Δικαστες και τοκογλυφοι στη Νομικη Σχολη ΔΠΘ

Μια ανθρωποκτονία μεταξύ τοκογλύφων παράλληλα με παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και χρήση ναρκωτικών, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το πρωί του Σαββάτου στο δικαστήριο της Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Εικονικής Ποινικής Δίκης 2015, που διοργανώθηκε για ακόμη μια χρονιά στη Νομική Σχολή, με πρωταγωνιστές φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα τρία εξάμηνα διδασκαλίας του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου.

 

Μια 20ετής παράδοση με μεγάλη σημασία

 

Η Εικονική Ποινική Δίκη αποτελεί μια παράδοση της Νομικής Σχολής ΔΠΘ με 20ετή περίπου διαδρομή. Μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή από κοντά με μία δικογραφία, να την επεξεργαστούν, να διαπιστώσουν τις δυσκολίες της πρακτικής άσκησης της δικηγορίας, αλλά και της πρακτικής ενασχόλησης από τη σκοπιά του εισαγγελέα, του δικαστή και όλων των παραγόντων της ποινικής δίκης, ανέφερε ο κ. Νίκος Αποστολίδης, διδάσκων του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου στη Νομική ΔΠΘ, εξαίροντας μάλιστα τη σημαντική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι φοιτητές.

 

Νίκος Αποστολίδης «Είναι κάτι που πηγαίνει πολύ καλά και σκοπός μας είναι να το συνεχίσουμε»

 

Η γενική αίσθηση που έχει αποκομίσει από την εμπειρία του ο κ. Αποστολίδης στις περίπου έξι «ποινικές δίκες» που έχει συμμετάσχει ως διδάσκων είναι ότι οι φοιτητές ανταποκρίνονται πολύ καλά, με ομαδικό πνεύμα και σκληρή δουλειά πολλών ημερών. Χαρακτηριστικός φέτος ήταν ο αριθμός των υποψηφίων συμμετεχόντων στην ποινική δίκη, ο οποίος ξεπέρασε τους 70, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι καθηγητές να καταλήξουν σε κλήρωση για την επιλογή των 41 φοιτητών που συμμετείχαν τελικά. Αυτός ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων ήταν και ο λόγος που οδήγησε τους καθηγητές να επιλέξουν μια δύσκολη μεν, αλλά πολυπρόσωπη δίκη. «Είναι κάτι που πηγαίνει πολύ καλά και σκοπός μας είναι να το συνεχίσουμε», παρατήρησε ο κ. Αποστολίδης.

 

«Οι φοιτητές δε γνωρίζουν τι έχει συμβεί στο- πραγματικό- δευτεροβάθμιο δικαστήριο και χαράσσουν την υπερασπιστική τους τακτική με τα δεδομένα που θα είχε κι ένας δικηγόρος που θα αναλάμβανε την υπόθεση»

 

Όσοι ανέλαβαν στο πλαίσιο της εικονικής δίκης το ρόλο των «δικηγόρων» είχαν, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ως γνώμονα την πρωτοβάθμια απόφαση και τις καταθέσεις τις δικογραφίας που έχουν ενσωματωθεί από την ανάκριση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εν δυνάμει δικηγόροι συνέχισαν, σα να ξεκινούσαν από το μηδέν στη δευτεροβάθμια δίκη, η οποία στην πραγματικότητα έχει γίνει και έχει περατωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. «Για τα σημερινά δεδομένα οι φοιτητές δε γνωρίζουν τι έχει συμβεί στο- πραγματικό- δευτεροβάθμιο δικαστήριο κι αυτό είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης. Χαράσσουν την υπερασπιστική τους τακτική, ανάλογα και με τα δεδομένα που θα είχε ένας δικηγόρος στην πραγματικότητα που θα αναλάμβανε την υπόθεση στο στάδιο αυτό», υπογράμμισε ο καθηγητής.

 

Η ετυμηγορία της υπόθεσης

 

Ενδιαφέρον, ωστόσο παρουσιάζει και το τελικό αποτέλεσμα της δίκης, με την ετυμηγορία να βγαίνει αργά το βράδυ του Σαββάτου και να καταδικάζει τον πρώτο κατηγορούμενο ως φυσικό αυτουργό στην τελεσθείσα ανθρωποκτονία, όπως είχε γίνει και στον πρώτο βαθμό, αλλά και ένοχο για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε ως απλός συνεργός στην ανθρωποκτονία, ενώ στο πρώτο βαθμό είχε καταδικασθεί ως συναυτουργός, και αθώος για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο τρίτος κατηγορούμενος καταδικάσθηκε ως ηθικός αυτουργός στην ανθρωποκτονία, όπως και στον πρώτο βαθμό. Τέλος, σε αντίθεση με τον πρώτο βαθμό αναγνωρίστηκαν και στους τρεις κάποια ελαφρυντικά με συνέπεια τη μείωση της ποινής.

 

Άραγε η απόφαση του πραγματικού δευτεροβάθμιου δικαστηρίου συντάσσεται με την απόφαση του δικαστηρίου της Νομικής Σχολής ΔΠΘ; Λίγη σημασία έχει, καθώς ο απώτερος στόχος της επαφής με ένα πραγματικό δικόγραφο και της εμπειρίας της δικαστηριακής πρακτικής, επετεύχθη και μάλιστα με το παραπάνω. Ελπίζουμε, λοιπόν, σε λίγα χρόνια από τώρα οι «εικονικοί δικηγόροι» να αναλάβουν εξίσου σημαντικές υποθέσεις στην καριέρα τους ως πραγματικοί δικηγόροι και να τις φέρουν εις πέρας με επιτυχία. Πάντως η Εκπαιδευτική Ποινική Δίκη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της, ώστε να συνεχίσουν την ίδια πρακτική και τα επόμενα χρόνια, και γιατί όχι με «δίκες» που αφορούν και στους υπολοίπους κλάδους δικαίου.

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.