Δυσκολευονται να καλυψουν τις ασφαλιστικες εισφορες τους οι δικηγοροι

Με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου

Εκπνέει στις 30 Ιουνίου, η νέα προθεσμία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2014 για όλους τους τομείς ασφάλισης του τομέα νομικών στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), με τους δικηγόρους όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Ροδόπης, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την κάλυψη των απαραίτητων ποσών.
 
Η τετράμηνη παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των περσινών εισφορών τους προς το ΕΤΑΑ ήταν μια μικρή ανάσα για τους δικηγόρους, η οποία ωστόσο έδωσε την θέση της στην «απόγνωση» καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν όπως και το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, έντονα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
Το ζήτημα της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών απασχολεί έντονα τους δικηγόρους της Ροδόπης και τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος τυγχάνει να έχει και ένα μεγάλο αριθμό νέων μελών, όπως διευκρινίζει ο γραμματέας του Δ.Σ κ. Γιάννης Κυριαζής.
 
Με τις απανωτές επεμβάσεις που έγιναν στον κλάδο, την αποψίλωση της δικηγορικής ύλης και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που επηρεάζει την παροχή υπηρεσιών, το πρόβλημα της κάλυψης των ασφάλιστρων διογκώνεται, υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δικηγόροι της περιοχής προχώρησαν και σε ρυθμίσεις οφειλών τους από προηγούμενα έτη στον ΕΤΑΑ.
 
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την συγκέντρωση των απαιτούμενων ποσών για την ρύθμιση των χρεών τους, προβλήματα εντοπίζονται και από την έλλειψη προσωπικού του ΕΤΑΑ για την διεκπεραίωση των εν λόγω υποθέσεων, που ενισχύεται από την καθολική ανυπαρξία συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης χρέωσης και απόδοσης εισφορών στο ΕΤΑΑ-ΤΥΔΑ.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις 20 Απριλίου έως και σήμερα ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ έχει δεχθεί περισσότερες από 1.800 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών. Προς ρύθμιση υπάγονται χρέη έως 15.000 ευρώ, με την ελάχιστη δυνατή καταβολή να είναι τα 50 ευρώ.
 
Το τετραμελές τμήμα του ΕΤΑΑ- ΤΥΔΑ διευθετεί ημερησίως 6 με 10 αιτήσεις, ήτοι για να διεκπεραιωθούν οι 1.800 σήμερα αιτήσεις ρύθμισης οφειλών θα απαιτηθούν 180 εργάσιμες ημέρες, με την κάθε περίπτωση να χρήζει εξατομικευμένης διαχείρισης.
 
Αποτέλεσμα των παραπάνω προβλημάτων είναι ότι εκατοντάδες οφειλέτες που επιζητούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους δεν μπορούν να το κάνουν, καθώς η καταβολή οποιασδήποτε δόσης προϋποθέτει τον υπολογισμό και τη γνωστοποίηση της οφειλής.
 
Η Διοίκηση του ΤΥΔΑ με απόφασή της θα παρέχει σε αυτούς τους ασφαλισμένους κάλυψη έως τις 30 Ιουνίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στο Ν. 4321/2015, αλλά και η προθεσμία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2014. Αλλά μετά τις 30 Ιουνίου θα είναι στον «αέρα».
 
Για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα έχει προταθεί στη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων είτε να δηλωθούν μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ ως ρυθμισμένοι οι εν λόγω ασφαλισμένοι, είτε να παρασχεθεί προσωπικό 7 ατόμων για να εκκαθαρισθούν με μαζικό τρόπο οι σχετικές αιτήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.