Δημιουργικη ασαφεια απο τον ΕΟΔΥ για κρουσματα και θανατους

Αντί για αναλυτική αναφορά σε κρούσματα και θανάτους με απόλυτους αριθμούς, κάνουν αναγωγή στο εκατομμύριο.

Τα λύματα δείχνουν αύξηση ιικού φορτίου στις μισές περιοχές

Δεν μας διαφώτισε ιδιαίτερα η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση σφύριξε πρόωρα λήξη συναγερμού και έκανε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο για χάρη του τουρισμού.

Στην πρώτη έκθεση λοιπόν, με βάση τον νέο τρόπο ανακοινώσεων των επιδημιολογικών δεδομένων που η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα συσκοτίζοντας την πραγματική κατάσταση σε μια συγκυρία που το 6ο επιδημικό κύμα εξαπλώνεται σημαντικά και αύξησε πολύ τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει αναφορά σε απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων αλλά αναγωγή στο εκατομμύριο.

Αναφέρει λοιπόν η έκθεση για την εβδομάδα από 4 Ιουλίου 2022 έως 10 Ιουλίου 2022 ότι στη χώρα καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (18% εβδομαδιαία μεταβολή) και 16 θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (33% εβδομαδιαία μεταβολή).

Αναφέρει ακόμα ότι οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς  (16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς (19% εβδομαδιαία μεταβολή).

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 (67% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και με το 94,5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.058.998 εκ των οποίων 51,6% γυναίκες. ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.496 θάνατοι, με το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Εκείνο που είναι ανησυχητικό και προκύπτει απ’ την έκθεση, παρότι δεν διαβάζουμε αναλυτικά τα κρούσματα, είναι ότι την εβδομάδα αναφοράς το ποσοστό θετικότητας ήταν 16,12% σε σύνολο 913.832 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag), με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 130.547 δείγματα (7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι 10 Ιουλίου 2022, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 11.786.505 (7ήμερος μ.ό.: 13.807, 4% εβδομαδιαία μεταβολή) κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 74.897.970 δείγματα (7ήμερος μ.ό.: 116.740, 8% εβδομαδιαία μεταβολή).

«Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα», τόνιζε πριν από λίγες μέρες ο ΕΟΔΥ προκειμένου να αιτιολογήσει την αλλαγή στρατηγικής ενημέρωσης.

Τα λύματα δείχνουν αύξηση ιικού φορτίου στις μισές περιοχές

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 4 έως 10 Ιουλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δώδεκα (6/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, σταθεροποίηση σε δύο από τις δώδεκα (2/12) περιοχές και μείωση σε τέσσερεις από τις δώδεκα (4/12) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (+132%), στο Βόλο (+96%), στην Αλεξανδρούπολη (+92%), στην Ξάνθη (+85%) και στη Θεσσαλονίκη (+32%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+12%). Πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-54%) και στα Χανιά (-51%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-27%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-14%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+1%) και στην Κέρκυρα (+7%).

Στην Περιφέρεια Αττικής, τις τελευταίες εβδομάδες, το ιικό φορτίο παρουσίασε σταδιακή αύξηση η οποία κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – κυρίως λόγω των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 – και αυτήν την εβδομάδα σταθεροποιείται.

Το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε συνολικά κατά 550% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο εβδομαδιαίος ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου εμφανίζει πτωτική τάση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.