Δρασεις για την «Ευρωπαικη Ημερα Χωρις Αυτοκινητο» στην Κομοτηνη

Με μότο «Επιλέγω. Αλλάζω. Συνδυάζω»

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο» , το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, οι On Bikes Κομοτηνής και ο Σύλλογος Αδιόριστων Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής (ΣΑΕΦΑ) N. Ροδόπης, με την υποστήριξη της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. του Δήμου Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν ποικίλες δράσεις κάνοντας πράξη το φετινό μότο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Επιλέγω.Αλλάζω.Συνδυάζω.»
 
Σκοπός των δράσεων, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους μέσα στην πόλη (ποδήλατο, βάδισμα, μέσα μαζικής μεταφοράς), και ο συνδυασμός αυτών όπου χρειάζεται, καθώς και η ενθάρρυνσή τους, σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής.
 
Όπως μας υπενθυμίζουν άλλωστε με γραπτό τους μήνυμα οι διοργανωτές «αν αλλάξουμε συμπεριφορά, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, θα βοηθήσουμε την πόλη μας να γίνει περισσότερο καθαρή, ήσυχη, ασφαλέστερη, λιγότερο συνωστισμένη και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε». 

Το πρόγραμμα των δράσεων

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρες 18:00-21:00 και θα περιλαμβάνουν:
18:00-19:00: Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής
Αθλητισμός και διασκέδαση: Το γαϊτανάκι της χαράς, της μουσικής και του ρυθμού
Mini Soccer, Street τένις , δημιουργικό εργαστήρι «Διακοσμώ το ποδήλατό μου»
19:00-20:00: KEΠ Δήμου Κομοτηνής (εκκίνηση)
Πεζοπορία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
20:00-21:00 Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής (εκκίνηση)
Ποδηλατοδρομία για την προώθηση και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου μέσα στην πόλη. 

Η καθιέρωση της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο

Η Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο καθιερώθηκε το 2000 ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χρησίμευσε ως ευκαιρία για να δείξουν οι πόλεις πώς τις αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα. Για μια ημέρα, δηλαδή στις 22 Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αρχές παρουσίασαν τα αστικά τους κέντρα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα, περιορίζοντας την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων, ενθαρρύνοντας τη χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές του τρόπου μετακίνησης των ανθρώπων. Περισσότερες από 400 τοπικές αρχές από 23 χώρες έλαβαν μέρος ήδη από την πρώτη χρονιά. Η ευαισθητοποίηση για την πρωτοβουλία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, με πάνω από το 80 % των ερωτηθέντων να εκφράζουν την υποστήριξή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι επίσης, αναγνωρίζουν την αξία της εκστρατείας στην επισήμανση της υπερβολικής χρήσης των αυτοκινήτων στις πόλεις. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.