Διορια εως τη Δευτερα στους ιδιωτες γιατρους για την εθελοντικη συμμετοχη τους στο ΕΣΥ

Σε επίταξη θα προχωρήσει το Υπουργείο αν δεν πληρωθούν οι θέσεις

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης

«Στη Ροδόπη λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης δεν υπάρχει η ανάγκη• αν μας ζητηθεί πολύ ευχαρίστως θα βοηθήσουμε»

Διορία έως την προσεχή Δευτέρα, έχουν οι ιδιώτες γιατροί όλης της χώρας ώστε να δηλώσουν την εθελοντική τους προσέλευση για την ενίσχυση του ΕΣΥ που δοκιμάζεται από τις νοσηλείες λόγω κορωνοϊού.

Όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο επιθυμητός αριθμός των ιδιωτών γιατρών τότε από τη Δευτέρα θα ενεργοποιηθεί το μέτρο όπως είχε συμβεί και τον Μάρτιο, τότε για 206 ιδιώτες γιατρούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει και κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να υπάρξει εθελοντική προσέλευση με τους όρους της σύμβασης των 2.000 ευρώ τον μήνα ή των 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία ενώ υπάρχει και η δυνατότητα part-time απασχόλησης με 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο ο οποίος μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η επίταξη ιδιωτών γιατρών για την περιοχή μας δεν κρίνεται αναγκαία. «Στο νομό Ροδόπης δεν έχουμε εκείνη την τρομακτική πίεση που έχουν γειτονικοί νομοί, τουλάχιστον προς το παρόν, ώστε να χρειαστεί να επιταχθούν ιδιώτες γιατροί» επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι «εμείς οι ιδιώτες γιατροί καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες των νοσοκομείων αυτή τη στιγμή, και πολύ δε περισσότερο καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τη σωματική κόπωση και την εξάντληση των συναδέλφων μας, οι οποίοι υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ανάχωμα στην κατεύθυνση ασθενών στα νοσοκομεία οι ιδιώτες γιατροί

Υπό την έννοια αυτή όπως εξήγησε ο ίδιος «πολύ ευχαρίστως αν μας ζητηθεί να τους βοηθήσουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος γνωστοποιώντας πως ακόμα και σε νομούς που βρίσκονται σε «απελπιστική κατάσταση υγειονομικά» μέσω των ιατρικών συλλόγων υπάρχουν πολλοί γιατροί που έχουν δηλώσει εθελοντικά τη συμμετοχή τους με τις συμβάσεις που προτείνει το υπουργείου.

Ο κ. Χαριτόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι 100 πρώτες θέσεις που ζητά το Υπουργείο θα καλυφθούν δίχως το Υπουργείο να χρειαστεί να προχωρήσει σε επίταξη, για να τονίσει πως «και οι ιδιώτες γιατροί από την μεριά και το μετερίζι τους, ήτοι τα ιατρεία τους, δημιουργούν ήδη ένα τρομακτικό ανάχωμα, κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αναχαίτισης της κατεύθυνσης των ασθενών στα νοσοκομεία».

«Προσπαθούν να κρατήσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό όσο το  δυνατόν περισσότερο στα σπίτια τους, παρακολουθώντας τους, έτσι ώστε να μην έχουμε την προσέλευση αυτή στα νοσοκομεία» ωστόσο αναγκαστικά ορισμένοι ασθενείς θα πάνε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο ίδιος εντοπίζει και το πρόβλημα για να τονίσει πως «όσους γιατρούς κι αν επιτάξουμε όταν εμείς σαν κοινωνία δεν προστατευόμαστε με το μόνο μέσο που έχουμε σήμερα προστασίας, τον εμβολιασμό, τότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Μικρό το πλεονέκτημα της Ροδόπης, λόγω εμβολιασμών, έναντι γειτονικών περιοχών

Ερωτηθείς σε σχέση με την επιδημιολογική επιβάρυνση και στο νομό Ροδόπης, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως και εδώ η κατάσταση είναι επιβαρυμένη για να υπογραμμίσει ωστόσο πως το ποσοστό εμβολιασμού είναι λίγο καλύτερο απ’ όλες τις γειτονικές περιοχές. «Αυτό μας δίνει ένα πολύ μικρό ίσως πλεονέκτημα, ώστε να μην έχουμε αυτή την τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία μας» εξήγησε.

Ο ίδιος θέλησε για ακόμα μια φορά να απευθυνθεί προς τους ανεμβολίαστους πολίτες κάνοντας εκτενή αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι το 40% των νέων νοσήσεων αφορούν σε ανθρώπους άνω των 40-50 ετών οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων θα αναγκαστεί να ζητήσει νοσοκομειακή νοσηλεία.  «Σε αυτούς απευθύνομαι και τους λέω ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Διότι όταν θα πάνε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο να ζητήσουν ιατρική φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη, θα αντικρίσουν ένα τοπίο το οποίο θα είναι τόσο επιβαρυμένο από θαλάμους με ασθενείς covid και με τόσο εξουθενωμένο προσωπικό από τους οποίους θα ζητούν περίθαλψη, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουν τη σωστή υγειονομική φροντίδα στην κατάσταση που  βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό που έχουν να κάνουν, αν θέλουν να προφυλάξουν τον αυτό τους, είναι να εμβολιαστούν» επεσήμανε.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα προς όλους σημειώνοντας «ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε Χριστούγεννα χαλαρά φέτος, ευχάριστα, χωρίς όλο αυτό το άγχος της επιδημιολογικής βόμβας που υπάρχει, εμβολιάζοντας τον εαυτό μας και τους δικούς μας και να έχουμε στο μυαλό μας ότι η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει γιατί δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρανε όλο αυτό το διάστημα και οικονομικά εξαιτίας αυτής της κρίσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.