Δωρεαν εξετασεις για ηπατιτιδες Β και C και HIV αυριο στην Κομοτηνη

Από την Κινητή Μονάδα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

Δωρεάν εξετάσεις για ηπατίτιδες Β και C  και HIV με τη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου θα πραγματοποιεί αύριο σε διερχόμενους πολίτες η Κινητή Μονάδα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», που θα βρίσκεται στην Κομοτηνής, στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του Κοινού για την Ηπατίτιδα C «εCυ, έκανες το τεστ;» στην Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η κινητή μονάδα του Συλλόγου θα βρίσκεται στην πλατεία Παλιάς Νομικής παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις για ηπατίτιδες Β και C  και HIV με τη μέθοδο «Rapid Test», τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, ενώ παράλληλα θα προσφερθεί ψυχολογική υποστήριξη και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στο τεστ στα πλησιέστερα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών αυτών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, θα υπάρξει η ευκαιρία στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων μέσω μίας φόρμας καταγραφής των αναγκών και των εμποδίων που συναντούν οι ασθενείς στην προσέγγιση και επαφή τους με το εθνικό σύστημα υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και δημοσίευση σχετικής μελέτης.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος, που παρέχει τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων, αλλά και καθημερινή υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C.
Στόχος της τρέχουσας εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και παράλληλα η προτροπή σε εξετάσεις, στοχεύοντας στην προσέγγιση του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν περίπου 200.000 ασθενείς με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C. Από αυτούς τους ασθενείς, μόλις οι 29.000 έχουν διαγνωστεί. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τον ασυμπτωματικό χαρακτήρα της νόσου, καθώς το 80% των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι νοσεί. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.

Τις επόμενες ημέρες  η δράση θα επαναληφθεί και στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.