Δυο ΤΟΜΥ και βλεπουμε για την Κομοτηνη

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας, σύντομα αναμένεται και η δεύτερη

Ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Μαρτίου τη λειτουργία της η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Κομοτηνής, που βρίσκεται επί της οδού Πάρ. Παναγιώτη Έλλη (πίσω από το Μουσικό σχολείο).
 
Έργο των Τ.ΟΜ.Υ. είναι η παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό. Οι Τ.ΟΜ.Υ. λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς διακρίσεις.
 
Σε αυτές θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες με προβλήματα υγείας που δεν χαρακτηρίζονται επείγοντα, όπως μια εποχιακή γρίπη, εμβολιασμός, συνταγογράφηση φαρμάκων, κλινική εξέταση, καθώς και παιδιατρικά ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
 
Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν την Πέμπτη 1 Μαρτίου, αφορούν 3 γενικούς γιατρούς, 2 παθολόγους, 2 παιδιάτρους, 4 νοσηλευτές, 4 διοικητικούς υπαλλήλους, 2 κοινωνικούς λειτουργούς και 2 επισκέπτες υγείας, οι οποίοι προς το παρόν θα βρίσκονται στο χώρο που παραχώρησε το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το ΚΕΦΙΑΠ, όπου έχουν γίνει όλες οι εργασίες συντήρησης και έχει τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός.
 

Στο χώρο θα λειτουργεί ένα ιατρείο για τον γενικό γιατρό, ένα για τον παθολόγο και ένα για τον παιδίατρο, καθώς και κοινωνική υπηρεσία, την οποία στελεχώνουν η κοινωνική λειτουργός και ο επισκέπτης υγείας, αλλά και διοικητική υποστήριξη.
 
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσει και η δεύτερη μονάδα, η οποία θα στεγάζεται στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής. Τα δύο ΤΟΜΥ της πόλης θα είναι διασυνδεδεμένα με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (το παλιό ΙΚΑ) και θα εποπτεύονται από αυτό, ενώ θα έχουν επιστημονική διασύνδεση με το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ως δευτεροβάθμια δομή, αν χρειάζονται οι ασθενείς περαιτέρω έλεγχο.
 
Να σημειωθεί πάντως πως ο σχεδιασμός προβλέπει συνολικά 4 ΤΟΜΥ στην πόλη μας, όμως η λειτουργία των άλλων δύο ΤΟΜΥ προϋποθέτει την επαναπροκήρυξη των θέσεων γιατρών και άλλων ειδικοτήτων, μιας και στην αρχική δεν υπήρξε πλήρης κάλυψη των ιατρικών ειδικοτήτων.
 
Οι γιατροί που τελικά προσλήφθηκαν αρκούσαν για την άμεση λειτουργία των 2 από τις 4 δομές, κάτι που δεν είναι μοναδικό για την πόλη μας, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες της Περιφέρειας, μιας και σε Ξάνθη και Δράμα δεν θα λειτουργήσει καμία ΤΟΜΥ, γιατί δεν υπήρξε δήλωση ενδιαφέροντος, ενώ από 1 θα λειτουργήσει σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
 
Για αυτό και θα γίνει επαναπροκύρηξη για τις κενές θέσεις, ώστε να μπορέσουν τελικά να λειτουργήσουν όλες οι δομές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
 
Το ΤΟΜΥ θα λειτουργεί από τις 07:00 έως τις 22:00. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 2531350832-33 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) : [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.