Δυο περιστατικα σε βαρος χωρων θρησκευτικης σημασιας στη Ροδοπη το 2019

Δημοσιεύθηκε η σχετική έκθεση του υπουργείου Παιδείας - 524 τα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα

Την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2019 έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά έκθεση χρονιά που δημοσιεύεται και διαρθρώνεται σε τρία μέρη.

Στο Εισαγωγικό μέρος παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας κατά το έτος 2019, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2019 κατεγράφησαν 524 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: 514 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

  • 504 περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήτοι το 96% επί του συνόλου,
  • 3 περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
  • 3 περιστατικά αφορούν στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Παλαιοημερολογίτες), ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
  • 4 περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήτοι το 0,76% επί του συνόλου,

Ιουδαϊσμός: 5 περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.

Μουσουλμανισμός: 5 περιστατικά, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Στο τρίτο μέρος ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση: α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα, β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια που για την ΑΜΘ ανέρχονται σε 25, γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, δ) των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών.

Σε σχετική του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής υπογραμμίζει πως «ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία που αποτελούν εχθρό της δημοκρατίας και της ειρήνης βασίζονται στην άγνοια, την ημιμάθεια και την αναπαράσταση του «άλλου» ως μιας απειλής που πρέπει να εξοντωθεί. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε αυτόν τον «άλλο», έναν φίλο. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι ο διάλογος, η ενημέρωση και η εκπαίδευση».

Τα περιστατικά στη Ροδόπη

Ειδικά για τον νομό μας στην έκθεση για το 2019 αναφέρονται δύο περιστατικά. Ένα που έλαβε χώρα σε χριστιανικό ναό και ένα σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συγκεκριμένα το πρώτο συνέβη στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής, στις 10 Μαρτίου 2019 και αφορά στην είσοδο στον ναό έξι μελών της αναρχικής συλλογικότητας “CAMINO LIBRE” κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας, όταν και έριψαν τρικάκια.

Το δεύτερο συνέβη στο Τζαμί της Αρίσβης στις 15 Απριλίου, όπου σύμφωνα με την καταγραφή ένας μουσουλμάνος εισήλθε στο Τέμενος και προκάλεσε φθορές στο Κοράνι, πράξη που έγινε αντιληπτή από τον Επίτροπο του Τεμένους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.