Δημιουργωντας σπιτια για τα Κιρκινεζια στην περιοχη της Κομοτηνης

Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία για τα απειλούμενα μεταναστευτικά γεράκια

Λίγο πριν επιστρέψουν και φέτος την άνοιξη τα πρώτα Κιρκινέζια στον κάμπο της Κομοτηνής, μετά από ένα μακρύ ταξίδι από την υποσαχάρια Αφρική όπου ξεχειμωνιάζουν, η Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας επισκέφθηκε την περιοχή και τοποθέτησε συνολικά 54 τεχνητές φωλιές δύο διαφορετικών τύπων (κρεμαστές και σε διάταξη προσόψεως) σε χωριά του δήμου Κομοτηνής, που φιλοξενούν αποικίες του προστατευόμενου γερακιού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα Δ.Δ. Αγίων Θεοδώρων (όπου τοποθετήθηκαν 28 φωλιές), Μικρού και Μεγάλου Δουκάτου (9 φωλιές), Καλαμόκαστρου (6 φωλιές), Νέου Σιδηροχωρίου (6 φωλιές) και Παγουριών (5 φωλιές). Η επιλογή των καταλληλότερων θέσεων τοποθέτησης των φωλιών πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, που παρακολουθεί επί σειρά ετών τις αναπαραγωγικές αποικίες των Κιρκινεζιών στην περιοχή και υλοποιεί δράσεις για την προστασία τους.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κιρκινέζια στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, είναι η εύρεση κατάλληλης θέσης φωλιάσματος. Το είδος έχει εδώ και αιώνες συνηθίσει να φωλιάζει κοντά στον άνθρωπο, συνήθως μέσα στα κεραμίδια των σπιτιών ή άλλες προστατευμένες κοιλότητες στους τοίχους και τις οροφές των κτιρίων. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η εύρεση θέσης φωλιάσματος αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση για τα γεράκια, καθώς τα παλιά σπίτια γκρεμίζονται ή αναπαλαιώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Οι νέες κατασκευές είναι ερμητικά σφραγισμένες κι έτσι δεν προσφέρουν ευκαιρίες για τη δημιουργία φωλιάς.

Το πρόγραμμα LIFE FALKON

Το Πρόγραμμα LIFE FALKON σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με δύο τρόπους: αρχικά, με άμεση παροχή εναλλακτικών θέσεων φωλιάσματος μέσω τοποθέτησης τεχνητών φωλιών σε στέγες και τοίχους και στη συνέχεια με την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων ενημέρωσης, απευθυνόμενες στον κατασκευαστικό κλάδο, με στόχο την υιοθέτηση σχεδίων τα οποία θα προβλέπουν τη δημιουργία φωλιών για τα Κιρκινέζια στο νεοαναγειρόμενο η επισκευαζόμενο κτίριο.

Η επόμενη επίσκεψη της Ομάδας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να ελεγχθεί το ποσοστό κατάληψης των φωλιών από τα Κιρκινέζια και να συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αναπαραγωγή και τις διατροφικές συνήθειες των γερακιών στην περιοχή.

 Η Ορνιθολογική σε ανακοίνωσή της ευχαριστήσει τον Δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα την εκπρόσωπο της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκη Δερμεντζή, «για την αδειοδότηση και την αμέριστη βοήθειά τους στην προσπάθειά μας». Επίσης, ευχαριστεί τόσο τους φορείς όσο και τους απλούς κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων όπου υλοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις, για το ενδιαφέρον που έδειξαν στο έργο μας και την έμπρακτη βοήθειά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.