Δραματικες ελλειψεις καταγγελλουν οι τεχνικοι της ΔΕΗ

Διαβεβαιώνουν ότι δε θα κόψουν το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες

Ήρωες χαρακτήρισαν τους συναδέλφους τους, τεχνικούς της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, κ. Μανώλης Τωμαδάκης, και ο γραμματέας της Ένωσης, κ. Κώστας Μανιάτης, κατά τη χθεσινή εδώ παρουσία τους. Οι δύο συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι το «μπλόκο» στις προσλήψεις κατά την τελευταία 5ετία έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι όροι ασφαλούς και υγιεινής εργασίας του λιγοστού προσωπικού που έχει απομείνει. Ταυτόχρονα, έκαναν λόγο για «εργολαβοποίηση» της Επιχείρηση, με την ανάθεση των τεχνικών εργασιών σε ιδιώτες, για τους οποίους αμφισβήτησαν ότι είναι πιστοποιημένοι για το έργο, που εκτελούν. Προανήγγειλαν δε απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου εντός του τρέχοντος μήνα, στο βαθμό που οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις με τη διοίκηση, με κυρίαρχο αντικείμενο την ενίσχυση του δυναμικού της Επιχείρησης, δεν αποφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Μανώλης Τωμαδάκης «Δεν μπορεί να φεύγουν συνάδελφοι από το σπίτι τους και να μην ξέρουν αν θα γυρίσουν υγιείς»

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες», τόνισε αναφερόμενος στους τεχνικούς της ΔΕΗ Κομοτηνής ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Τωμαδάκης, για να επισημάνει ότι «πρέπει να σταματήσει το φιλότιμο των συναδέλφων και να αναλάβει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ τις ευθύνες της». Υπογράμμισε δε ότι «δεν μπορεί να φεύγουν συνάδελφοι από το σπίτι τους και να μην ξέρουν αν θα γυρίσουν υγιείς», επικαλούμενος ότι οι λιγοστοί τεχνικοί καλούνται να εκτελέσουν το καθήκον τους χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και προστατευτικά μέσα. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», προσέθεσε, «για το οποίο δε βλέπω φιλότιμες προσπάθειες από τη διοίκηση να λυθεί». Με την ευκαιρία ζήτησε την έκδοση του ΦΕΚ για τις προσλήψεις, που εκκρεμούν αν και έχουν ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ, παρατηρώντας πως «και πάλι θα υπάρχουν ελλείψεις, αλλά θα τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφαλούς εργασίας και για τους συναδέλφους και για τους πολίτες».
 
Για το φαινόμενο της «εργολαβοποίησης» της ΔΕΗ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κ. Τωμαδάκης σχολίασε ότι αναλαμβάνουν τεχνικές εργασίες άνθρωποι που «δεν ξέρουμε αν έχουν τα απαραίτητα εφόδια και της επαγγελματικές άδειες», για να αναρωτηθεί «ποιος τους ελέγχει;».   

«Κοινωνικό τιμολόγιο τεχνίτης της ΔΕΗ δεν κόβει»

Ερωτηθείς για το ζήτημα, που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με την πρόθεση της Επιχείρησης να συνεχίσει τις διακοπές ρεύματος σε οφειλέτες, οι οποίες  είχαν «παγώσει» ύστερα από την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι, ο κ. Τωμαδάκης έκανε λόγο για 300.000 εντολές διακοπής ρεύματος, που πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσα στον Νοέμβριο. Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο με το ελάχιστο προσωπικό τεχνικών, που διαθέτει η Επιχείρηση, επισήμανε όμως πως σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοί του δεν θα κόψουν το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες, που είναι ενταγμένες στο κοινωνικό τιμολόγιο. «Κοινωνικό τιμολόγιο τεχνίτης της ΔΕΗ δεν κόβει», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Κώστας Μανιάτης «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε αυτοί που θα μπούμε μπροστά, ώστε να εμποδίσουμε το να υπάρξουν τέτοιες διακοπές»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Ένωσης, κ. Μανιάτης, ο οποίος αρχικά παρατήρησε ότι «αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι ένα μικρό δείγμα από αυτό που βιώνει όλη η κοινωνία», για να επισημάνει ότι οι συνάδελφοί του στέκονται αλληλέγγυοι προς την υπόλοιπη κοινωνία και «θα την προστατεύσουν από αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, δεν θα κάνουν καμία διακοπή σε αυτούς που έχουν μεγάλη ανάγκη». «Και θα προσπαθήσουμε να είμαστε αυτοί που θα μπούμε μπροστά, όπως έχουμε κάνει σαν Ένωση Τεχνικών και το προηγούμενο διάστημα», συμπλήρωσε, «ώστε να εμποδίσουμε το να υπάρξουν τέτοιες διακοπές». Κλείνοντας, ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι η Ένωση διαφωνεί με το να υπάρχουν οφειλέτες, που μολονότι έχουν χρήματα, δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Επιχείρηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.