ΔΟΑΤΑΠ: Η περιπετεια διδακτορα, με διδακτορικο αναγνωρισμενο σε 199 χωρες αλλα οχι στην Ελλαδα

«Ο ΔΟΑΤΑΠ μου έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά, ενώ έχει επηρεάσει δυσμενώς την καριέρα μου»

Την «οδύσσεια» που περνά προκειμένου να αναγνωριστεί το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από τον ΔΟΑΤΑΠ περιγράφει σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Οργανισμό ο Σπύρος Μερκούρης, διδάκτορας Νευροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cardiff και με M.Sc. στην Κυτταρική κα Αναπτυξιακή Βιολογία από το UPMC (Παρίσι, Γαλλία).

Όπως καταγγέλλει, από τον Ιούλιο κατέθεσε δύο αιτήσεις αναγνώρισης μεταπτυχιακού και διδακτορικού στον ΔΟΑΤΑΠ, οι οποίες επτά μήνες μετά βρίσκονται σε «εκκρεμότητα».

«Δεν σας ζητάω τίποτα παραπάνω από όσα δικαιούμαι ως φορολογούμενος πολίτης, από όσα ορίζει ο νόμος. ΑΠΑΙΤΩ την τήρηση του νόμου, ο οποίος ορίζει την απόδοση ισοτιμίας σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά εντός 60 ημερών. Ο ΔΟΑΤΑΠ μου έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά, ενώ έχει επηρεάσει δυσμενώς την καριέρα μου» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υποψηφιότητά του για θέση εργασίας δεν αξιολογήθηκε επειδή οι τίτλοι σπουδών δεν είχαν λάβει αναγνώριση από τον Οργανισμό.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή:

Είμαι Δρ. Νευροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cardiff (Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) με M.Sc. στην Κυτταρική κα Αναπτυξιακή Βιολογία από το UPMC (Παρίσι, Γαλλία).

Κατέθεσα στις 6 Ιουλίου τις 2 αιτήσεις αναγνώρισης μεταπτυχιακού και διδακτορικού, και έλαβα αριθμό πρωτοκόλλου στις 17 Αυγούστου, δηλαδή 42 ημέρες μετά (!) και έκτοτε η αίτηση μου βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου ειδικού εισηγητή, με εκτιμώμενο χρόνο αναγνώρισης των 2 πτυχίων μου σε 5-6 μήνες (σε επικοινωνία με τον ΔΟΑΤΑΠ στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη) και 8-9 μήνες (σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ 22/9).

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως σε προκήρυξη που αναρτήθηκε τον Ιούλιο ήμουν ο μοναδικός κατάλληλος υποψήφιος για θέση υποψήφιου μεταδιδάκτορα στο Ινστιτούτο Παστερ η οποία έλαβε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη με βλαπτικές συνέπειες τόσο για εμένα όσο και για το ερευνητικό έργο.

Η προθεσμία εξέπνευσε και καθώς δεν είχα λάβει αναγνώριση από τον οργανισμό σας η υποψηφιότητά μου δεν αξιολογήθηκε, με αποτέλεσμα να μην επιλεγώ σε μια θέση κατάλληλη για τα προσόντα και την ειδίκευσή μου. Με βάση τις προκηρύξεις που αναρτώνται στο διαδίκτυο και εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα, τέτοιες θέσεις ανοίγουν κάθε 1-2 χρόνια ή και περισσότερο.

Η τεράστια καθυστέρηση με την οποία βρίσκομαι αντιμέτωπος σημαίνει πως θα περιμένω πολλούς μήνες ή και χρόνια ακόμα μέχρι να μπορέσω να βρω μια αντίστοιχη θέση. Από την άλλη καθώς έχω διδακτορικό θεωρούμε overqualified για τις περισσότερες θέσεις του ιδιωτικού τομέα, και δεν μπορώ να βρω εργασία μόνο με το βασικό πτυχίο Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Θα μπορούσα θα πει κανείς να βρω δουλειά ως σερβιτόρος ή πωλητής, αλλά οι θέσεις αυτές, όπως όλες ζητάνε προϋπηρεσία.

Με άλλα λόγια καταδικάζομαι στην ανεργία, την απραξία και την οικονομική ανασφάλεια επειδή ο ΔΟΑΤΑΠ δεν δύναται να ακολουθήσει τον νόμο. H μόνιμη επωδός του ΔΟΑΤΑΠ είναι πως «είναι πολλές οι αιτήσεις, τηρείται η σειρά, κάντε υπομονή». Δεν είναι σε θέση όμως να απαντήσουν ούτε κατ ελάχιστον για τον χρονικό διάστημα που πρέπει να κάνω υπομονή και να ζω από τις οικονομίες μου ή με δανεικά.

Τόσο ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ όσο και άλλοι υπάλληλοι του οργανισμού παρά την επανειλημμένη ηλεκτρονική όσο και τηλεφωνική μου επικοινωνία αρνήθηκαν να απαντήσουν για τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που προηγούνται της δικής μου, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και την περίφημη «ισονομία» που έχουν κάνει σημαία. Ενημερώθηκα προφορικά στις αρχές Σεπτέμβρη πως ο ειδικός εισηγητής χειρίζεται «περισσότερες από 400 αιτήσεις» πριν από τις 2 δικές μου. Στις 22/9/2021 ο κ. Καλογήρου σε e-mail του ανέφερε πως προηγούνται «περισσότερες από 400 αιτήσεις».

Η μοναδική φορά που έλαβα απάντηση για τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που προηγούνται της δικής μου ήταν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μου με τον Οργανισμού στις 19/11/2021 όπου κάποιες ώρες μετά την κλήση μου, με κάλεσε εκπρόσωπος του ΔΟΑΤΑΠ για να με ενημερώσει πως προηγούνται της δικής μου αίτησης 249 αιτήσεις. Με άλλα λόγια σε αυτό το διάστημα των 2 μηνών, ο ειδικός εισηγητής εξέταζε περίπου 3,5 αιτήσεις ανά 8ωρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.