Διπλη διακριση για τους «Θρακοναυτες» του Τμηματος Παρευξεινιων του ΔΠΘ

Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρωσικού Κόσμου «Η ένωσή μας είναι ωραία»

Διπλή διάκριση πέτυχε το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στο πρόσφατο ταξίδι του στη Βάρνα της Βουλγαρίας, το διάστημα 11 με 16 Οκτωβρίου, όπου συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ που διοργανώνει ο φορέας «Ρωσικός Κόσμος» με τον οποίο έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας, με τίτλο «Η ένωση μας είναι ωραία».
 

Συγκεκριμένα πέντε φοιτητές του Τμήματος, οι «Θρακοναύτες» όπως ονόμασαν την ομάδα τους, ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα, ώστε να εκπροσωπήσουν το Τμήμα στο Διεθνές Φεστιβάλ, στο οποίο εδώ και έξι χρόνια διαγωνίζονται φοιτητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης που σπουδάζουν τη ρωσική γλώσσα και κουλτούρα. Η φετινή διοργάνωση είχε και άρωμα «Ελλάδας» καθότι ήταν αφιερωμένη στον Ρώσο λογοτέχνη και ποιητή και γνωστό φιλέλληνα Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιτυχία της ομάδας του ΔΠΘ, που κατάφερε να «τερματίσει» πέμπτη στην συνολική κατάταξη του διαγωνισμού, αλλά και στην επιτυχία της  φοιτήτριας Σοφίας Ηλιάδη η οποία κέρδισε ένα από τα  σημαντικότερα βραβεία της διοργάνωσης, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του παραδοσιακού ρωσικού τραγουδιού.
 
Η Σοφία Ηλιάδη τραγούδησε το τραγούδι «Μία φορά τον χρόνο ανθίζουν οι κήποι» (Анна Герман:Один раз в год сады цвету) και κέρδισε τις εντυπώσεις, γεγονός που μεταφράστηκε και στο πρώτο βραβείο του διαγωνισμού. 

Σοφία Ηλιάδη «Θαυμάζω τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του ρωσικού λαού» 

Η ίδια μιλώντας στον «ΠτΘ» εξήγησε πως έχει ασχοληθεί με την φωνητική μόλις ένα χρόνο, ωστόσο ο διαγωνισμός αυτός της έδωσε το έναυσμα που χρειαζόταν για να συνεχίσει το όνειρό της, όπου μεταξύ άλλων εμπεριέχει και το τραγούδι. «Από μικρή λάτρευα δύο πράγματα, το τραγούδι και τις ξένες γλώσσες. Ο διαγωνισμός μου έδωσε την ευκαιρία να τα συνδυάσω, γεγονός που προσωπικά με χαροποίησε πολύ» τόνισε η ίδια, εξηγώντας πως βασική της αρχή στην ζωή είναι ότι «μόνο όταν αγαπάς κάτι μπορείς να γίνεις πραγματικά καλός». Η ίδια άλλωστε όπως δήλωσε αγαπάει πολύ την ρωσική γλώσσα, η οποία είναι μόλις μία από τις 4 συνολικά ξένες γλώσσες που μιλάει. «Επέλεξα τα ρωσικά, γιατί θαυμάζω τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του ρωσικού λαού, αλλά πρωτίστως την ρωσική γλώσσα» μας είπε, μην ξεχνώντας να ευχαριστήσει την πρόεδρο του τμήματος κ. Δημάση, τον καθηγητή κ. Ελευθέριο Χαρατσίδη και συνοδό την κ. Αλεξέγιεβα «για την αμέριστη στήριξη και ευκαιρία να έρθω σε επαφή με νέους ανθρώπους, με την ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό της», αλλά και την ομάδα της, τους “Θρακοναύτες-Фраконафты” για την άψογη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία.
 

Αξίζει να σημειωθεί πως το «ΔΠΘ» έχει «παράδοση» στις πρώτες θέσεις του εν λόγω διαγωνισμού, καθότι και κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησής του, στην Κρακοβία, η ομάδα των τότε φοιτητών που εκπροσώπησαν το Τμήμα Παρευξεινίων του ΔΠΘ, με επικεφαλής τους κ.κ. Χαρατσίδη και Αμοιρίδου, κατέκτησε την πρώτη θέση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.