«Δωστε τελος στην δυστυχια και το δραμα των Προσφυγων»

Η έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» προς την Ε.Ε., όπως κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή
Με μία έκθεση-κόλαφο που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η στήλη και η οποία στάλθηκε χθες στην ελληνική Βουλή, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», αποκαλύπτουν το ανθρώπινο κόστος  των λανθασμένων ευρωπαϊκών πολιτικών για το μεταναστευτικό σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. και των κρατών-μελών να αλλάξουν δραστικά την πολιτική τους σχετικά με τους πρόσφυγες και να δώσουν τέλος στην δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων  που υφίστανται τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με την έκθεση “έναν χρόνο μετά την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, οι ψυχολόγοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν καταγράφει, αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και ψυχωτικών συμπτωμάτων σε δομές φιλοξενίας σε ελληνικά νησιά,  με παρόμοια επιδείνωση στους αυτοτραυματισμούς και τις απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ απευθύνουν έκκληση, μεταξύ άλλων, για την άμεση μεταφορά όσων είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά της Ελλάδας εξαιτίας της συμφωνίας, σε δομές υποδοχής που πληρούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παραθέτω το πλήρες κείμενο της Έκθεσης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»…             

Αξιότιμες Κυρίες / Αξιότιμοι Κύριοι..
 
Έναν χρόνο μετά τη συμφωνία EE-Τουρκίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Fronti£res/MSF) δημοσιεύουν έκθεση με την οποία αποκαλύπτουν το ανθρώπινο κόστος των λανθασμένων ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών να αλλάξουν δραστικά την πολιτική τους σχετικά με τους πρόσφυγες και να δώσουν τέλος στη δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε δηλώσει ότι η συμφωνία, που ανταμείβει την Τουρκία για την «ανάσχεση της ροής» των προσφύγων και την αποδοχή όσων επιστρέφουν, υποχρεωτικά, από τα ελληνικά νησιά, θα πρόσφερε «στους μετανάστες μια εναλλακτική αντί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους». Έναν χρόνο μετά, άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν παγιδευτεί σε μη ασφαλείς ζώνες έξω από την Ευρώπη χωρίς δυνατότητα διαφυγής, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακόμη πιο επικίνδυνες οδούς των διακινητών για να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ αρκετές χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί σε υπερπλήρη hotspot στα ελληνικά νησιά.
 
Σύμφωνα με την έκθεση “Ένας χρόνος από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: αμφισβητώντας τα «εναλλακτικά στοιχεία» της EE”, οι ψυχολόγοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο είδαν τους ασθενείς με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης να αυξάνονται κατά 150% και τους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες να τριπλασιάζονται, ενώ αυξήθηκαν και τα ψυχωτικά συμπτώματα. Παράλληλα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περισσότερους ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και περισσότερα περιστατικά αυτοτραυματισμού και απόπειρες αυτοκτονίας. Αντίστοιχα στη Σάμο, μέσα από τις σχεδόν 300 συνεδρίες ψυχικής υγείας που έχουν πραγματοποιήσει, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν μια παρόμοια επιδείνωση και μια κλιμάκωση στους αυτοτραυματισμούς και τις απόπειρες αυτοκτονίας τους τελευταίους μήνες.
 
Κατά μήκος της οδού των Βαλκανίων στη Σερβία και την Ουγγαρία, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν δει αύξηση των ασθενών που αναφέρουν τραύματα εξαιτίας της βίας που υφίστανται ως αποτέλεσμα του εγκλωβισμού τους έπειτα από το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων.



Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δεχτεί ποτέ χρήματα της EE για τα προγράμματα τους που αφορούν τη μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας EE-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 και σε ένδειξη της αντίθεσης τους με αυτή, ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται πλέον χρήματα από την EE, τα κράτη-μέλη της EE και τη Νορβηγία για καμία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν ότι η μόνη ανθρωπιστική λύση που θα δώσει τέλος στους θανάτους και τη δυστυχία στα σύνορα της Ευρώπης, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, είναι ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος για αίτηση ασύλου και η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων εναλλακτικών για τη μετακίνηση των ανθρώπων, όπως η μετεγκατάσταση, η επανεγκατάσταση, η οικογενειακή επανένωση καθώς και η χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους, εργασία και σπουδές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την άμεση μεταφορά όσων είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά της Ελλάδας εξαιτίας της συμφωνίας, σε δομές υποδοχής που πληρούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ζητούν οι ευάλωτοι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα και σε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης φροντίδας όποτε απαιτείται. Καλούν, επίσης, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν και να διευρύνουν την εφαρμογή της επανεγκατάσταση ς, με κριτήριο την ευπάθεια κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του. 
 

Με τιμή,
Μαριέττα Προβοπούλου
Γενική Διευθύντρια, Γιατροί Χωρίς Σύνορα – ελληνικό τμήμα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.