ΔΠΘ και Αρχιεπισκοπη Αμερικης ενωνουν τις δυναμεις τους για τη σωτηρια της Ελληνικης γλωσσας στην Αμερικη

Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος: «Ο εθνικός ρόλος του ΔΠΘ δεν περιορίζεται στη Θράκη, αλλά επεκτείνεται και στην Αμερική»

Την συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το ΔΠΘ επισφράγισε με τον πιο επίσημο τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στην πρώτη μέρα παρουσίας του στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΔΠΘ με στόχο την ενίσχυση της ελληνομάθειας και τη διάσωση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στους ομογενείς της Αμερικής, ενώ στη συνέχεια αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

«Ο Ελληνισμός μέσα από την τραγικότητα του ξεριζωμού ξέρει να επιβιώνει»

Η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπίσκοπου έγινε στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, παρουσία των μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο, Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, Κρήνης κ. Κύριλλο, και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφίας κ. Γαβριήλ, επισήμων και πιστών.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στη Θράκη, «βγαλμένη από αιώνιο μύρο, με εικόνες σφιγμένες από το δάκρυ προσφυγιάς, και γεμάτη ιστορία αιώνων. Των Βαλκανίων κόσμημα, του ηλίου αμόλυντη κόρη, γη του Δημοκρίτου πολυμαθή, σε αυτή εντοπίζεται η μοναδική χαρμολύπη και σοφή προϊστορία, αρχαιότητα, περίοδο Βυζαντινή και χρόνια νεότερα», ενώ του ζήτησε να μεταφέρει στους ομογενείς της Αμερικής την αγάπη και τη σκέψη των πιστών της Μητρόπολης.

Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος υπενθύμισε πως ο Ελληνισμός είχε κοινή μοίρα, και πως είτε στην Αμερική, είτε στη Θράκη, υποδέχτηκε την ξεριζωμένη Ρωμιοσύνη από την Ανατολή, πριν από ακριβώς 100 χρόνια.

«Ο Ελληνισμός όμως μέσα από την τραγικότητα του ξεριζωμού ξέρει να επιβιώνει, και ήρθε από την ανατολή, για να ζυμωθεί με τη γη της Θράκης και τους εντόπιους αδερφούς χριστιανούς, αλλά και με τους μουσουλμάνους, δημιουργώντας μια υποδειγματική κοινωνία, ειρηνικής συνύπαρξης, αγάπης και αλληλοσεβασμού» τόνισε.

Τους ίδιους πρόσφυγες δέχτηκε πριν από 100 χρόνια και η Αμερική, και εκεί οι ξεριζωμένοι από την Ανατολή Έλληνες δημιούργησαν πολιτισμό, τόνισε, προόδευσαν, αλλά δεν ξέχασαν τις ρίζες τους, και τα μέρη από τα οποία κατάγονται.

Την Θράκη όμως και την Αρχιεπισκοπή, όπως έσπευσε να συμπληρώσει ο Αρχιεπίσκοπος, συνδέει και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κυρός Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, που ήταν Θρακιώτης, τον οποίο τίμησαν με την παρουσία τους. «Οι Θράκες είναι γενναίοι, γιατί ξέρουν και να ζουν καλά, ξέρουν και να πεθαίνουν» τόνισε καταλήγοντας.

Στήριξη του ΔΠΘ στη διατήρηση της γλώσσας και της ταυτότητας των Ελλήνων της Αμερικής

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Πρυτανεία του ΔΠΘ, όπου υπέγραψε μαζί με τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου και του ΓΓ απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη  Χρυσουλάκη, μνημόνιο συνεργασίας για την προαγωγή της Ελληνομάθειας στους ομογενείς της Αμερικής.

Στην προσφώνησή του ο κ. Πολυχρονίδης τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η παρουσία του Αρχιεπισκόπου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, για την οποία το Πανεπιστήμιο είναι ιδιαίτερα υπερήφανο, γιατί γίνονται κοινωνοί του έργου της Αρχιεπισκοπής και συνδράμουν στην διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας τους ομογενείς της Αμερικής.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στους συνάδερφούς του (ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης) τόνισε πως το ΔΠΘ διακρίνεται γιατί εκτός των υψηλών επιδόσεων που έχει στα θέματα της ακαδημαϊκής έρευνας, της επιστήμης και των δραστηριοτήτων των τμημάτων, διαδραματίζει και ένα εθνικό ρόλο, δίνοντας τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης, που πραγματικά το χρειάζεται.

Άλλωστε θεωρεί το ΔΠΘ μια δυναμική παρουσία που πραγματικά θα δίνει ζωή και θα συμβάλλει στην οικονομία, και την καλύτερη συνεργασία των ανθρώπων μεταξύ τους σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

«Ο εθνικός ρόλος του ΔΠΘ δεν περιορίζεται στη Θράκη, αλλά επεκτείνεται και στην Αμερική, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας και της ταυτότητας» σημείωσε, με την Αρχιεπισκοπή να κάνει ένα τιτάνιο αγώνα να διασώσει την ελληνική γλώσσα, και είναι ευγνώμονες για τη βοήθεια του ΔΠΘ.

Ήδη έχουν αναβιώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας, ενώ ίδρυσαν ταμείο για την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας, ενώ το ΔΠΘ και το Τμήμα Φιλολογίας έρχεται να συνδράμει την Αρχιεπισκοπή, ευχόμενος να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και σε άλλους τομείς, ώστε «να μην χάσει ποτέ ο Ελληνισμός της Αμερικής την ταυτότητα και τη γλώσσα και να μπορεί, με αυτά τα εφόδια, να συμπαρίσταται στο εθνικό έργο, στην πατρίδα μας την Ελλάδα.

Προγράμματα σπουδών και βαθύτερη συνεργασία

Τις λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου ανέφερε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων κ. Ζωή Γαβριηλίδου, που πρωτοστάτησε στην συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή.

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει την διοργάνωση διαδικτυακών μαθημάτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, τον σχεδιασμό γλωσσικών πόρων για την ενδυνάμωση της ελληνικής, την από κοινού ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας, αλλά και διαλέξεων εργαστηρίων σεμιναρίων και από κοινού διοργάνωση θερινών σχολείων.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές του ΔΠΘ να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε εκπαιδευτικές δομές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σεμινάρια, καθώς και ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης με τίτλο εκπαίδευση και πιστοποίηση της διδασκαλίας της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτιστική κληρονομίας για διδάσκοντες της ομογένειας, ο δεύτερος κύκλος του οποίου ξεκινά σε λίγες μέρες.

Το τμήμα Φιλολογίας ετοίμασε ήδη ένα τεστ Ελληνομάθειας για την Αρχιεπισκοπή, ενώ μέλη όλης της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών συμμετείχαν σε εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής.

Η βασική δράση που προέκυψε βέβαια, ήταν η συγγραφή ενός αναλυτικού προγράμματος σπουδών για την διδασκαλία της Ελληνικής ως γλώσσας πολιτιστικής κληρονομιάς, για όλα τα επίπεδα σπουδών.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος το βράδυ της ίδιας μέρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί φορείς και επίσημοι από όλη τη Θράκη.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ενδύθηκε με τα διάσημα του Διδάκτορα, απεύθυνε ομιλία με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως φορέας ειρήνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών».

Ο Αρχιεπίσκοπος για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, σημειώνοντας πως «Η εισβολή στην Ουκρανία κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας».

Ο Σεβασμιώτατος σχολίασε και την στάση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που θεωρεί πως  ταυτίζεται με την εθνικιστική και επιθετική πολιτική του Προέδρου Πούτιν, ενώ εξέφρασε την άποψη πως από τις εξελίξεις δικαιώθηκε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδώσει το Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ήδη η Αρχιεπισκοπή έχει κάνει δωρεά 100.000 δολαρίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να στηρίξει τις προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ έχει δημιουργηθεί το Ukrainian Relief Effort, που ιδρύθηκε σε συνεργασία με τις Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (IOCC).

Μαζί, η Αρχιεπισκοπή και η IOCC στοχεύουν να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο δολάρια τόσο για την άμεση όσο και για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ουκρανικού λαού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.