Δοσεις εμβολιου για την ευλογια των πιθηκων προμηθευτηκε η Ελλαδα

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 48 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα

2.800 δόσεις του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων παρέλαβε η Ελλάδα. Οι δόσεις προέρχονται από την κοινή προμήθεια εμβολίων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Την προσεχή Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πότε θα χορηγείται το εμβόλιο.

Η επιτροπή θα εξετάσει τη στρατηγική που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με βάση τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων – CDC, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο χορηγείται έπειτα από γνωστή ή πιθανή έκθεση στον ιό (άτομα που είχαν επαφή με ασθενείς ή τις τελευταίες 14 ημέρες είχαν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους σε περιοχή όπου σημειώνονται κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων), αλλά και προληπτικά, σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως είναι τα ερευνητικά εργαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 48 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Όλα τα περιστατικά αφορούν άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19 έως 59 ετών), εκ των οποίων τα 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα αφορούν μετάδοση που έγινε στη χώρα μας. Οι ασθενείς είτε έχουν ήδη αναρρώσει είτε αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.