Διπλη κινητοποιηση στην Κομοτηνη για ανοιγμα σχολων και νεο νομο για την τριτοβαθμια εκπαιδευση

Από τον ΣΟΦΕΚ και το Σύλλογο φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης

Δύο κινητοποιήσεις, σε κοντινό διάστημα η μία από την άλλη, πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, με κύρια αιτήματα, και οι δύο, το άνοιγμα των σχολών για το εαρινό εξάμηνο, και την κατάργηση του νόμου Κεραμέως, που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή.

Η πρώτη διοργανώθηκε από το Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ), ενώ η δεύτερη από τον Σύλλογο φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, την ΕΝΙΔΥΚ και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης.

Άνοιγμα των σχολών ζητούν οι οικότροφοι

Ο ΣΟΦΕΚ πραγματοποίησε την συγκέντρωση, καταγγέλλοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας την στήριξή τους και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων φοιτητών.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους δε, είναι οι πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ να καταδικάσουν της εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο, που πιστεύουν πως έλαβε χώρα ως μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται, και χάνουν το δικαίωμα των σπουδών με αξιοπρέπεια.

Τα πανεπιστήμια, τονίζουν, έχουν ανάγκη από ανοιχτές σχολές, άμεσα, και υψηλού επιπέδου σπουδές, δωρεάν σίτιση και στέγαση, μόνιμο προσωπικό και να λειτουργήσουν ξανά οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Για αυτό ζήτησαν την επαναλειτουργία των σχολών τους, με όλα τα μέτρα προστασίας για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η κυβέρνηση, αλλά και ο Νόμος Κεραμέως, που προβλέπει Πανεπιστημιακή Αστυνομία, πειθαρχικό δίκαιο, όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών, καθώς και βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια να μείνει στα χαρτιά.

Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες

Από την πλευρά τους οι διαμαρτυρόμενοι από το Σύλλογο φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, την ΕΝΙΔΥΚ και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης, τόνισαν πως «οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες», ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες φοιτητές στο ΑΠΘ και να απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία.

Ζήτησαν επίσης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές ώστε να μπορέσουν να γίνουν φοιτητές ξανά, και τα χρήματα που προορίζονται για αστυνομικούς και κάμερες στις σχολές, να δοθούν για ουσιαστικά έργα συντήρησης στις φοιτητικές εστίες, για να μην μένουν οι φοιτητές χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο. 

Ζήτησαν δε από τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ να καταδικάσουν ρητά το απαράδεκτο αυτό γεγονός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.