Δημος Κομοτηνης: Καθαρισμοι αυτοσχεδιων σκουπιδοτοπων για την προληψη των δασικων πυρκαγιων

2 τόνοι λάστιχα αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνταν από μελισσοκόμους απομακρύνθηκαν με την βοήθεια της Πυροσβεστικής

Σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιεί ο Δήμος Κομοτηνής επιδιώκοντας την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα με τον καθαρισμό από ξερά χόρτα του δημοτικού οδικού δικτύου και τον καθαρισμό των αλσυλλίων σε οικισμούς του Δήμου και την περιοχή γύρω από το τουριστικό περίπτερο της Νυμφαίας και τις κατασκηνώσεις Πανδρόσου, ο Δήμος Κομοτηνής φροντίζει να καθαρίζει τακτικά τις παράνομες χωματερές που αποτελούν μια μεγάλη πληγή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι αυτοσχέδιοι- παράνομοι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων αποτελούν τροχοπέδη στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ο Δήμος Κομοτηνής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως κατά την αντιπυρική περίοδο, φροντίζει τον τακτικό καθαρισμό αυτοσχέδιων σκουπιδότοπων και γενικά κοινόχρηστων χώρων όπου γίνεται εναπόθεση μπαζών, κλαδιών, σκουπιδιών, στα διοικητικά όριά του,  με προσωπικό, μηχανήματα και οχήματα του Δήμου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθετούνται απαγορευτικές πινακίδες. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές στην εισαγγελία Ροδόπης.

Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας στο 2531022810, όταν θέλουν  να ανακυκλώσουν Ηλεκτρικές Συσκευές, Ογκώδη Απόβλητα και Κλαδιά.

Ως προς τα πράσινα απόβλητα, που παράγονται από τις εργασίες πρασίνου των συνεργείων του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και αυτά που συλλέγει ο Δήμος Κομοτηνής μετά από αίτημα δημοτών, συγκεντρώνονται σε κοντέινερ και σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένο χώρο.

Όχι στη χρήση λάστιχων αυτοκινήτων από τους μελισσοκόμους

Επίσης, μια εσφαλμένη ενέργεια των μελισσοκόμων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον. Αρκετοί χρησιμοποιούν λάστιχα αυτοκινήτων ως βάσεις για τα μελίσσια, μια ενέργεια που απαγορεύεται με την υπ. αρ. 9/21 Πυροσβεστική Διάταξη.

Τον φετινό Μάιο, σε δύο σημεία όπου υπήρχαν υπολείμματα δραστηριότητας μελισσοκομίας (λάστιχα, κατεστραμμένες κυψέλες κλπ), πραγματοποιήθηκε καθαριότητα από συνεργείο του Δήμου Κομοτηνής και τα υπολείμματα οδηγήθηκαν για σωστή περιβαλλοντικά διαχείριση σε αδειοδοτημένο διαχειριστή. Συνολικά, απομακρύνθηκαν 2 τόνοι λάστιχα αυτοκινήτων από σημείο που είχε υποδείξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Είναι απαραίτητο οι μελισσοκόμοι, τόσο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους όσο και μετά το πέρας αυτής, να μην αφήνουν υπολείμματα όπως λάστιχα, ξερά κλαδιά και σκουπίδια που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά μέσα στο δάσος.

Γιάννης Γκαράνης: «Βασική η αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών»

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης σε δηλώσεις του τονίζει ότι οι ενέργειες υποβάθμισης του περιβάλλοντος θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια των πολιτών λόγω των συνεπειών που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές. «Είναι βασικό ν’ αλλάξει η νοοτροπία των δημοτών και να συνδράμουν οι ίδιοι στην προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «από τη μία μπορούν να  επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και από την άλλη να φροντίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη σωστή διαλογή στην πηγή». Άλλωστε όπως υπογράμμισε «ο περιβαλλοντικός κίνδυνος εάν ξεσπάσει πυρκαγιά σε παλιά ελαστικά εξαιτίας των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται είναι μεγάλος και επιπλέον σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται η απομάκρυνση των κατοίκων» για να καταλήξει τονίζοντας πως «η ρύπανση του περιβάλλοντος συνιστά ποινικό αδίκημα και ταυτόχρονα είναι αδίκημα ενάντια της ζωής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.