«Δηλωνουμε προς πασα κατευθυνση και με τον πλεον αποφασιστικο τροπο οτι το Δ.Π.Θ. ειναι το Πανεπιστημιο μας»

Στήριξη στο ΔΠΘ από τους φορείς της Θράκης - Στη σύσκεψη «κοινωνικής λογοδοσίας» που συγκάλεσε η σύγκλητος του ΔΠΘ

Την στήριξη της τοπικής κοινωνίας έλαβε το ΔΠΘ, με ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν αρκετοί από τους τοπικούς φορείς που συμμετείχαν στην ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών της Συγκλήτου του ΔΠΘ την Δευτέρα 3 Απριλίου στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή.
 
Ο κ. Καραμπίνης σημείωσε ότι σήμερα, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά για το Πανεπιστήμιο, στοχοποιείται από συγκεκριμένες πλευρές ο ίδιος αλλά και λόγω αυτού το σύνολο του ΔΠΘ. Για αυτό άλλωστε έχει καταθέσει δύο φορές την παραίτησή του στη διάθεση της Συγκλήτου, ώστε να μην δέχεται βολές το πανεπιστήμιο, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, τονίζοντας πως έχοντας ζήσει την ίδρυση και την ενηλικίωση του ΔΠΘ, βλέποντας πολλά όνειρα να γίνονται πραγματικότητα και έχοντας την χαρά να είναι ο πρώτος Πρύτανης που σπούδασε σε αυτό, δεν θα ήθελε να βιώσει την φθορά και απαξία του.
 

Στη σύσκεψη «κοινωνικής λογοδοσίας» όπως τη χαρακτήρισε ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, την οποία υποσχέθηκε να θεσμοθετήσει, συμμετείχαν φορείς και εκπρόσωποι φορέων από όλη τη Θράκη, μεταξύ των οποίων τρεις από τους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, ο Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος και ο Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που μετέφεραν και τη στήριξη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη, εκπρόσωποι των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Ιάσμου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, καθώς και μέλη της Συγκλήτου και του ΔΠΘ, μαζί με εκπρόσωπους των εργαζομένων και των επιστημονικών συνεργατών του ΔΠΘ.
 
 

Γενικότερη ανησυχία και αντιπαράθεση στο ΔΠΘ

 
Ο πρύτανης εξέφρασε την άποψη πως το πανεπιστήμιο σήμερα, εκτός από τα προβλήματα ανάπτυξης, ανταγωνισμού και μελλοντικής λειτουργίας, τα οποία έχει αναλύσει επανειλημμένα και παρέθεσε εκτενώς στους παρευρισκόμενους, ενώ παλεύει για την επιβίωσή του, βρίσκεται να αντιμετωπίζει στοχευμένες επιθέσεις από άτομα με πρόσβαση σε κυβερνητικούς κύκλους τα οποία θεωρεί πως προσπαθούν να καλύψουν την μη σύννομη συμπεριφορά τους, μιας και έχουν παραπεμφεί στη δικαιοσύνη, συκοφαντώντας και απαξιώνοντας τη διοίκηση και το ίδιο το ΔΠΘ.
 
Αυτό γίνεται, σημείωσε, μέσω του θέματος της σίτισης, για το οποίο έχει πολλές φορές τονίσει πως έχει ήδη ελεγχθεί επανειλημμένα από τα πλέον αρμόδια θεσμικά όργανα (Εισαγγελικές Αρχές, Ελεγκτικό Συνέδριο, Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων) και δεν έχει προκύψει ουδεμία ευθύνη για τη νυν διοίκηση του Ιδρύματος. Χαρακτήρισε δε ανυπόστατες και αβάσιμες τις κατηγορίες για εκφοβισμό και προσπάθεια φίμωσης καθηγητών που διαφωνούν με ενέργειες της νυν Διοίκησης, παραθέτοντας παράλληλα και τις αιτίες για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι διώξεις, ενώ μίλησε για αδικαιολόγητη στοχοποίηση.
 
Επικεντρώθηκε δε στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής του ΔΠΘ κ. Δημοσθένη Κασσαβέτη, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που εξέφρασε σε έγγραφό του προς τις αρμόδιες αρχές ότι συνεχίζει τους ελέγχους στο ΔΠΘ παρόλο που θεωρεί πως θα έπρεπε να ζητήσει την εξαίρεσή του γενικότερα μιας και τυγχάνει ελεγχόμενος κατόπιν σχετικής ανώνυμης καταγγελίας για μη ορθή εκπλήρωση των ακαδημαϊκών και λοιπών υποχρεώσεών του στο Πανεπιστήμιο, ενώ πιστεύει πως οι έλεγχοι που διατάσσει την τελευταία διετία κινούν βάσιμες υποψίες περί στοχοποίησης της παρούσας Διοίκησης του Δ.Π.Θ. και του ίδιου, εξυπηρετώντας τόσο προσωπικά του συμφέροντα όσο και σκοπιμότητες ατόμων οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην πανεπιστημιακή του εξέλιξη, παρέχοντάς του καίρια στήριξη.
 
Το δε πόρισμα του Σώματος, δεν αναφέρεται σε παραλείψεις του ιδίου, αλλά στο γεγονός ότι δεν δήλωσε κώλυμα επειδή η σύζυγός του ήταν μέτοχος σε εταιρεία μαζί με τον πρώην πρύτανη κ. Σιμόπουλο, ο οποίος ήταν μέτοχος σε άλλη εταιρεία με τον επίμαχο εργολάβο σίτισης, για τον οποίο έχουν υπάρξει και δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό τύπο.
 

Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι παρόλο που όλα είναι έτοιμα, δεν προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του αγγλόφωνου προπτυχιακού τμήματος Ελληνικών Σπουδών, αλλά και για τον πρόσφατο, προαναγγελθέντα από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, θάνατο του Διδασκαλείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα εξέφρασε φόβους, τη στιγμή που το Υπουργείο ανοίγει σχολές σε άλλες περιοχές χωρίς διαβούλευση, η απαξίωση του πανεπιστημίου της Θράκης να συνεχιστεί, με την ανησυχία να επικεντρώνεται στην Ιατρική Σχολή.
 
Απεύθυνε λοιπόν τα κρίσιμα ερωτήματα που θεωρεί πως θα πρέπει να απαντήσουν όλοι οι φορείς, αν δηλαδή θέλουν τη συνέχεια της λειτουργίας του ΔΠΘ με έμφαση στην παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αριστεία στην έρευνα και στην επιστήμη, διεθνοποίηση και εξωστρέφεια, ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Ιδρύματος και της σύνδεσης των δράσεών του με την κοινωνία, καθώς και τη συνέχιση της αναδιάρθρωσης των διοικητικών δομών και υπηρεσιών, την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών.
 
Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος το Πανεπιστήμιο συνεχίζει την ενίσχυση του κοινωνικού του ρόλου και τη σύνδεση των δράσεων του με την κοινωνία, με την ίδρυση και λειτουργία Δομών Δια Βίου Μάθησης, τη λειτουργία δομών Πανεπιστημίου ‘ανοικτού’ τύπου, τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε κέντρα και δράσεις με στόχο την κοινωνική ευημερία και ευαισθητοποίηση, αλλά και την οργάνωση δράσεων εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.
 

Οι τοποθετήσεις των φορέων 

Οι φορείς παρείχαν αφειδώς τη στήριξή τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη σύσκεψη με την υπογραφή του ψηφίσματος.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, ο οποίος αποχώρησε νωρίς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δήλωσε όμως εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης πως η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πάντα άψογη, και έτσι θα συνεχίσει στο μέλλον, σημειώνοντας πως τα προβλήματα του πανεπιστημίου είναι και προβλήματα της κοινωνίας, και με καλή διάθεση, και μέσα από το ισχύον νομικό καθεστώς, θα βρεθεί σε όλα λύση.
 
Από την πλευρά των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων τόνισε πως είναι ένας σημαντικός φορέας παιδείας αλλά και κοινωνικός φορέας, σημειώνοντας πως η τοπική Εκκλησία της Θράκης θέλει ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο, με εξωστρέφεια, τονίζοντας πως όπου χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από τους τέσσερις μητροπολίτες θα το κάνουν με χαρά, μιας και τα προβλήματα του ΔΠΘ είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας της Θράκης, μια άποψη που συνυπέγραψε και ο Μουφτής Ξάνθης.
 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης τόνισε πως τα οικονομικά σκάνδαλα αποτελούν θέματα της δικαιοσύνης και μόνο, ενώ σημείωσε πως η συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια είναι άψογη, πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, υπενθυμίζοντας και την Ακαδημία δια βίου Μάθησης.
 
Την στήριξή τους, και τη στήριξη των Δήμων τους προς το ΔΠΘ εξέφρασαν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κ. Γκοτσίδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης και η εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιάσμου κ. Καρούνη.
 
Επίσης το παρών έδωσε εκπρόσωπος του βουλευτή Έβρου κ. Αναστασίου Δημοσχάκη, η οποία μετέφερε την στήριξή του στο ΔΠΘ και τόνισε πως ο βουλευτής θα καταθέσει αναφορά για τα ζητήματα που αναφέρονται στην πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου στη βουλή.
 
Επίσης την αγαστή συνεργασία του ΤΕΕ Θράκης με το πανεπιστήμιο υπενθύμισε ο κ. Αργύρης Πλέσιας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Αγγελίδης σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο, δεν έμεινε στη μεμψιμοιρία και την εσωστρέφεια, αλλά βγήκε από το κέλυφός του και προσπάθησε να κάνει και άλλα, ενώ αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας.
 
 

Το ψήφισμα των φορέων 

Στο τέλος της σύσκεψης υπογράφηκε από τους φορείς ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:
 
Σήμερα, 3 Απριλίου 2017, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι φορείς της Θράκης ενημερωθήκαμε για τις ποικίλες και σημαντικές δράσεις του Πανεπιστημίου, ιδίως κατά την τελευταία 3ετία. Οι δράσεις αυτές, πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν μέσω αγαστής συνεργασίας Πανεπιστημίου και φορέων του τόπου μας, υπηρέτησαν και υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εθνική και αναπτυξιακή στρατηγική της περιφέρειάς μας. Ως εκ τούτου, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο, ως τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της περιοχής μας, όπως, άλλωστε, επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Ιδρύματος.
 
Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε περί μιας, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνης, προσπάθειας απαξίωσης και υπονόμευσης, ειδικά αυτών των δράσεων του Ιδρύματος. Η προσπάθεια αυτή έχει μέχρις στιγμής ως αποτέλεσμα να διακοπούν ή να μεταφερθούν αλλού σημαντικές για την περιοχή και την κοινωνία μας δράσεις, που είχαν αρχικά ανατεθεί στο Δ.Π.Θ. από την ελληνική πολιτεία, όπως το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος και το ξενόγλωσσο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης και το σύνολο της Διοίκησης κατηγορούνται για ενέργειες του παρελθόντος που έχουν κριθεί αμετάκλητα από την Δικαιοσύνη.
 
Διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά υιοθετούνται αβασάνιστα θέσεις και απόψεις ορισμένων, οι οποίοι βάλλουν κατά του Πανεπιστημίου. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι το Δ.Π.Θ. είναι το Πανεπιστήμιό μας. Ως εκ τούτου κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της Διοίκησης και των μελών του Πανεπιστημίου μας εκλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.