χρόνια κρίσης και 2 πανδημίας, στις επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Η περίοδος του Πάσχα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ήταν πάρα πολύ πεσμένη σε όλη την αγορά, την ώρα που οι υποχρεώσεις τους είναι συνεχώς αυξανόμενες.

Αντίθετα, την ώρα που οι δίοδοι προς Βουλγαρία και Τουρκία χρησιμοποιούνται από ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας για τα ψώνια τους, περιμένουν ελάχιστα από το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, μιας και θεωρούν πως έχουν γίνει ελάχιστες κινήσεις.

Ακόμα ένα χτύπημα για την αγορά

Κάνοντας ένα απολογισμό της Πασχαλινής περιόδου, η κ. Κωνσταντινίδου σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν μια δύσκολη κατάσταση για την αγορά, που δέχεται νέα χτυπήματα πριν προλάβει να συνέλθει από τα προηγούμενα.

«Έχουμε τρία χτυπήματα, της οικονομική κρίσης, της πανδημίας και τώρα της ενεργειακής κρίσης, και είμαστε οι πρώτοι αποδέκτες όλων αυτών των αρνητικών δεδομένων» σημείωσε, επισημαίνοντας πως παρά το εορταστικό ωράριο για μια εβδομάδα, η κίνηση αυξήθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες, και τότε μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Πρόκειται για ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα για την κατανάλωση και την ψυχολογία του καταναλωτή, που οι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι που εισπράττουν.

Όμως με αυτή την κίνηση, σημείωσε, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες από την καθημερινότητα, και παγιωμένες από τις ρυθμίσεις και από παλιές υποχρεώσεις που «κουβαλούν» τα μαγαζιά τους.

Εκροή συναλλάγματος προς Βουλγαρία

Στην περιοχή μας η κατάσταση επιβαρύνεται για τους επαγγελματίες από την γειτνίαση με την Τουρκία και την Βουλγαρία, στις οποίες μεταβαίνουν για να ψωνίσουν οι συμπολίτες μας, λόγω των χαμηλότερων τιμών που οφείλονται στους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και το βιοτικό επίπεδο.

«Η μεγάλη διαφορά των τιμών σαφώς και θα είναι πάντα δελεαστική στους καταναλωτές των οποίων συνεχώς η τσέπη μειώνεται. Συνεχώς το πορτοφόλι μειώνεται από την ακρίβεια η οποία υπάρχει, και από τη στασιμότητα των μισθών και των εισροών των οποίων έχουμε» ανέφερε, για αυτό και αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Η ίδια ζήτησε από τους συμπολίτες μας, πριν κάνουν αυτή την κίνηση και υπάρξει εκροή του εισοδήματος προς τη Βουλγαρία, να το σκεφτούν δύο φορές.

«Μπορεί να έχουμε το άμεσο αυτή τη στιγμή θετικό το ότι κερδίζουμε ένα ελάχιστο ποσό στην τσέπη μας, ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε το αύριο, πρέπει να σκεφτούμε τα παιδιά μας, πρέπει να σκεφτούμε την οικονομία μας, και για να την κρατήσουμε θα πρέπει η κατανάλωση να γίνεται μικρότερη μεν, εντός των συνόρων και εντός της πόλης μας δε, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε και να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας» σημείωσε.

Ακόμα μια χρονιά χαμένη για τον τουρισμό

Και ενώ οι διαβάσεις, ιδίως αυτή της Νυμφαίας, αποτελούν πέρασμα για τουρίστες για μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, η κ. Κωνσταντινίδου φοβάται πως το στοίχημα με τους τουρίστες από το μεθοριακό σταθμό, η περιοχή μας θα το χάσει για ακόμα μια χρονιά.

«Και δεν είχαμε κίνηση, αλλά και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσουμε να κρατήσουμε έστω ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι» ανέφερε, όπως μια ταμπέλα ή ένας ακόμα χώρος παρκαρίσματος.

Γενικότερα, πιστεύει πως δεν έχουν γίνει οι κινήσεις που θα φέρουν τον τουρίστα μέσα στην πόλη. «Το βρίσκω ουτοπικό να συζητάμε για τον μεθοριακό σταθμό, για την Νυμφαία και για τουρισμό στην Κομοτηνή, από τη στιγμή που εννιά χρόνια τώρα που είναι  η Νυμφαία ανοιχτή, δεν έχουμε πάρει το παραμικρό» ανέφερε, πέρα από ελάχιστη κίνηση σε τουριστικά θέρετρα σε Φανάρι και Μαρώνεια.

Αυτή όμως αποτελεί ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας, και έτσι η αγορά της Κομοτηνής ακόμα περιμένει να δει κάτι θετικό από την κίνηση που περνά από τον κάθετο άξονα.

Οι τελευταίες ενδιάμεσες εκπτώσεις

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες οι επαγγελματίες ελπίζουν πως θα είναι, βάση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, και οι τελευταίες.

Στις ενδιάμεσες αυτές εκπτώσεις, σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου,  ισχύει ο νόμος των προσφορών και των εκπτώσεων, δηλαδή όλοι οι καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουν διπλές αναγραφόμενες τιμές και μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να αποδείξουν ποια ήταν η παλιά τιμή και ποια είναι η νέα τιμή με την προσφορά.

Την Κυριακή 8 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, με το ωράριο που προτείνει ο εμπορικός σύλλογος της Κομοτηνής, 11:00 – 15:00. Οι καταστηματάρχες ελπίζουν πως θα υπάρξει κίνηση, όμως η κ. Κωνσταντινίδου θεωρεί πως είναι πάρα πολύ βασικό τα καταστήματα να μπορέσουν να μπουν σε μια κανονικότητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.