Διπλη «γιορτη» για τον Συλλογο Καρδιοπαθων Ροδοπης

Πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για τη στεφανιαία νόσο και τίμησε τον απερχόμενο δ/ντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΠΓΝ Αλεξ/πολης Γεώργιο Μπουγιούκα

Μια μεγάλη διπλή «γιορτή» πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής ο Σύλλογος Στήριξης Καρδιοπαθών – Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ροδόπης στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, γιορτάζοντας αφενός την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, τιμώντας αφετέρου τον συνταξιοδοτηθέντα καθηγητή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΔΠΘ κ. Γεώργιο Μπουγιούκα για την πολυετή και σημαντική προσφορά του. 


Δημήτρης Μιντίδης
«Η καρδιά έχει την ανάγκη μας, θέλει τη φροντίδα μας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της,  να χτυπά ασταμάτητα εφ όρου ζωής»

 
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου, ωστόσο λόγω υποχρεώσεων ο σύλλογος τη γιόρτασε τώρα, δείχνοντας μάλιστα, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του προέδρου του κ. Δημήτρη Μιντίδη «ότι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να γιορτάζουμε μόνο τη συγκεκριμένη μέρα αλλά κάθε μέρα γιατί η καρδιά έχει την ανάγκη μας, θέλει τη φροντίδα μας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, να χτυπά ασταμάτητα εφ όρου ζωής».
 
 Καλεσμένος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής του ΔΠΘ και διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανθρακικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Δημήτριος Μικρούλης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις νέες  εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου.  
 
«Δώσαμε το λόγο στον κ. Μικρούλη για να κάνουμε και μια πρώτη γνωριμία μαζί του, γιατί οι σχέσεις μας με την καρδιοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ήταν από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του συλλόγου μας αρμονικές. Μέσα σε αυτό το πνεύμα θελήσαμε να συνδεθούμε με το νέο διευθυντή και να συνεχίσουμε αυτή την καλή συνεργασία που είχαμε με τον προκάτοχό του», τόνισε ο κ. Μιντίδης.
 
Τα μέλη του συλλόγου αισθάνθηκαν την εσωτερική επιτακτική ανάγκη να τιμήσουν στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τον απερχόμενο διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής κ. Γιώργο Μπουγιούκα και να τον  ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη δημόσια υγεία της περιοχής μας. «Ο κ. Μπουγιούκας είναι ο άνθρωπος ο οποίος ίδρυσε, οργάνωσε και λειτούργησε κατά τρόπο άψογο την καρδιοχειρουργική κλινική του πανεπιστημίου. Έχει προσφέρει πάρα πολλά κι εμείς θα ανταποδώσουμε πολύ λίγα. Τίποτα περισσότερο δεν μπορούσαμε να κάνουμε, όμως το κάναμε από καρδιάς», ανέφερε ο κ. Μιντίδης.
 

«Στόχος μας ο περιορισμός των καρδιοπαθών αλλά και το να ξεφύγει ο καρδιοπαθής από την εσωστρέφεια που του προκαλεί το περιστατικό του»

 
Η φύση του συλλόγου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει εφησυχασμό, γι’ αυτό και συνεχίζονται κανονικά οι δράσεις και τη φετινή χρονιά. «Το να λέμε ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τις καρδιοπάθειες είναι ουτοπία. Εκείνο, όμως, που μπορεί να γίνει -κι αυτό είναι η φιλοσοφία μας- είναι ότι μπορούν να περιοριστούν οι καρδιοπαθείς. Σύμφωνα με τα νεότερα της καρδιολογίας το 80% των περιπτώσεων είναι αντιμετωπίσιμες. Γι’ αυτό κάνουμε τις ομιλίες, τις εκδρομές και τις άλλες εκδηλώσεις μας», παρατήρησε ο κ. Μιντίδης, τονίζοντας δε ότι  στόχος των ψυχαγωγικών εκδηλώσεων δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η ψυχαγωγία, αλλά το να ξεφύγει ένας καρδιοπαθής από την εσωστρέφεια που του προκαλεί το περιστατικό του. Είναι σύνηθες να αποκτά κάποιος και ψυχολογικό πρόβλημα όταν μαθαίνει για κάποιο καρδιολογικό. «Πρέπει ο καινούριος καρδιοπαθής να γνωρίσει το πρόβλημά του και να αποφύγει την εσωστρέφεια, η οποία είναι το χειρότερο στην περίπτωσή μας. Θέλουμε ο ασθενής να έρθει σε επαφή με άλλους που ίσως βρίσκονται σε στάδιο “προχωρημένης αποθεραπείας”, έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, σέβονται το πρόβλημά τους, αλλά δεν το φοβούνται πλέον», υπογράμμισε.
 
 

Δημήτρης Μικρούλης
«Η ενημέρωση του πληθυσμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τα συστήματα υγείας και προς όφελος της υγείας όλων»

 
Αναφορικά με την ομιλία του ο κ. Δημήτρης Μικρούλης επεσήμανε ότι η στεφανιαία νόσος αποτελεί μια μάστιγα της εποχής μας. Στις ανεπτυγμένες  χώρες δε, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε σχέση με τον καρκίνο που ακολουθεί σαν τρίτη αιτία. «Η ενημέρωση του πληθυσμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τα συστήματα υγείας και προς όφελος της υγείας όλων», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι τόσο στη χειρουργική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, όσο επίσης και στα ζητήματα της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι, με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων από τη στεφανιαία νόσο, πράγμα «σημαντικό και ελπιδοφόρο που δίνει κουράγιο και σε εμάς που παλεύουμε ενάντια σε αυτή τη νόσο και οπωσδήποτε για τους ασθενείς». Τα στατιστικά σύμφωνα με το διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής δείχνουν βέβαια ότι αναφορικά με τον ελληνικό πληθυσμό δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί αυτή η πρόοδος που έχουν άλλες χώρες. «Περιμένουμε όμως την επόμενη πενταετία να εμφανιστούν κι εδώ τα θετικά αποτελέσματα. Ήδη οι πρόοδοι και οι βελτιώσεις έχουν γίνει κτήμα της ιατρικής κοινότητας», ανέφερε.
 
 

«Η κλινική μας είναι ανταγωνιστική, συνεχίζει να προσφέρει το έργο της και καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αναγκών της περιοχής μας»
 

Σύμφωνα με τον κ. Μικρούλη η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το σύστημα υγείας. Τουλάχιστον, όμως, στην κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και με τις προσπάθειες των ιατρών της αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου γίνεται κανονικά η προμήθεια και των υλικών και του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος. «Έτσι η κλινική μας είναι ανταγωνιστική, συνεχίζει να προσφέρει το έργο της όπως έκανε μέχρι τώρα και έχει τη δυνατότητα να καλύψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αναγκών της περιοχής μας σε επεμβάσεις καρδιάς και πνευμόνων», ολοκλήρωσε.
 
 

Γλέντησαν με την καρδιά τους τα μέλη του συλλόγου

 
Η ενημερωτική εκδήλωση στο ίδρυμα Παπανικολάου ολοκληρώθηκε με την παρουσία της χορωδίας Εύμολπος. Τα μέλη του συλλόγου στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνεστίαση με ζωντανή μουσική στον οικισμό του Σώστη, όπου τα μέλη και φίλοι του συλλόγου συζήτησαν τα ενδιαφέροντά τους, γευμάτισαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους έως αργά το βράδυ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.