Δυο μηνες μονο για να ξεκινησει το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης;

Εκδήλωση για τους ευεργέτες του Νοσοκομείου με φόντο τη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή μας

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, λόγω του γεγονότος ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου η εκδήλωση – αφιέρωμα στους Δωρητές Κωνσταντίνο Σισμάνογλου και Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε όλους όσους πρόσφεραν και προσφέρουν στη Δημόσια Υγεία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, ο  Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Κομοτηνής και η διοίκηση του Σισμανόγλειου.
 
Στον χώρο βρέθηκε η απόγονος του ευεργέτη Σισμάνογλου, κ. Φωφώ Ζησιάδου Κουτλογεωργίου, η οποία αποτελεί ένα ζωντανό κεφάλαιο του εθελοντισμού στην Κομοτηνή, ενώ τα μέλη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρόλο που δεν είχαν πρόβλημα με την εκδήλωση, δεν παρέστησαν μιας και αρχή του Ιδρύματος είναι να μη στέλνουν  εκπροσώπους πριν την ολοκλήρωση του έργου.
 
Το παρόν έδωσαν, και τοποθετήθηκαν επί του θέματος, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής και γιατρός του Σισμανόγλειου κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κ. Δάμων Δαμιανός, οι πρώην βουλευτές Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και κ. Γιώργος Πεταλωτής, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
 
Παράλληλα ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Φιλιππίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στην όλη προσπάθεια να αναγερθεί καινούργιο νοσοκομείο στην περιοχή μας.
 
Το πρόβλημα, σημείωσε, απασχόλησε πολλές διοικήσεις του Νοσοκομείου, όμως το θέμα δεν ήταν εύκολο να αναδειχθεί, μιας και όσες φορές είχε ανακινηθεί δεν είχε καλή κατάληξη, οπότε υπήρχε μια γενικότερη απογοήτευση. Για αυτό και συνέχισαν να δουλεύουν σιωπηρά προς αυτή την κατεύθυνση, αναζητώντας τρόπους ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
 
Αφού περιέγραψε τις λύσεις που αναζητήθηκαν, κατέληξε πως τα μέλη του Ιδρύματος επισκέφτηκαν το νοσοκομείο στην Κομοτηνή, μιας και είχε προταθεί από τη διοίκησή του δωρεά για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου, όπου διαπίστωσαν πως όποια παρέμβαση και αν γινόταν θα αποτελούσε μπάλωμα.
 
Στο μεσοδιάστημα το ίδρυμα είχε αποφασίσει τη δωρεά 200 εκ. ευρώ στο Υπουργείο Υγείας, για έργα σε υγειονομικές δομές και τελικά μετά από παρέμβαση και του Υπουργού Υγείας, προχώρησε το νέο Νοσοκομείο.
 
Ο κ. Φιλιππίδης απέδωσε τα εύσημα σε όλους όσους έκαναν την προσπάθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια για το νέο Νοσοκομείο, σημειώνοντας πως αυτή η προσπάθεια δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το ίδρυμα να προχωρήσει στη δωρεά.
 
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Φιλιππίδης η διοίκηση δεν εφησυχάζει, και ελπίζουν πως σύντομα, ίσως και εντός δύο μηνών, θα υπάρξει πρόοδος ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.
 
 

Αφιέρωμα σε μικρούς και μεγάλους δωρητές 

Η εκδήλωση αυτή, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου  Κομοτηνής, και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Γιάννης Πασσόπουλος, αποτελεί «αφιέρωμα» σ’ αυτούς που ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται, σ’ αυτούς που  προσέφεραν  και  προσφέρουν στον τόσο  ευαίσθητο τομέα  της Υγείας, στην Δημόσια Υγεία.
 
Έρχεται δε σε μια περίοδο που ένας κύκλος, αυτός του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, κλείνει, ενώ ανοίγεται μια νέα προοπτική με  την  ανακοίνωση και την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ανέγερση Νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή.
 
Πρόκειται, σημείωσε ο κ. Πασσόπουλος, για ένα μεγάλο αγώνα που ενώ έμοιαζε να αποτυγχάνει, τελικά φαίνεται ότι απέδωσε αποτέλεσμα, με τη δωρεά του ιδρύματος να έρχεται, κατά τον κ. Πασσόπουλο, σαν Θείο Δώρο.
 
Υπενθύμισε όλη την «περιπέτεια» της προσπάθειας για την δημιουργία νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, που ξεκίνησε από το 2000, και μετά από σαράντα κύματα, με μελέτες επί μελετών για την επισκευή του παλιού κτιρίου, ενώ όταν  αποφασίστηκε  να γίνει  καινούργιο Νοσοκομείο και όταν όλα ήταν έτοιμα, τότε λόγω κρίσης παραπέμφθηκε στις καλένδες.
 
«Η ιστορία είναι μεγάλη και δυσάρεστη και δεν θα ήθελα σήμερα να ασχοληθούμε και να πούμε κάτι παραπάνω για αυτήν την  υπόθεση, δηλαδή για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου από το Δημόσιο» σημείωσε, τονίζοντας παρόλα αυτά πως σε αυτό το διάστημα πολλοί ήταν εκείνοι που πείστηκαν για την αναγκαιότητα του Νέου  Νοσοκομείου και που συμμετείχαν στην προσπάθεια για την υλοποίηση του.
 
Στην διεκδίκηση του Νέου Νοσοκομείου, επισήμανε, σημαντική ήταν η συμβολή των π. Υπουργών, του Μητροπολίτη, των Βουλευτών του Νομού, των Περιφερειαρχών, του Δημάρχου, των Διοικητών του Γ.Ν.Κ. και πολλών άλλων παραγόντων του τόπου.
 
«Ευτυχώς όμως βρέθηκε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να κάνει με τη δωρεά του, το Νέο Νοσοκομείο, στη σημερινή εποχή, εν έτει 2018, που με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εποχή το 1930, την εποχή της προσφυγιάς, όταν ο Κωνσταντίνος  Σισμάνογλου, αποφάσισε να κάνει μια τόσο γενναία δωρεά, ένα Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, κόσμημα για  εκείνη  την  εποχή» σημείωσε, αναφέροντας το ενδιάμεσο φωτεινό δείγμα του 1972, που και πάλι κτίστηκε ένα σύγχρονο και εξαιρετικό Νοσοκομείο για την εποχή του.
 
«Όπως όμως όλα τα πράγματα που κάποια στιγμή ολοκληρώνουν τον κύκλο τους» έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος, «τον σκοπό τους και ξεπερνιούνται από τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, έτσι και το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, έκλεισε τον κύκλο της ζωής του».
 
«Και παρά το γεγονός ότι η Δημόσια Υγεία είναι υποχρέωση  της  πολιτείας» συνέχισε ο κ. Πασσόπουλος «να παρέχεται δωρεάν, χωρίς καμιά διάκριση προς όλους τους Πολίτες και πάνω απ’ όλα  με  αξιοπρέπεια, δυστυχώς αυτές τις εποχές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, και ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι άλλοι, που δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για  τους ανθρώπους που πονούν και πάσχουν».
 
 

Τιμή σε όλους τους εργάτες της Υγείας 

Η εκδήλωση, ανέφερε, είχε ως σκοπό να τιμήσει τόσο τους μεγάλους δωρητές Κωνσταντίνο Σισμάνογλου και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και όλους όσους στήριξαν, με όσες δυνάμεις και δυνατότητα είχαν, το Νοσοκομείο, ηθικά και υλικά.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δωρεά του  Γεωργίου  Χατζηγρηγορίου που αφορά δυο ακίνητα, ένα στην οδό Βενιζέλου στην Κομοτηνή και το άλλο στην Αθήνα, αλλά και πολλοί άλλοι που έκαναν σπουδαίες δωρεές κατά καιρούς, όπως ασθενοφόρα, ιατρικά  μηχανήματα,  το ασανσέρ στον  Νεφρό,  εξοπλισμό κ.α,
 
«Όλους  αυτούς  σήμερα  τους τιμούμε, αλλά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Νοσοκομείο δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός, είναι  ένας  ζωντανός   οργανισμός   και  ένα  πολύ  σημαντικό  κομμάτι  αυτού  του  οργανισμού  είναι το ανθρώπινο  δυναμικό  του  Νοσοκομείου» , σημείωσε, δηλαδή οι γιατροί,  το  νοσηλευτικό  και παραϊατρικό  προσωπικό,  οι  χειριστές  και  τεχνικοί, το  διοικητικό  προσωπικό  και  γενικά  όλοι  αυτοί  που εργάζονται  και  παρέχουν  τις  υπηρεσίες   τους  στο  Νοσοκομείο  καθημερινά.
 
Αυτούς λοιπόν τους Λειτουργούς της Υγείας, τους εργάτες του Πόνου και της Ανθρωπιάς,  θεωρεί πως έχουν υποχρέωση  οι υπόλοιποι να τους πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, τιμώντας όλους αυτούς που προσέφεραν στο παρελθόν και αυτούς που προσφέρουν ακόμα, και μέσα από δυσκολίες, από ελλείψεις, σε πολλά πράγματα,  οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο κάνουν τα πάντα για να καλύψουν ακόμη και τις αδυναμίες του συστήματος.
 
 

Η πορεία του ευεργέτη Κωνσταντίνου Σισμάνογλου 

Για τον Κωνσταντίνο Σισμάνογλου, και το πώς έφτασε να δημιουργήσει το νοσοκομείο της Κομοτηνής, μίλησε ο κ. Ευάγγελος Κοϊμτζόγλου, πρώην Δ/της της κλινικής ΩΡΛ του Νοσοκομείου.
 
Ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, σημείωσε, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1857. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του τραπεζίτη και βιομηχάνου Ιωάννη Σισμάνογλου (1820-1894). Σπούδασε στο Ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και έλαβε κατ’ ιδίαν εμπορικά μαθήματα. Από νεαρή ηλικία ανέλαβε τη διεύθυνση των τραπεζιτικών επιχειρήσεων του πατέρα του, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Αναστάσιο (1854-1934), με τον οποίο συμπορεύτηκε έκτοτε στις επιχειρηματικές και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές του.
 
Μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, τα δύο αδέλφια εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, όπου άνοιξαν χρηματιστηριακό γραφείο. Πολλές φορές εκδήλωσαν το αγαθοεργό τους πνεύμα, βοηθώντας τους Έλληνες του Παρισιού και κυρίως τους φοιτητές.
 
Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, τα δύο αδέλφια άρχισαν να διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη στέγαση και την περίθαλψη των προσφύγων, ενώ μεταξύ άλλων δώρισαν το μεγάλο κτήμα τους στην Καβάλα σε 300 οικογένειες προσφύγων και κατέβαλαν συγχρόνως τα έξοδα για την εγκατάστασή τους.
 
Από το 1924, τα δύο αδέλφια συνέλαβαν την ιδέα να κτισθεί στην Ελλάδα ένα Σανατόριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την περίθαλψη των πασχόντων από φυματίωση και την καταπολέμηση της νόσου, που τόσο σκληρά είχε δοκιμάσει την οικογένειά τους. Στις 6 Νοεμβρίου 1936, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Αναστάσιου Σισμάνογλου, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του “Φυματιολογικού Ινστιτούτου Ιωάννου Α. Σισμάνογλου και του Οίκου αυτού” στα Μελίσσια Αττικής (σημερινό Γενικό Νοσοκομείο Αττικής “Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ”).
 
Την ίδια περίοδο δώρησε στην πόλη της Κομοτηνής το “Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο”, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, μετά από αίτημα των Κομοτηναίων, που του ζήτησαν τη βοήθειά του μιας και το κράτος τους είχε αφήσει χωρίς ουσιαστική ιατρική περίθαλψη, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε, σημείωσε ο κ. Κοϊμτζόγλου, ο εκ της περιοχής καταγόμενος Μητροπολίτης Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χρύσανθος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.