Δρασεις στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση της Ροδοπης θελει να υλοποιησει το παραρτημα Κομοτηνης του ΚΕΘΙ

Με σκοπό την προαγωγή της ισότητας των φύλων και στην εξάλειψη της έμφυλης βίας στα σχολεία

Να δημιουργήσουν προγράμματα για ενδοσχολικές παρεμβάσεις και δράσεις που αποσκοπούν στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και στην εξάλειψη της έμφυλης βίας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θέλουν τα μέλη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Για αυτό το λόγο και πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο χώρο του Κέντρου, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, με εκπαιδευτικούς, ώστε να τους εκθέσουν τους στόχους και τους σκοπούς του κέντρου, να συζητήσουν τις προθέσεις τους, και να διερευνήσουν πώς μπορούν να συσταθούν τα προγράμματα αυτά και να εφαρμοστούν στα σχολεία που το επιθυμούν.

Αρκετοί ήταν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην συνάντηση, αρκετοί από αυτούς με προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογα προγράμματα, και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις θεματικές και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να φτάσουν τα παιδιά.

Παρόλο που ο σκοπός της συνάντησης ήταν κυρίως διερευνητικός, με τα μέλη του Κέντρου περισσότερο να ακούν παρά να προτείνουν, η ελπίδα τους είναι πως θα προχωρήσουν στις παρεμβάσεις και τις δράσεις που επιθυμούν το συντομότερο δυνατό.

Να θυμίσουμε πως σε κεντρικό επίπεδο, το ΚΕΘΙ υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών σε θέματα έμφυλης βίας, διακρίσεων και ισότητας των φύλων» για δεύτερη χρονιά κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τάξεων και όλων των τύπων σχολείων της χώρας ενώ στόχοι του αποτελούν: α) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σε θέματα ισότητας των φύλων, έμφυλης βίας και έμφυλων διακρίσεων, β) η εξάλειψη στερεοτυπικών αντιλήψεων στις σχέσεις των φύλων, καθώς και γ) η καλλιέργεια και η ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων απέναντι στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην πρόληψη των έμφυλων διακρίσεων και της βίας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία παρέχει στους/στις εκπαιδευτικούς ενημέρωση και κατευθυντήριες οδηγίες, ως προς τον τρόπο διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας και στερεοτυπικών αντιλήψεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Μέσω της παροχής των κατάλληλων εργαλείων για την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση των εκπαιδευτικών στα ζητήματα της έμφυλης βίας, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών και μαθητριών, έτσι ώστε να καλλιεργήσουν κουλτούρα σεβασμού μέσα από την οπτική του φύλου, να μάθουν να αναγνωρίζουν τις αποδεκτές ή μη συμπεριφορές και να ζητούν υποστήριξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.