Δυο νεα «εξυπνα» info kiosks στο κεντρο της Κομοτηνης

Διαδραστικά εργαλεία για online επικοινωνία με τους τουριστικούς προορισμούς της Θράκης και της Νότιας Βουλγαρίας

Το φιλόδοξο έργο «Green Spots», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» και αποσκοπεί στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ φορέων της Θράκης και της Νότιας Βουλγαρίας για τον σχεδιασμό ενός κοινού τουριστικού προϊόντος, βρίσκεται πια στην τελική φάση πριν από την ολοκλήρωσή του, που τοποθετείται χρονικά στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει εκτελεστεί και το τελευταίο, και πιο σημαντικό, πακέτο εργασιών του επίμαχου έργου, που είναι η λειτουργία μιας κοινής δομής διαχείρισης τουριστικών προορισμών, μέσω καινοτόμων διαδραστικών εργαλείων, που θα επιτρέπουν στο κοινό την online επικοινωνία με τουριστικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες κτλ σε όλη την έκταση της Θράκης και της Νότιας Βουλγαρίας. Για το σκοπό αυτό, στις περιοχές παρέμβασης θα εγκατασταθούν συνολικά 12 «έξυπνα» info kiosks, τα οποία σημειωτέον θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, που θα προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες στους επισκέπτες, όπως αυτές παρουσιάζονται παρακάτω από τον κ. Δήμο Ισπικούδη, υπεύθυνο του έργου «Green Spot» για λογαριασμό της Αναπτυξιακής Εταιρίας «Κ.Καραθεοδωρή», που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου.

Πρώτη καινοτομία των info kiosks η δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας επισκέπτη-επιχείρησης

Η πρώτη καινοτομία, όπως μας την περιγράφει ο κ. Ισπικούδης, είναι ότι θα υπάρχει ένα δίκτυο εθελοντών, απαρτιζόμενο από επιχειρηματίες της περιοχής, που ασχολούνται είτε με την εστίαση, είτε με ξενοδοχειακές μονάδες, που θα αναλάβει την καταχώρηση στη βάση δεδομένων των info kiosks όλων των απαραίτητων στοιχείων των επιχειρήσεων, για την επικοινωνία των ενδιαφερόμενων επισκεπτών με αυτές. Η πληροφόρηση, που θα μπορεί να αποσπάσει ο επισκέπτης, δε θα περιορίζεται στην στατική μορφή της παράθεσης τηλεφώνων επικοινωνίας ή άλλων στοιχείων της επιχείρησης. «Ο επισκέπτης θα μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα», τόνισε ο κ. Ισπικούδης, εξηγώντας ότι «αν αυτές οι επιχειρήσεις είναι online, η επικοινωνία μπορεί να γίνεται με κλήση skype ή με κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, ώστε ο επισκέπτης να ενημερώνεται άμεσα για ό,τι τον ενδιαφέρει και για όλες τις δυνατότητες που του παρέχονται». «Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλα info kiosk», συμπλήρωσε, «ότι θα είναι διαδραστικά».

Πού θα εγκατασταθούν τα 12 info kiosks

Μάλιστα, η επικοινωνία αυτή δε θα περιορίζεται στα στενά όρια μιας πόλης ή ενός νομού, αλλά η βάση δεδομένων των συγκεκριμένων info kiosks θα είναι ενημερωμένη για όλο το δίκτυο των επιχειρήσεων στη επικράτεια της περιοχής παρέμβασης, δηλαδή για τις τρεις νομούς της Θράκης και για τις αντίστοιχες περιοχές της Νότιας Βουλγαρίας. Στην ελληνική πλευρά θα εγκατασταθούν συνολικά 6 info kiosks- δύο στην Αλεξανδρούπολη, δύο στην Κομοτηνή και δύο στην Ξάνθη- ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων οι 6 αντίστοιχες δομές θα βρίσκονται στο Τσεπελάρε, κοντά στο Παμπόροβο, στην περιοχή του Χασκόβου, στο Δημήτροβγκραντ και στο χωριό Μινεράλνι Μπάνι. 

Δήμος Ισπικούδης «Σκοπός μας είναι αυτό το εγχείρημα να αυτοοργανωθεί από τους επιχειρηματίες»

«Σκοπός μας είναι αυτό το εγχείρημα να αυτοοργανωθεί από τους επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Ισπικούδης, «ώστε οι ίδιοι εθελοντικά να στηρίξουν τη συγκεκριμένη δομή, συντηρώντας και ενισχύοντάς την». Επισήμανε δε ότι ενεργό ρόλο, ως εταίρος του έργου, έχει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, που θα είναι και ο συντονιστής των επιχειρήσεων που θα λάβουν μέρος στην προσπάθεια. Το τελευταίο ενισχύει την αισιοδοξία ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα, θα ανταποκριθεί με συνέπεια στην πρόκληση της φιλόδοξης αυτής δομής, ώστε οι τουρίστες της περιοχής μας να αποκτήσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προγραμματισμό της διαμονής και των επισκέψεών τους. 

Διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων για «περιήγηση» σε επιχειρήσεις και αξιοθέατα μαζί

Η δεύτερη καινοτομία των «έξυπνων» info kiosks, που λειτουργεί συμπληρωματικά με εκείνη της διαδραστικότητας, είναι το γεγονός ότι, παράλληλα με τη βάση δεδομένων για τις επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης, θα προσφέρεται προς χρήση και μια άλλη πρωτοποριακή βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει τα αξιοθέατα της Θράκης και της Νότιας Βουλγαρίας, όπως αυτά καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν, μέσω φωτογραφιών και βίντεο, από ένα άλλο διασυνοριακό έργο με αντικείμενο το τουριστικό προϊόν της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας. Ο λόγος για το έργο «JΤΙ TARGΕΤ», όπου επικεφαλής εταίρος ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν καινούργιες φωτογραφίες και καινούργια βίντεο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής μας, αλλά και των περιφερειών του Χάσκοβο, του Κίρτζαλι και του Σμόλιαν. «Αυτό που κάνουμε για πρώτη φορά», εξήγησε ο κ. Ισπικούδης, «είναι ότι οι δύο βάσεις δεδομένων, των επιχειρήσεων και των αξιοθέατων, θα είναι διασυνδεδεμένες». «Δηλαδή με ό,τι έχει συγκεντρωθεί στη μία βάση δεδομένων αυτόματα θα ενημερώνεται και η άλλη βάση», συμπλήρωσε, για να διαπιστώσει πως ο επισκέπτης θα έχει πλέον την ευχέρεια να καταρτίσει έναν συνολικό σχεδιασμό περί του τι μπορεί να κάνει και τι να επισκεφτεί στον οποίο προορισμό. 

Τη Δευτέρα το «πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

Τα info kiosks, που προορίζονται για την περιοχή μας, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και η εγκατάστασή τους θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Τυπική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να εγκρίνουν την εγκατάστασή τους τα οικεία δημοτικά συμβούλια και να καθορίσουν τους αντίστοιχους χώρους, που θα τα φιλοξενήσουν. Για την περίπτωση της Κομοτηνής, το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, όπου οι εισηγητές θα προτείνουν την εγκατάσταση των info kiosks σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης. 

Δράσεις εξωστρέφειας μέσα στον Σεπτέμβριο και συνάντηση επιχειρηματιών του τουρισμού

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ενόψει της ολοκλήρωσης του έργου «Green Spots», θα διοργανωθούν εντός του Σεπτεμβρίου εκδηλώσεις εξωστρέφειας για την παρουσίασή του στο κοινό, ένα συνέδριο στα τέλη του μήνα, καθώς επίσης μια συνάντηση επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία θα στοχεύει στη γνωριμία και στη σχεδίαση κοινών τουριστικών πακέτων στην ευρύτερη περιοχή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.