Δημος Κομοτηνης: Οι προτεινομενες ειδικοτητες για τις προσληψεις μονιμων υπαλληλων

Η προετοιμασία για το ΕΣΠΑ υπαγόρευσε την κατά προτεραιότητα ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών

«Πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής πήρε το απόγευμα της Δευτέρας η εισήγηση, που αφορούσε στον προγραμματισμό τακτικών προσλήψεων στον δήμο, η οποία συντάχθηκε κατόπιν της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα, μετά από 6 χρόνια «παγώματος» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών προανήγγειλε το άνοιγμα της διαδικασίας για νέες προσλήψεις, οι οποίες θα αφορούν μόνο στις ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ και θα προορίζονται για την ενίσχυση των υπηρεσιών των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, α’ και β’ βαθμού. Με την εγκύκλιο, που εκδόθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα αυτών καλούνται να κάνουν προγραμματισμό τακτικών προσλήψεων για το έτος 2016 και να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα μεταβιβάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι την 29η Φεβρουαρίου. Ενόψει της εκπνοής των σχετικών προθεσμιών, το επίμαχο αίτημα του δήμου Κομοτηνής τέθηκε υπόψιν των μελών του συλλογικού του οργάνου στη συνεδρίαση της Δευτέρας, προκειμένου να επικυρωθεί και να διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. 

Για την πολεοδομία και την τεχνική υπηρεσία προορίζονται οι 8 από τις 10 υπό κάλυψη θέσεις

Στο αίτημα αποτυπώθηκαν ιεραρχημένες οι ειδικότητες των 10 υπό πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων, που αξιολογήθηκαν ως επιτακτικότερες για την ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου. Το περιεχόμενο της σχετικής λίστας αντανακλά με σαφήνεια τη βαρύτητα, που δόθηκε στην ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των διευθύνσεων Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 8 από τις 10 υπό κάλυψη θέσεις προτείνονται ειδικότητες, που προορίζονται για τις δύο ανωτέρω διευθύνσεις. Οι δύο εξαιρέσεις συνίστανται στην πρόβλεψη ενός κοινωνικού λειτουργού για τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών και ενός λογιστή-φοροτεχνικού για την Οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Αναλυτικά η λίστα, με ιεραρχημένες τις προτεινόμενες ειδικότητες, είναι η εξής:
 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
1 1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών Δ/νση Τεχνικών Υπ/σιών
2 1 ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών Δ/νση Κοινων. Πολιτικών
3 1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών Δ/νση Πολεοδομίας
4 1 ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ/νση Πολεοδομίας
5 1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών Δ/νση Τεχνικών Υπ/σιών
6 1 ΠΕ Μηχανικών-
Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Δ/νση Πολεοδομίας
7 1 ΤΕ Πληροφορικής Δ/νση Τεχνικών Υπ/σιών
8 1 ΠΕ Οικονομικών κάτοχος αδείας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης Δ/νση Οικονομικών Υπ/σιών
9 1 ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Δ/νση Τεχνικών Υπ/σιών
10 1 ΠΕ Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Δ/νση Τεχνικών Υπ/σιών

 

Γιώργος Πετρίδης «Για τις άλλες υπηρεσίες υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις»

Εξηγώντας το σκεπτικό των παραπάνω επιλογών, ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, καταρχάς εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα εγκριθεί το σύνολο των προτεινόμενων προσλήψεων, ενώ επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση οι πραγματικές ανάγκες του δήμου σε προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές, που υπόσχονται να καλύψουν οι επικείμενες προσλήψεις. «Ο λόγος για τον οποίο έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων ειδικοτήτων», σημείωσε, «έχει να κάνει με την αιχμή της αναγκαιότητας που υπάρχει στις συγκεκριμένες υπηρεσίες». «Προφανώς και δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη ούτε η κοινωνική, ούτε η οικονομική μας υπηρεσία, αλλά ούτε και άλλες», αναγνώρισε, «όμως για τη μεν υπηρεσία Περιβάλλοντος υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, είτε δια των εργολαβιών, είτε δια των 8μήνων ή άλλες εναλλακτικές που δίνει η νομοθεσία, για τις δε κοινωνικές μας υπηρεσίες η παρουσία κοινωνικών λειτουργών σε άλλες δομές μας δίνει τη δυνατότητα σε επίπεδο κοινωνικής έρευνας ή άλλων παρεμβάσεων να έχουμε μια ανεκτή ανταπόκριση στις ανάγκες». «Παρόλα αυτά βάζουμε ακόμη μια κοινωνική λειτουργό στο αίτημά μας», συμπλήρωσε, «διατηρώντας παράλληλα τις υπόλοιπες δομές οι οποίες επικουρούν την κοινωνική μας υπηρεσία». 

«Επειδή το ΕΣΠΑ είναι ένα κατεξοχήν ανταγωνιστικό πρόγραμμα, θα πρέπει να μη χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε στοιχειωδώς ανταγωνιστικοί»

«Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε κι άλλες θέσεις», επισήμανε, ενώ εστιάζοντας την προσοχή του στην επιτακτικότητα των αναγκών, που υπάρχουν στην τεχνική υπηρεσία και στην πολεοδομία, εξήγησε πως «η αιχμή είναι στους μηχανικούς, γιατί η στελέχωση αυτή τη στιγμή των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου σε μηχανικούς και σε ειδικότητες ΤΕ είναι στο 1/5 αυτού που συμβαίνει σε άλλους όμορους δήμους». «Μάλιστα σήμερα είμαστε στην αιχμή του προγραμματισμού για το ΕΣΠΑ», υπενθύμισε, παρατηρώντας ότι τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι κρίσιμα για την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. «Κι επειδή το ΕΣΠΑ είναι ένα κατεξοχήν ανταγωνιστικό πρόγραμμα», συνέχισε, «θα πρέπει να μη χάσουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να είμαστε στοιχειωδώς ανταγωνιστικοί». «Ακόμα και με τις προσλήψεις αυτές, αν γίνουν όλες», τόνισε κλείνοντας, «πάλι στοιχειωδώς ανταγωνιστικοί θα είμαστε, γιατί από το 1/5 θα πάμε στο 1/3 στη στελέχωση σε σχέση με άλλους δήμους». 

«Η οικονομική υπηρεσία έχει στελεχωθεί- ανεπαρκώς βέβαια ως προς τις ανάγκες της, αλλά ετεροβαρώς έναντι της τεχνικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας»

Τέλος, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, που υποβλήθηκε από την επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής», κ. Ελένη Λαφτσή, σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στην οικονομική υπηρεσία, ο κ. Πετρίδης υποστήριξε πως εκεί αξιοποιήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για τη στελέχωση. Τέτοιες, όπως εξήγησε, ήταν οι τοποθετήσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, που είχαν ειδικότητες συμβατές με τις ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά και δύο μεταταχθέντων στον δήμο Κομοτηνής υπαλλήλων. «Η οικονομική υπηρεσία έχει στελεχωθεί- ανεπαρκώς βέβαια ως προς τις ανάγκες της», παρατήρησε, «αλλά σίγουρα ετεροβαρώς έναντι της τεχνικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας». «Επομένως η εμπειρία που έχει προκύψει από την όλη διαχείριση του δήμου αυτά τα 5 χρόνια», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Πετρίδης, «μας οδηγεί στην αναγκαιότητα να επιχειρήσουμε να στελεχώσουμε την πολεοδομία και την τεχνική μας υπηρεσία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.