Δυσαρεσκεια για τον νεο νομο για τα αδεσποτα στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Προβλήματα στην εφαρμογή του, αλλά και επιβάρυνση των Δήμων που θα οδηγήσουν στην όξυνση του προβλήματος

Περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει για τους Δήμους, παρά θα λύσει, ο νέος νόμος για τα αδέσποτα που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα είπε τόσο ο Δήμαρχος Κομοτηνής, όσο και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

Για το ζήτημα έκανε ερώτηση στο συμβούλιο ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, που αφού καταφέρθηκε εναντίον φιλοζωικών οργανώσεων και παράνομων καταφυγίων που θεωρεί πως λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο στην περιοχή μας, σημείωσε πως το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν βοηθά καθόλου την κατάσταση στο Δήμο, μιας και συνεχίζει να προβλέπει την επανένταξη των αδέσποτων σκύλων, όπως και τα προηγούμενα.

Εκεί εντοπίζει και την κυριότερη κριτική του, θεωρώντας πως θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερο πρόβλημα και θα διαιωνίσει την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ ζήτησε να μάθει από τη δημοτική αρχή τι σκοπεύει να κάνει για αυτό.

Επιδείνωση της κατάστασης

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης εκτίμησε πως το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αντίθετα θα την επιδεινώσει, αφενός γιατί η πρόβλεψη της μείωσης των ζώων, με την υποχρεωτική στείρωση, παραπέμπεται στο μέλλον, τα Δημοτικά Κτηνιατρεία παραμένουν αόριστη δυνατότητα, ενώ τα καταφύγια γίνονται υποχρεωτικά για όλους τους Δήμους χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται με ποιον τρόπο θα γίνονται οι χρηματοδοτήσεις και πώς θα προσδιορίζονται.

Παράλληλα προβλέπονται διαδικασίες και πρόστιμα που κάνουν πιο δύσκολο και περίπλοκο το έργο των φιλόζωων πολιτών, κάτι που εκτιμά πως θα αυξήσει τον αριθμό των αδέσποτων.

Σημείωσε δε πως τόσο από την ΠΕΔ ΑΜΘ όσο και την ΚΕΔΕ έχουν συγκεντρωθεί οι ενστάσεις και έχουν κατατεθεί στη διαβούλευση, ενώ θα συμμετέχουν αυτοί οι φορές ενεργά και στην συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Προβληματισμός από τους Αντιδημάρχους

Τον προβληματισμό τους για την κατάσταση και την μη επίλυσή της εξέφρασαν τόσο ο νυν αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Ισμαήλ Λεβέντ, όσο και ο πρώην κ. Γιάννης Μουρτίδης, μιας και οι δύο λόγω της ιδιότητας τους είναι αυτοί που οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες για επιθέσεις αδέσποτων.

Ο κ. Μουρτίδης σημείωσε πως ενώ αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης των αδέσποτων, η ευθύνη της διαχείρισης παραμένει στους Δήμους. Ήδη αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Λεβέντ να βρίσκονται κατηγορούμενοι σε δεκάδες δίκες. Για αυτό και πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα στους Δήμους να δημιουργήσουν καταφύγια περίθαλψης στα όρια του Δήμου, ώστε να μην είναι τόσο έντονο το πρόβλημα, διαφορετικά θα διαιωνίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Λεβέντ, που σημείωσε πως η κατάσταση όσο πηγαίνει, χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Με τον καινούριο νόμο θα γιγαντωθεί το ζήτημα, τη στιγμή που όλα τα αδέσποτα σκυλιά της Ροδόπης τελικά καταλήγουν στο κυνοκομείο του Δήμου.

Έτσι τόνισε πως το κυνοκομείο δουλεύει, όμως ο φόρτος εργασίας είναι τόσο έντονος, για αυτό και υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα.

Προχωρά η αύξηση δυναμικότητας στο κυνοκομείο

Όσο για τις βελτιώσεις στο κυνοκομείο, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και γίνονται κινήσεις για να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες και έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση άδειας στην πολεοδομία, που όταν γίνει, θα προχωρήσει και η δημοπράτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημοτικό Κυνοκομείο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο έχουν γίνει 175 υιοθεσίες, 126 στειρώσεις, 10 χειρουργεία, 330 περισυλλογές, 71 επανεντάξεις και είχαμε και 30 θανάτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.