«Δημοσιος χωρος σε τιμη ευκαιριας»

Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Adelante για τη μείωση του δημόσιου χώρου της Κομοτηνής

Την αντίθεση του στην επέκταση της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε όλο και μεγαλύτερο δημόσιο χώρο ύστερα από έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Adelante επισημαίνοντας πως τέτοιες ενέργειες στερούν από τους πολίτες από ένα «ζωτικό πεδίο άνθισης συλλογικών διαδικασιών όσο και το πεδίο διάδρασης και γνωριμίας των ανθρώπων σε ένα πλαίσιο εκτός των εμπορικών και κερδοσκοπικών συναλλαγών».
 
Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση, για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ε.Κ.Χ. Adelante διοργανώνει στο πάρκο «ΠΑΠΑΚΙΑ» ρεμπέτικο γλέντι και συλλογική κουζίνα με στόχο την επανοικιοποίηση του δημόσιου χώρου.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Adelante:
 
«Μια βόλτα στην πόλη της Κομοτηνής θα καταστήσει το λόγο αληθή. Τα τραπεζοκαθίσματα εκτείνονται ολοένα και περισσότερο στους δημόσιους χώρους. Η πλατεία, ο ΠΕΖΟδρομος της Βενιζέλου, η πλατεία επί του κρατικού ωδείου αλλά και πληθώρα πεζοδρομίων έχουν μετατραπεί σε πηγή υπέρμετρου κέρδους για τους εκάστοτε μαγαζάτορες. Δημοτική αρχή και επιχειρηματίες έχουν περιορίσει το χώρο που μπορούν να κινούνται και να δρουν οι πολίτες με κίτρινες γραμμές, οι οποίες βρίσκονται σε μια δυσαναλογία ηλίου φαεινότερη σε σχέση με αυτό που πρέπει. Η πόλη αρχίζει να θυμίζει μια μεγάλη καφετέρια που περιορίζει τον πολίτη σε απλό πελάτη.

Ο δημόσιος χώρος είναι ένα κατ΄ εξοχήν κοινό αγαθό ,για την αξιοποίηση του οποίου αναγκαία και απαραίτητη είναι μια συνολική κοινωνική διαβούλευση και όχι αποφάσεις ειλημμένες στις κλειστές κατ΄ ουσίαν πόρτες των δημοτικών συμβουλίων. Εκεί, δηλαδή που ενσαρκώνονται οι ντόπιες πελατειακές σχέσεις. Μέσα στο χρόνο ο δημόσιος χώρος πάντοτε αποτελούσε τόσο το πεδίο άνθισης συλλογικών διαδικασιών όσο και το πεδίο διάδρασης και γνωριμίας των ανθρώπων σε ένα πλαίσιο εκτός των εμπορικών και κερδοσκοπικών συναλλαγών. Από την αγορά της αρχαίας Αθήνας μέχρι τις μαζικές πανελλαδικές συνελεύσεις των πλατειών και τα πάρκα της Τουρκίας, ο κοινός και προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες χώρος, ήταν το σημείο ανάδειξης κοινωνικών αντιστάσεων και συλλογικών φαντασιακών. Η λογική του κέρδους που εισβάλλει στη καθημερινότητα μας έχει καταστήσει αδύνατη ακόμη και την απλή καθημερινή επαφή των πολιτών, αφού τα παγκάκια έχουν παραχωρηθεί ως καθίσματα στα μαγαζιά. Έτσι, οι ανθρώπινες σχέσεις καταλήγουν σε ένα ακόμη πεδίο αναζήτησης του κέρδους.
 
Ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος Adelante δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνουμε σε αυτή τη δημόσια συζήτηση. Η κατάσταση όμως λαμβάνει ολοένα και πιο τρομακτικές διαστάσεις .Ως τοπική κοινωνία επιβάλλεται να διεκδικήσουμε το δημόσιο χώρο και να εγκαθιδρύσουμε σχέσεις με γνώμονα την αλληλεγγύη και την ελευθερία ενάντια στη βαρβαρότητα και τις ανθρωποφάγες κερδοσκοπικές βλέψεις. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ε.Κ.Χ. Adelante διοργανώνει στο πάρκο «ΠΑΠΑΚΙΑ» ρεμπέτικο γλέντι και συλλογική κουζίνα με στόχο την επανοικιοποίηση του δημόσιου χώρου ως μια ρωγμή στο δημόσιο χρόνο και ως μια αφορμή για συζήτηση και συλλογική δράση ενάντια στη καταπάτηση του δημόσιου χώρου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.