Δυναμικο ξεκινημα συμμετοχων στα Ελευθερια απο το ΣΔΕ Κομοτηνης

Μαθητές του διάβασαν κείμενα αρχαίων συγγραφέων για τη Θράκη, υπό τη καθοδήγηση του Θανάση Μουσόπουλου

Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων της Τσανακλείου το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαΐου, για την εκδήλωση του ΣΔΕ Κομοτηνής «Οι Αρχαίοι Έλληνες μιλούν για τη Θράκη» που εντάχθηκε στο πλαίσιο των Ελευθερίων.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, αφού μίλησε για την ιστορία της Θράκης, έδωσε τη σκυτάλη στους μαθητές του Σχολείου, οι οποίοι ανέγνωσαν αποσπάσματα αρχαίων κειμένων από τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη, μέχρι τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, ακόμα και από Λυρικούς ποιητές όπως ο Αρχίλοχος, ο Αλκαίος και ο Πίνδαρος.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ΣΔΕ συμμετείχε στα Ελευθέρια, στόχος του σχολείου όμως, σύμφωνα με την διεύθυνση, είναι να συμμετέχουν κάθε χρονιά, με διαφορετικό θέμα, ώστε να έχουν ουσιαστική παρουσία σε αυτά.

Μια άσκηση ελευθερίας

Άλλωστε όπως τόνισε και ο κ. Μουσόπουλος, ο καλύτερος τρόπος για να γιορταστούν τα ελευθέρια στην Κομοτηνή και τη Θράκη γενικότερα, ήταν η συμμετοχή των μαθητών του ΣΔΕ, το οποίο είναι και για τους εκπαιδευτικούς και για τους εκπαιδευόμενους μια άσκηση ελευθερίας.

«Τα παιδιά επιλέγουν να έρθουν γιατί θέλουν να προκόψουν και έχουν καταλάβει την ουσία της μόρφωσης, και από την άλλη οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν έμπνευση και θέληση να κάνουν προγράμματα που θα τους ενδιαφέρουν και θα προσφέρουν αυτό που τους επιζητούν» τόνισε. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που και στην Ξάνθη παλιότερα, αλλά και στο ΣΔΕ Κομοτηνής τα τελευταία δύο χρόνια, με σεμινάρια και μαθήματα.

Είχε δε προτείνει σε μια από τις επισκέψεις του να γίνει μια τέτοια εκδήλωση για τα παιδιά, και με αφορμή την έλευση των Ελευθερίων, ο Διευθυντής κ. Ηλίας Βλάχος και ο κ. Νίκος Σεργκενλίδης, που είναι παλιός μαθητής του, αποφάσισαν να ενταχθεί σε αυτά, με τον κ. Μουσόπουλο να μένει έκθαμβος από την επίδοση των μαθητών στην απόδοση των κειμένων.

Περαιτέρω, μέσα από τα αποσπάσματα των αρχαίων συγγραφέων που μιλούν για την Θράκη, αναδεικνύεται ότι οι αρχαίοι μιλούσαν για τη Θράκη, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να «παρουσιαστούν» στο κοινό σε μια τόσο σημαντική περίοδο για την πόλη και τη Θράκη γενικότερα. «Είμαι πολύ συγκινημένος, είναι μια δράση με πολλές κατευθύνσεις και πολύ νόημα» σημείωσε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.