Δημιουργωντας καλυτερους πολιτες στους παιδικους σταθμους της Κομοτηνης

Μεγάλο το ενδιαφέρων των νηπιαγωγών των παιδικών σταθμών του Δήμου Κομοτηνής για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του ΚΕΜΕΑ

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των νηπιαγωγών που απασχολούνται στους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, τα οποία διοργανώνονται από το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής (ΚΕΜΕΑ), με το τρίτο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο αυτή τη φορά από τον ψυχολόγο-ψυχαναλυτή κ. Γεώργιο Κουντουρά με θέμα: «Ο Ψυχαναλυτής συναντά τις Παιδαγωγούς στον Παιδικό Σταθμό» το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου.
 
Η ομιλία αυτή ήταν η πρώτη του Ψυχολόγου και Ψυχαναλυτή κ. Γεωργίου Κουντουρά, την οποία θα ακολουθήσουν ακόμα τέσσερις τρίωρες συναντήσεις μέσα από τις οποίες θα προσπαθήσει να προβληματίσει τους παιδαγωγούς πάνω σε θέματα που αφορούν τα παιδιά αλλά και τους ίδιους σε σχέση με τις σχέσεις που αναπτύσσουν με αυτά. «Πρόκειται για ένα εισαγωγικό σεμινάριο πάνω στην ψυχαναλυτική σκέψη και θεωρία και θα αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ψυχισμού, πώς λειτουργεί δηλαδή ο ψυχισμός και ιδιαίτερα πώς λειτουργεί σε ένα παιδί, ώστε στις μετέπειτα συναντήσεις μας να μπορούν οι παρευρισκόμενοι να κατανοούν κάποια περεταίρω και ποιο σημαντικά θέματα που αφορούν σε αυτό» εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του.
 
Οι παιδαγωγοί σήμερα, τόνισε, προβληματίζονται περισσότερο από ποτέ σε σχέση με τις συμπεριφορές των παιδιών, κάτι που θεωρεί ιδιαίτερα θετικό, με τους παιδαγωγούς να αποζητούν από μόνοι τους την εκπαίδευση σε τέτοιου είδους θέματα καθώς τους βοηθούν να υποστηρίξουν καλύτερα το έργο τους, κάτι διόλου εύκολο μιας και αυτό περνά πρώτα από την οικογένεια και ύστερα από τους ίδιους τους παιδαγωγούς.
 
«Αν δεν μπορέσουν οι ίδιοι οι παιδαγωγοί να απελευθερωθούν από τις ίδιες τις προσωπικές τους επιθυμίες και προβολές σε σχέση με τα παιδιά και τη δική τους παιδική ηλικία είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουν το παιδί και να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια» σημείωσε ο κ. Κουντουράς.

Στήριξη από το ΚΕΜΕΑ

«Το κέντρο μέριμνας θέλει να δώσει στους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στους παιδικούς του σταθμούς το δικαίωμα να έχουν υψηλά στάνταρτ και στην εκπαίδευση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, τονίζοντας πως βοηθά και το Δήμο Κομοτηνής να έχει καλύτερους παιδικούς σταθμούς και να δίνει καλύτερους πολίτες στην κοινωνία. Τόνισε δε πως η σειρά των σεμιναρίων θα συνεχιστεί καθώς έτσι μπορούν οι εκπαιδευτικοί των παιδικών σταθμών να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα.
 
Ο κ. Γκαράνης υπογράμμισε επίσης πως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ενημέρωση αυτή, μιας και είχαν πολύ καιρό να εκπαιδευτούν και να κάνουν τέτοιου είδους σεμινάρια, ενώ τα παρακολουθούν και φοιτητές που κάνουν πρακτική στους παιδικούς σταθμούς, κάτι που δείχνει ότι τα σεμινάρια αυτά βοηθούν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και όσους ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.
 
Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου σημείωσε πως στο Κέντρο κατανοούν πως το έργο των παιδαγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σχετίζεται με την διαπαιδαγώγηση μικρών παιδιών τα οποία ανάλογα με τα ερεθίσματα και τις διδαχές που θα δεχτούν θα διαμορφώσουν και την προσωπικότητά τους ως ενήλικες πολίτες.
 
Για αυτό το λόγο λαμβάνουν πρωτοβουλίες σαν και αυτή, μιας και η γνώση είναι δύναμη και κανείς δεν πρέπει να μένει στις γνώσεις που είχε όταν αποφοίτησε.
Βέβαια το επίπεδο των παιδαγωγών στο Δήμο είναι υψηλό, ενώ το ίδιο το προσωπικό καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την επιμόρφωση του, για αυτό και η διοίκηση του ΚΕΜΕΑ βλέποντας τη διάθεση και την όρεξη τους για περεταίρω γνώσεις, έκριναν σκόπιμο να διοργανώσουν αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια. «Θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν κρίνουμε από τους παιδαγωγούς που είναι ευχαριστημένοι και βλέπουν ότι εισπράττουν νέες γνώσεις» παρατήρησε η κ. Στογιαννίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.