Δουλευοντας την Πρωτοχρονια

Συμπολίτες μας, πρόσωπα γνώριμα που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά και τις ημέρες των εορτών μιλούν φέτος στον «ΠτΘ»

Οι Νάντια Ζουρνατσίδη, Κώστας Κουρμπαλίδης, Αντώνης Καμπουρίδης, Ευγενία Αρουτσίδου, Χάρης Αντωνιάδης, Αθανάσιος Ζακώνης και οι αστυνομικοί της ΑΜ-Θ μοιράζονται την εμπειρία τους και στέλνουν τις ευχές τους για το νέο έτος

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς…η τελευταία «πράξη» πριν την έλευση του νέου έτους, που συνήθως μας «βρίσκει» γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, σε ένα φιλικό σπίτι με πρόσωπα οικεία και αγαπημένα, ή ακόμα ακόμα και σε αγαπημένα καταστήματα που ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούμε, ως μια μεγαλύτερη πλέον παρέα, το νέο έτος μαζί.

«Μαζί» η λέξη που ενδεχομένως περιγράφει καλύτερα από κάθε άλλη τις τελευταίες αυτές στιγμές του έτους που αφήνουμε πίσω μας και τις πρώτες του νέου και πάντοτε ελπιδοφόρου έτους. Μαζί με πρόσωπα πολύτιμα και αγαπημένα, με όσους ενδεχομένως μας έλειψαν, δίχως όμως τον προβληματισμό και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Κοινώς πλήρως απαλλαγμένοι, έστω και για λίγες στιγμές από τα «δύσκολα».

Τις στιγμές όμως αυτές κάποιοι συμπολίτες βρίσκουν το «μαζί» στα δικά μας πρόσωπα, καθώς εργάζονται κανονικά.

Πρόσωπα γνώριμα, σε κάθε περίπτωση οικεία, ειδικά σε μία πόλη του μεγέθους της Κομοτηνής. Πρόσωπα που συναντάμε καθημερινά, άλλοτε ανταλλάσσοντας καλημέρες, άλλοτε καληνύχτες, άλλοτε απλά προσπερνώντας ο ένας τον άλλον μέσα στην φούρια της καθημερινότητας. Πρόσωπα όμως που καθημερινά, και πολύ περισσότερο τις ημέρες αυτές που εμείς παίρνουμε «ανάσες» συνεχίζουν να φροντίζουν για την διασκέδαση, την ψυχαγωγία, την υγεία και την ασφάλειά μας, την καθαριότητα της πόλης και γενικά τη λειτουργία μιας συντεταγμένης κοινωνίας.

Συμπολίτες μας λοιπόν, εργαζόμενοι που περνούν τις γιορτές μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, μιλούν φέτος στο Πρωτοχρονιάτικο φύλλο του «ΠτΘ». Μοιραζόμενοι εμπειρίες αλλά και ευχές,

για ένα έτος γεμάτο «μαζί»!

Νάντια Ζουρνατσίδη, εργαζόμενη στην εστίαση

«Να χαμογελάμε περισσότερο»

Η Νάντια  Ζουρνατσίδη εργάζεται στην εστίαση από το 2012. Είναι το πρώτο πρόσωπο που θα συναντήσεις μπαίνοντας στο Καφενείο «Το Μασάλι» και θα φροντίσει ούτως ώστε να φτάσει στο τραπέζι σου αυτό που επιθυμείς.

Η δουλειά τις εορταστικές ημέρες αποτελεί πλέον για την ίδια συνήθεια, γεγονός που δεν παύει ωστόσο το «στενάχωρο» του γεγονότος ότι βρίσκεται μακριά από τους δικούς της ανθρώπους. Όπως εξήγησε, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτήν προσπαθεί να βρει την θετική πλευρά τού ότι εργάζεται την ώρα που οι άλλοι διασκεδάζουν, διασκεδάζοντας και οι ίδια μαζί με τους υπολοίπους. «Αυτό είναι το καλύτερο συστατικό» μας είπε εξηγώντας πως η γιορτή συνεχίζεται με γονείς και φίλους είτε μετά το σχόλασμα είτε σε διαφορετικές ημέρες. 

Οι πελάτες γίνονται για αυτές τις ημέρες φίλοι και γνωστοί, προσπαθώντας και οι ίδιοι, όπως εξήγησε, να της δείξουν ότι «δεν είμαι μόνη μου, μια μονάδα που εργάζομαι, αλλά γιορτάζουμε όλοι μαζί».

Στέλνοντας, ως ακολούθως, τις δικές της ευχές για το νέο έτος επεσήμανε την ανάγκη να χαμογελάμε.

«Εύχομαι με το νέο έτος ο κόσμος να χαμογελάει περισσότερο και να είναι πιο ζωντανός γιατί με όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση γίναμε όλοι πιο “κλειστοί”. Να χορεύουνε, να διασκεδάζουμε και να χαμογελάμε. Αυτός είναι και ο πλούτος μας ως χώρα και ως λαός».

Κώστας Κουρμπαλίδης, οδηγός απορριμματοφόρου – εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής

«Για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κάθε ημέρα είναι δύσκολη»

Ο Κώστας Κουρμπαλίδης ανήκει στο δυναμικό της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής. Ως οδηγός απορριμματοφόρου, μαζί με τους συναδέλφους βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο και οι ημέρες των γιορτών δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ωστόσο, όπως εξήγησε, η πλειοψηφία των εργαζομένων θα κάνει Πρωτοχρονιά στο σπίτι με τις οικογένειές τους, καθώς η υπηρεσία μερίμνησε σχετικά. Ωστόσο πρόκειται, όπως μας είπε, για μία μάχιμη υπηρεσία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και τις ημέρες των γιορτών, επιδιώκοντας η πόλη να είναι καθαρή, και, ειδικά υπό τις συνθήκες της πανδημίας, να προασπίζουν κατ’ επέκταση και την δημόσια υγεία.

«Και νομίζω ότι το καταφέρνουμε» θα μας πει, τονίζοντας πως η εργασία αυτές τις ημέρες δεν είναι δυσκολότερη απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη μέρα, καθώς «κάθε ημέρα για τους εργαζομένους της καθαριότητας είναι δύσκολη». «Δουλεύουμε υπό αντίξοες συνθήκες, υπό βροχή, σε λάσπες, σε χιόνια, σε μεγάλες, το Καλοκαίρι, αλλά και μικρές θερμοκρασίες τον Χειμώνα, επομένως και αυτή η μία ημέρα που θα είμαστε με τις οικογένειες και τους οικείους μας για εμάς είναι πολύτιμες», τόνισε.

Κληθείς να στείλει τη δική του ευχή για το νέο έτος ευχήθηκε:

«Oι λειτουργίες της κοινωνίας να καθορίζονται από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των εργαζομένων και όχι από τις ανάγκες της αγοράς και των μεγάλων επιχειρήσεων. Και οι πολίτες, όλοι μας να κατανοήσουμε ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται μια κοινωνία, μια πόλη, ένα κράτος τα απορρίμματά του είναι ένδειξη πολιτισμού.

Καλή και αγωνιστική χρονιά. Πρωτίστως με υγεία».

Χάρης Αντωνιάδης, φαρμακοποιός

«Η εφημερία κομμάτι της δουλειάς μας και υποχρέωσή μας»

Αν υπάρχει ένας κλάδος που εν μέσω της πανδημίας, κλήθηκε να υπηρετήσει το «μαζί» περισσότερο από ό,τι πριν, είναι αυτός της υγείας. Ανάμεσα στους εργαζόμενούς του και οι φαρμακοποιοί που ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια έγιναν σχεδόν αναπόσπαστο μέλος κάθε ελληνικού νοικοκυριού.

Η εφημερία είναι όρος γνώριμος για κάθε φαρμακοποιό. Κάθε εφημερία ή διανυκτέρευση, όπως πλέον και η καθημερινότητα του φαρμακοποιού, είναι δύσκολη, θα μας πει ο Χάρης Αντωνιάδης, τονίζοντας ότι η δυσκολία αυξάνεται τις γιορτινές ημέρες. Ο ίδιος έχει αρκετά χρόνια να εφημερεύσει είτε Χριστούγεννα είτε Πρωτοχρονιά ωστόσο θυμάται μια από τις πρώτες φορές που συνέπεσε και με τις πρώτες γιορτές παρουσία του γιου του. «Είναι δύσκολη η συνθήκη, ειδικά γιατί είσαι μακριά από τους φίλους και την οικογένειά σου και θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη χρονιά που είχε γεννηθεί ο γιος μου και κλήθηκα να δουλέψω πόσο δυσκολεύτηκα» τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το «κενό» γέμισαν τότε φίλοι που επισκέφθηκαν το φαρμακείο.

«Η γιορτή μεταφέρεται συνήθως την επόμενη ημέρα και, αφού έχεις ξεκουραστεί» ανέφερε εξηγώντας πως  ακόμα και αυτές τις ώρες ο κόσμος πηγαίνει στο φαρμακείο συνήθως για έκτακτα περιστατικά και ανάγκες. «Είναι ωστόσο κομμάτι της δουλειάς μας και υποχρέωσή μας» θα μας πει υπογραμμίζοντας και την ηθική ικανοποίηση τού να προσφέρεις βοήθεια σε κάποιον που την χρειάζεται.

Κρατώντας τις ευχές του για το τέλος, ό,τι ευχήθηκε ήταν:

υγεία  και το γρηγορότερο δυνατό τέλος της πανδημίας!

Αντώνης Καμπουρίδης, Dj

«Κάποιος πρέπει να διασκεδάσει τον κόσμο»

Οι φετινές γιορτές θα είναι δυστυχώς άνευ μουσικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επαγγελματίες της μουσικής όπως οι Djsδεν θα εργαστούν κανονικά. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που καλούνται να κρατήσουν το κέφι στα ύψη,  δεδομένο ακόμα δυσκολότερο ένεκα των συνθηκών.

Η πανδημία και τα μέτρα δεν αλλάζει κάτι ως προς την ουσία της δουλειάς και τις φετινές γιορτές. Μιας δουλειάς που, όπως μας είπε ο κ. Αντώνης Καμπουρίδης, «κάποιος πρέπει να την κάνει». 

«Κάποιος πρέπει να διασκεδάσει τον κόσμο» μας είπε υπογραμμίζοντας πως πλέον η δουλειά τις ημέρες που για την πλειοψηφία αποτελούν αργία έχει γίνει συνήθεια. Η απουσία φίλων και οικογένειας είναι μια δύσκολη συνθήκη ωστόσο, όπως εξήγησε, «μ’ αρέσει να βλέπω τον κόσμο να διασκεδάζει και αυτό και μόνο ως γεγονός με ικανοποιεί μετριάζοντας λίγο το ότι είμαι μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους».

Βασικός στόχος άλλωστε της μουσικής είναι να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τόνισε, ακόμα και τώρα που «δεν πρέπει να πλησιάζεις άνθρωπο ούτε στα δύο μέτρα». Για τον ίδιο «διασκέδαση χωρίς μουσική δεν υπάρχει.  Είναι θέμα ψυχολογίας» ωστόσο τα μέτρα είναι μέτρα και οι επαγγελματίες οφείλουν να τα τηρήσουν.

Και αν ευρύτερα για τον χώρο της διασκέδασης ειδικά οι μέρες των εορτών είναι δύσκολες και απαιτητικές, υπάρχει πάντα χρόνος για την οικογένεια και τους φίλους εξήγησε ο ίδιος τονίζοντας ότι απλά η γιορτή μετατίθεται για ώρες μεσημεριανές ή την επομένη.

Ο ίδιος, ευχήθηκε «υγεία πάνω απ’ όλα σε όλους και μακάρι να επανέλθουμε στις παλιές εποχές, της διασκέδασης έστω με ανεμελιά και χωρίς σφίξιμο» αφιερώνοντας στο 2022 και την μουσική του επιλογή.

Ευγενία Αρουτσίδου, Τραυματιοφορέας Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής

«Το καθήκον είναι πάνω απ’ όλα»

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που η κ. Ευγενία Αρουτσίδου περνά ως τραυματιοφορέας στο νοσοκομείο, και μακριά από την οικογένειά της, ακόμα και τα Χριστούγεννα.

Η εμπειρία της, όπως εξήγησε είναι δύσκολη, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας, που απαιτεί να είναι πάντα παρόντες και να κάνουν το καθήκον τους, μακριά από την οικογένειά τους ακόμα και τις γιορτινές μέρες.

«Σαν καινούρια, είναι πιο δύσκολο για μένα, γιατί δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος το κατάλαβα, επειδή δούλευα ανήμερα το πρωί των Χριστουγέννων» εξήγησε, για να υπογραμμίσει όμως πως έχοντας επιλέξει το συγκεκριμένο επάγγελμα «το καθήκον είναι πάνω απ’ όλα».

Για την ίδια το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προσφέροντας βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι σημαντικό για να εξηγήσει πως «μπορεί ο τραυματιοφορέας να μην το σημαντικότερο κομμάτι της αλυσίδας ενός νοσοκομείου, όμως αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου και γρήγορα, βοηθάς ώστε όλο το σύστημα να δουλέψει σωστά».

«Είναι δύσκολο ότι είσαι μακριά από την οικογένειά σου, αλλά επειδή προσφέρεις, έχεις την ικανοποίηση ότι βοήθησες τον συνάνθρωπό σου» κατέληξε, ευχόμενη:

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους.

Αθανάσιος Ζακώνης, Οδηγός Ταξί

«Δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση, γιατί το μεροκάματο είναι μικρό»

Ο κ. Αθανάσιος Ζακώνης εργάζεται στο ταξί εδώ και 30 χρόνια, και οι περισσότερες γιορτές τον έχουν βρει πίσω από το τιμόνι. Είναι ο άνθρωπος που θα φροντίσει να μας μεταφέρει εγκαίρως στο προγραμματισμένο ρεβεγιόν και κυρίως ο άνθρωπος που θα είναι εκεί εφόσον απαιτηθεί  να μας μεταφέρει με ασφάλεια πίσω σπίτι μας.

«Είναι αλήθεια πως παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο καθένας θέλει να είναι με την οικογένειά του, αλλά η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο» ανέφερε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε πριν από την οικονομική κρίση, υπήρχε η ευχέρεια να κάνουν ένα ρεπό, και να βρεθούν με τις οικογένειές τους, αλλά εδώ και πάνω από μία δεκαετία,  με την κρίση που επηρέασε τον κλάδο αλλά και όλη την κοινωνία, πλέον δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση, γιατί το μεροκάματο είναι μικρό, και προσπαθούν να καλύψουν τα έξοδά τους.

Παρά τη δυσκολία του να βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους, η ψυχολογία τους τις γιορτές είναι συνήθως καλή, γιατί οι πελάτες έχουν καλή διάθεση, δεδομένου ότι πάνεγια διασκέδαση ή γυρίζουν από διασκέδαση, έχουν πάντα κατανόηση.

Από την πλευρά τους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το κοινό με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν, προσέχοντάς τους, όπως τόνισε, και μετά το ξενύχτι.

Οι οικογένειές τους έχουν κατανόηση, γιατί η απουσία τους από το σπίτι βοηθά να βγει το μεροκάματο, ιδιαίτερα στις εποχές του κορωνοϊού, που η κίνηση έχει πέσει δραματικά, και δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη στήριξη από την πολιτεία.

Φέτος τα Χριστούγεννα πάντως ο κ. Ζακώνης τόνισε πως υπήρξε μια ικανοποιητική κίνηση, ο κόσμος βγήκε, τόσο το βράδυ, όσο και πριν τα Χριστούγεννα, για τα ψώνια του πριν τις γιορτές.

Κλείνοντας, ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Κομοτηνής, ευχήθηκε:

Καλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά σε όλους.

Πηγή: eurokinissi

Αστυνομικός, Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

«H ηθική ανταμοιβή για το έργο που προσφέρεις υπηρετώντας τους συμπολίτες σου είναι ίσως το μεγαλύτερο “δώρο”»

Και μιας και μιλάμε για ασφάλεια, από τον κατάλογο των επαγγελμάτων που εργάζονται κανονικά και τις γιορτές δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό του αστυνομικού.

Το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακή Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απάντησε στα ερωτήματα του «ΠτΘ» στέλνοντας παράλληλα ευχές όλων όσων εργάζονται για την ασφάλειά μας.

Ο λόγος στους ίδιους…

Οι συνθήκες εργασίας του αστυνομικού προσωπικού (και των συνοριοφυλάκων-ειδικών φρουρών) ποικίλλουν ανάλογα με την υπηρεσία στην οποία εργάζεται ο καθένας. Πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και άλλοτε επικίνδυνες, κυρίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται δύσκολο το έργο του αστυνομικού και να κινδυνεύει συχνά η ίδια του η ζωή.

Το ωράριό του δεν είναι συνεχόμενο, αλλά εργάζεται σε βάρδιες, μέρα και νύχτα, όλες τις μέρες της εβδομάδας,ακόμη και σε αργίες ή γιορτές, ενώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης εργάζεται για πολλές ώρες,πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου. Επιπλέον, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλάζει χώρο και τόπο εργασίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις κατά τις ημέρες των εορτών και των αργιών να βρίσκεται μακριά από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Ωστόσο ως αστυνομικοί εκπαιδευόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αποστολής μας και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε και να προστατεύουμε τον πολίτη, ο οποίος θέλουμε να αισθάνεται ασφαλής όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας, όλο το χρόνο. Κατά την επαγγελματική μας σταδιοδρομία διανύουμεπολλές φορές τις εορτές και τις αργίες μακριά από το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον, λόγω των εργασιακών μας υποχρεώσεων. Ωστόσο η ηθική ανταμοιβή για το έργο που προσφέρεις υπηρετώντας τους συμπολίτες σου είναι ίσως το μεγαλύτερο «δώρο» που σου προσφέρει το επάγγελμα του αστυνομικού.

Όλοι μας εργαζόμαστε για μία αστυνομία σύγχρονη, δημοκρατική, αποτελεσματική και κοντά στον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του.

Ευχόμαστε  λοιπόν,

Καλή Χρονιά και Καλές Γιορτές σε όλους τους συμπολίτες μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.