Διψα για μαθηση Ελληνικων απο 35 Ιεροδιδασκαλους της Θρακης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Ελληνομάθειας για Ιεροδιδασκάλους του ΔΠΘ - Θα συνεχίσει και του χρόνου, καλύτερο και μεγαλύτερο

Τα διπλώματα παρακολούθησης μαθημάτων Ελληνομάθειας παραδόθηκαν σε περίπου 35 Ιεροδιδασκάλους και ιεροδιδασκάλισσες  από το ΔΠΘ, που πέρασαν στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας που έγιναν τον Μάιο, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παρακολούθηση των μαθημάτων που γίνονταν δύο φορές της εβδομάδα και ξεκίνησαν τον Ιανουάριο. 
 
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσω του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, αποδέχτηκε το αίτημα του Συλλόγου ιεροδιδασκάλων, και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ προχώρησε στην πραγματοποίηση αυτών των μαθημάτων, χωρίς κανένα κόστος. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, και η θέρμη με την οποία ο σύλλογος αγκάλιασε την προσπάθεια, έδωσε το έναυσμα στο πανεπιστήμιο να προγραμματίσει από του χρόνου και άλλες τέτοιες δράσεις, πιο οργανωμένες και πιο μεγάλες.
 
Κατά τη διάρκεια της απονομής των διπλωμάτων, στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, η πρόεδρος του τμήματος Παρευξείνιων κ. Μαρία Δημάση, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Νίκος Αγγελούσης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Φώτης Μάρης και ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Χρήστος Κουκουρλής, τονίστηκε από τους ιεροδιδάσκαλους η σημασία της εκμάθησης της γλώσσας, που τους έδωσε και αφορμή να εμβαθύνουν σε αυτή. Μάλιστα μία εκ των ιεροδιδασκάλων, εξέφρασε τη χαρά της γιατί επανήλθε στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, σημειώνοντας πως θα ήθελε να μάθει και αρχαία ελληνικά. 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, η αγάπη που έχουν για περαιτέρω μάθηση» 

«Ολοκληρώσαμε ένα κύκλο εκπαίδευσης των ιεροδιδασκάλων προσπαθώντας με εξελιγμένες μεθόδους, σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιώσουμε και να πιστοποιήσουμε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, ώστε με τη σειρά τους να προσφέρουν  και οι ίδιοι σε άτομα που είναι μεν Έλληνες πολίτες αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν φρόντισε να τους μάθει καλά την ελληνική γλώσσα» σημείωσε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος θεωρεί υποχρέωση του πανεπιστημίου να έχει και σε αυτούς τους πολίτες μια προσφορά, όπως σε όλες τις ομάδες πολιτών.
 

Το πρώτο πράγμα που τους ζήτησαν, ανέφερε, ήταν η βελτίωση και η εμβάθυνση της γλώσσας για αυτό και θα συνεχίσουν και με περισσότερους συμμετέχοντες αλλά και σε μεγαλύτερη εμβάθυνση.
 
«Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, η αγάπη που έχουν για περαιτέρω μάθηση και το γεγονός ότι η γνώση που πήραν πιστοποιείται με εξετάσεις» τόνισε, θεωρώντας πως αυτή η δράση αποτελεί μια από τις καλύτερες που κάνει το πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά το άνοιγμά του στην κοινωνία, και θα συνεχιστεί με όλες τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν στην περιοχή. «Έχουμε ξαναπεί πως ρόλος του πανεπιστημίου δεν είναι μόνο να μεταδίδει τη γνώση στους φοιτητές του, αλλά να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτείας, και αυτό υλοποιούμε» κατέληξε. 

Μαρία Δημάση «Ήταν μια εξαιρετική ομάδα εκπαιδευόμενων» 

«Ήταν μια εξαιρετική ομάδα εκπαιδευόμενων, που με ιδιαίτερο σεβασμό και προσπάθεια συμμετείχαν στα μαθήματα» σημείωσε η κ. Δημάση, η οποία τόνισε πως μέσω αυτών των μαθημάτων και οι καθηγητές εμπλούτισαν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, σε μια «διαδραστική» εμπειρία για όλους.
 

Την προσέγγιση, σημείωσε, έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων, έχοντας και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το μεγαλύτερο κομμάτι όμως της επιτυχίας του εγχειρήματος οφείλεται κατά την κ. Δημάση στο ότι «οι ίδιοι οι Ιεροδιδάσκαλοι το στήριξαν και το ήθελαν, και για αυτό τους αξίζει σεβασμός». 

Μεμέτ Μουσταφά «Βρήκαμε πολύ γρήγορα ανταπόκριση στο αίτημά μας από το πανεπιστήμιο» 

Μαζί με τους συναδέρφους του πήραν την απόφαση για την εκμάθηση των ελληνικών, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων κ. Μεμέτ Μουσταφά, που γεννήθηκε και ζει στα Άμφια, όπου διδάσκει στο τέμενος εδώ και 40 χρόνια.
 
«Κάναμε το αίτημά μας, και βρήκαμε πολύ γρήγορα ανταπόκριση από το πανεπιστήμιο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα μέλη του συλλόγου επιθυμούσαν να μάθουν τα ελληνικά για να τους βοηθήσουν και στην καθημερινότητά τους.
 

«Πας σε μια υπηρεσία, και αν δεν ξέρεις καλά τη γλώσσα, δεν μπορείς να συνεννοηθείς ή θα κάνεις μια αίτηση και δεν μπορείς να γράψεις, ή κάποιος έρχεται σ’ ένα τέμενος και σε ρωτάει κάτι, μη ξέροντας τα ελληνικά πώς θα του απαντήσεις;» εξήγησε ο πρόεδρος των ιεροδιδασκάλων, τονίζοντας πως η εκπαίδευση ήταν πολύ αποδοτική, χάρις στην εμπειρία και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από την κ. Δημάση.
 
Για αυτό και πρόθεσή τους είναι να συνεχίσουν αυτό το έργο, γιατί έχουν γίνει μια οικογένεια, μαθαίνοντας, πέρα από τα ελληνικά, και πάρα πολλά άλλα πράγματα, τόσο για τη γλώσσα όσο και για τους ίδιους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.