Δυο Καταστηματα Καλοσυνης λειτουργει στην Κωνσταντινουπολη ο Συλλογος Υποστηριξης Εκπαιδευσης Μπεικοζ

Με τις δωρεές των φιλάνθρωπων βοηθά τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες

Το Κατάστημα Καλοσύνης του Συλλόγου Υποστήριξης Εκπαίδευσης Μπεϊκόζ (BEDES) άνοιξε το δεύτερο κατάστημά του, το οποίο προαναγγέλλει ότι θα συνεχίσει το έργο του, έχοντας συμπληρώσει ήδη ένα έτος ζωής.  

Η Αλέβ Τουκέ Ραμαζάνογλου, έθεσε τα θεμέλια του Καταστήματος Καλοσύνης, το οποίο βοηθά τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, ειδικά με τα θέματα εκπαίδευσης, με το κέρδος από την πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων, και μίλησε για το πώς προέκυψε το κίνημα καλοσύνης και τους στόχους του.

Πλέον υπάρχουν δύο καταστήματα που εργάζονται για καλό σκοπό στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης από τον Σύλλογο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Μπεϊκόζ . Η εθελόντρια “BEDES”  Αλέβ Τουκέ Ραμαζάνογλου, εμπνεόμενη από τα φοιτητικά της χρόνια, καταφέρνει να μετατρέψει την πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων σε πράξη καλοσύνης και αναδεικνύει το Κατάστημα Καλοσύνης “BEDES”.

Η ίδια αναφέρθηκε αναλυτικά στη δημιουργία και λειτουργία των καταστημάτων αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσει ο σύλλογος σε συνέντευξή της. Ο λόγος στην ίδια λοιπόν:

«Το έργο του Συλλόγου με εντυπωσίασε πολύ»

Ερ.: Πώς προέκυψε η ιδέα του Καταστήματος Καλοσύνης “BEDES”;

Απ. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, εντυπωσιάστηκα από τα φιλανθρωπικά καταστήματα που πωλούσαν μεταχειρισμένα αντικείμενα που συνάντησα στο Λονδίνο για πρώτη φορά. Μετά από πολλά χρόνια, μια μέρα έβαλα τιμές για αντικείμενα που είχαν συσσωρευτεί στο σπίτι μου και δεν το χρησιμοποίησα και κάλεσα τους φίλους μου. Τους είπα ότι “Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτά τα αντικείμενα”, και αγόρασαν αυτά που τους άρεσαν. Δωρίσαμε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε έναν φιλανθρωπικό σύλλογο. Τότε οι φίλοι μου άρχισαν να φέρνουν αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούσαν από τα σπίτια τους. Καθώς τα αντικείμενα πωλήθηκαν, συνεχίσαμε να δωρίζουμε τα έσοδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για κάποιο χρονικό διάστημα, αυτές οι πωλήσεις συνεχίστηκαν στα σπίτια μας.

Με τη συνταξιοδότησή μου, γνώρισα το Σύλλογο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Μπεϊκόζ (BEDES) και αποφάσισα να συνεχίσω την πορεία μου μαζί με τον σύλλογο, του οποίου το έργο με εντυπωσίασε πολύ. Έχουμε συγκεντρώσει τόσα πολλά αντικείμενα που έστειλαν οι άνθρωποι από γύρω μας που αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε τις πωλήσεις μας σε ένα κατάστημα. Έτσι τέθηκαν τα θεμέλια του Καταστήματος Καλοσύνης.  

Όταν το κατάστημα Καταστήματος Καλοσύνης έφτασε στο πρώτο έτος της ηλικίας του, δεν μπορούσαμε να χωρέσουμε τα αντικείμενα ούτε στο τρέχον κατάστημα. Για το λόγο αυτό, ανοίξαμε το δεύτερο κατάστημά μας ως μπουτίκ όπου πουλάμε προϊόντα όπως μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, τσάντες κλπ. 

«Οι άνθρωποι μερικές φορές δεν διστάζουν να δώσουν τα πολύτιμα πράγματα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ»

Ερ.: Πώς λειτουργεί;

Απ.: Το Κατάστημα Καλοσύνης “BEDES”  λειτουργεί εξ ολοκλήρου σε εθελοντική βάση. Χάρη σε αυτό το κατάστημα, μια ομάδα φίλων μου και εγώ έχουμε πάρει το κίνημα καλοσύνης που ξεκινήσαμε πριν από χρόνια ένα βήμα παραπέρα. Συνεχίζουμε τις πωλήσεις μας σε ένα κατάστημα και μια μπουτίκ με τους φίλους μου που ήταν μαζί μου σε αυτό το κίνημα από την πρώτη μέρα, τόσο με τη δωρεά αντικειμένων, το άνοιγμα του σπιτιού τους προς πώληση, όσο και με το να έρχονται και να εργάζονται ακούραστα.

Οι άνθρωποι μερικές φορές δεν διστάζουν να δώσουν τα πολύτιμα πράγματα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι μια ελαιογραφία που ανήκει σε έναν διάσημο ζωγράφο, μπορεί επίσης να είναι παπούτσια και μια τσάντα ένα μοναδικό μέρος μιας σπάνιας συλλογής. Ακόμη δωρίζουν και μεγάλα οικιακά αντικείμενα και έπιπλα όπως αντίκες καναπέδες, τραπέζια και καρέκλες.

Για πολλά χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες, τα μεταχειρισμένα αντικείμενα αξιολογήθηκαν και μετατράπηκαν σε κοινωνικά οφέλη. Το υλοποιούμε στη χώρα μας μέσω του φιλανθρωπικού καταστήματος και της μπουτίκ. Οι μητέρες των φοιτητών και φοιτητριών στους οποίους παρέχουμε υποτροφίες είναι υπεύθυνες στο σύλλογό μας, υπό την προϋπόθεση να συμμετέχουν σε λέσχες ανάγνωσης βιβλίων.

Επίσης παρέχουμε τα βιβλία που διαβάζουν οι μητέρες με τα έσοδα του Καταστήματος Καλοσύνης ή με δωρεές που γίνονται μέσω των «φίλων» του Καταστήματος Καλοσύνης. Και πάλι, για να διαδώσουμε την κουλτούρα ανάγνωσης στη χώρα μας, η βιβλιοθήκη που ανοίξαμε στο πάρκο “Paşabahçe Sultaniye” εδώ και 12 χρόνια εξυπηρετεί τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά που όλοι πρέπει να κάνουμε για αυτή τη χώρα, για αυτόν τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε μεγάλες αλλαγές στη ζωή με μικρές πινελιές.

«Διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς και σε αυτή τη διαδικασία αποκαλύπτεται και πάλι η σημασία της αλληλεγγύης»

Ερ.: Πώς γεννήθηκε η ανάγκη για ένα δεύτερο κατάστημα;

Απ.: Το Κατάστημα Καλοσύνης “BEDES” , το οποίο άνοιξε τις πόρτες του πέρυσι, έλαβε τόσο μεγάλη υποστήριξη από ευαίσθητους ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα που δεν μπορούσαμε να χωρέσουμε στον χώρο. Το Κατάστημα Καλοσύνης “BEDES”, του οποίου το συνολικό εισόδημα δαπανάται για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και τις κοινωνικές παροχές, βρίσκεται τώρα σε δύο ξεχωριστές διευθύνσεις. Έχουμε μια μπουτίκ και κατάστημα σουβενίρ/οικιακών προϊόντων. Εκτός από τις γνωστές μάρκες, η μπουτίκ διαθέτει επίσης πολύτιμα vintage προϊόντα ένδυσης.

Γνωρίζουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι το πρόβλημα των πόρων. Διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς και σε αυτή τη διαδικασία αποκαλύπτεται και πάλι η σημασία της αλληλεγγύης. Παρέχουμε ένα σημαντικό μέρος των πόρων μας στα έργα που έχουμε δημιουργήσει για να υποστηρίξουμε τους φοιτητές και φοιτήτριες με περιορισμένα οικονομικά μέσα και την εκπαίδευση με τη βοήθεια του  εισοδήματος των καταστημάτων. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε μια κουλτούρα ανακύκλωσης και αλλάζουμε τις καταναλωτικές συνήθειες.

«Νέοι εθελοντές έρχονται στο σύλλογο χάρη στο έργο μας»

Ερ.: Υπάρχουν νέα έργα και στόχοι;

Απ.: Το Κατάστημα Καλοσύνης “BEDES” έδωσε ένα χέρι βοήθειας σε πολλούς ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λειτουργεί εξ ολοκλήρου με βάση την αρχή του εθελοντισμού, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα με το εισόδημα του καταστήματος, το οποίο λειτουργεί με τη δωρεά αγαθών και την υποστήριξη των καταναλωτών. 

Στείλαμε οικονομική βοήθεια προς τους κατοίκους της περιοχής όπου σημειώθηκαν δασικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης εκατοντάδες οικογένειες που έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας εφοδιάστηκαν με πλούσια πακέτα τροφίμων και το συνεχίζουμε ακατάπαυστα.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει λάβει η πρωτοβουλία, έχει γίνει πηγή κινήτρων για όλους τους εθελοντές. Η μετατροπή μεταχειρισμένων αγαθών σε πηγή εκπαίδευσης δημιούργησε επίσης ενθουσιασμό στην κοινωνία και έφερε νέους εθελοντές στον σύλλογο μας. Χάρη σε αυτό, εργαζόμαστε πιο έντονα και με ενθουσιασμό.

Επί του παρόντος, τα τρέχοντα προγράμματα υποστήριξης της εκπαίδευσης συνεχίζονται συνεχώς, ειδικά για την υποστήριξη της εκπαίδευσης των φοιτητριών μας. Οι μαθήτριες επαγγελματικού γυμνασίου όπου σπουδάζουν 600 μαθήτριες θα αποφοιτήσουν με εξοπλισμένη και εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και θα τους επιτρέψει να βρουν μια δουλειά πιο γρήγορα και να προτιμηθούν. Η συνειδητοποίηση που δημιουργήσαμε με αυτό το μικροέργο θα αποτελέσει μια σημαντική λύση για την ανεργία των νέων σε εθνική και τοπική κλίμακα.

Επιπλέον, η ανηκοδόμηση ενός σχολείου χωριού του Μπεϊκόζ, το οποίο εκκενώθηκε λόγω του κινδύνου σεισμών, θα πραγματοποιηθεί χάρι στο πνεύμα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί μέσω του Καταστήματος Καλοσύνης. Όπως πάντα, θα συνεχίσει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στη ζωή με κοινωνική βοήθεια σε μειονεκτούσες ομάδες της κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.