Διεξοδο στις δεξιοτητες των παιδιων εδωσαν οι Εκπαιδευτικοι ομιλοι του 10ου Δημοτικου Σχολειου Κομοτηνης

Εκδήλωση των Ομίλων Ρομποτικής, Κινηματογράφου και Φιλοσοφίας με Παιδιά με συμμετοχή παιδιών και γονέων

Η πρόοδος που έκαναν οι μαθητές και όσα έμαθαν συμμετέχοντας στους τρεις Εκπαιδευτικούς Ομίλους που έλαβαν χώρα την σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής παρουσιάστηκαν το πρωί του Σαββάτου 13 Μαΐου στο χώρο του σχολείου.

Στο σχολείο φέτος δραστηριοποιήθηκαν ένας Όμιλος Ρομποτικής, ένας Όμιλος Φιλοσοφίας και ένας Όμιλος Κινηματογράφου, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν σε τρεις διαφορετικές αίθουσες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρακολούθησαν τα μαθήματα προγραμματισμού και εκπαιδευτικής ρομποτικής παρουσίασαν τα επιτεύγματα τους πάνω στην χρήση των beebot, microbit, Gigo και άλλων εκπαιδευτικών πακέτων ρομποτικής, ενώ οι συμμετέχοντες στον όμιλο του Κινηματογράφου έδωσαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να φτιάξουν μαζί ιστορίες στο Scratch JR αλλά και να δουν την ταινία που δημιούργησαν με την τεχνική Stop Motion Animation και να μάθουν τα μυστικά από τα ίδια τα παιδιά.

Τέλος, οι μαθητές που συμμετείχαν στον όμιλο της φιλοσοφίας, παρουσίασαν τα αγαπημένα τους ερεθίσματα, θέτοντας στους παρευρισκόμενους ερωτήματα και διλήμματα που τους απασχόλησαν όλο αυτό το διάστημα.

Δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες

Ο Όμιλος Πληροφορικής ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς, τόνισε ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Φώτης Κολοκοτρώνης, που σημείωσε πως με τη βοήθεια της διευθύντριας κ. Σιώπη αναμορφώθηκε με εξοπλισμό κατάλληλο για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά για δεξιότητες που θα είναι πολύ χρήσιμες στη ζωή τους, μέσα από τα πακέτα ρομποτικής που διαθέτει το σχολείο.

Οι μαθητές αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, με τον κ. Κολοκοτρώνη να τονίζει πως ο ενθουσιασμός τους φάνηκε και στην παρουσίαση του Σαββάτου, όταν τα παιδιά έδειχναν σε γονείς και φίλους ό,τι έκαναν στο εργαστήριο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Άνοιγμα στον κόσμο του κινηματογράφου

Υπεύθυνη του Ομίλου Κινηματογράφου ήταν η εικαστικός κ. Έφη Βασιλούδη, που τόνισε πως ξεκίνησαν να βλέπουν κάποιες ταινίες με τα παιδιά, για να μπουν στο πνεύμα του κινηματογράφου, αλλά στη συνέχεια θέλησαν να κάνουν πιο διαδραστική την εμπειρία.

Έτσι δημιούργησαν μια μακέτα με Lego της αίθουσας που δώρισε φέτος στο σχολείο το «Μαζί με το Παιδί», συνδυάζοντας τον όμιλο της Πληροφορικής με αυτό του κινηματογράφου, με τα παιδιά να μαθαίνουν πως να τραβούν φωτογραφίες ώστε να δημιουργήσουν μια ταινία stop motion animation: κινούσαν δηλαδή λίγο την φιγούρα, έβγαζαν φωτογραφία, την κινούσαν παραπάνω, έβγαζαν φωτογραφία κ.ο.κ.

Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν μια μικρή ταινιούλα, με το σενάριο να είναι η κίνηση των παιδιών στο χώρο που βρίσκονταν.

Ουσιαστικά είδαν κάτι το οποίο δεν θα ήταν εύκολο να δουν σε ένα απλό μάθημα, και γνώρισαν το διαδραστικό αλλά και το συνεργατικό κομμάτι, με δύο ειδικότητες να συνδυάζονται για να κάνουν κάτι καινούριο.

Σημαντικό το ενδιαφέρον για τη Φιλοσοφία

Μία κοινότητα διερεύνησης έγιναν τα παιδιά που συμμετείχαν στον όμιλο Φιλοσοφίας, σημείωσε η υπεύθυνή του κ. Ελισάβετ Γιαμακίδου, όπου οι μαθητές άκουγαν προσεκτικά και με σεβασμό ο ένας τον άλλο, έχτιζαν τις ιδέες τους επάνω στις ιδέες του άλλου, και προκαλούσαν να δώσει επιχειρήματα ο ένας στον άλλο για τις απόψεις του.

Πάντα υπήρχε ένα ερέθισμα, συνήθως από την παιδική λογοτεχνία, και αφού γινόταν ανάγνωσή του, τα παιδιά κατέγραφαν τα ερωτήματα και ξεκινούσε η διερεύνηση, για θέματα όπως η φιλία, το καλό και το κακό και άλλα. Οι ιδέες και οι προτάσεις προέρχονταν από τα παιδιά, ενώ η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, με την κ. Γιαμακίδου να εκτιμά πως σε αυτή την εποχή τεχνολογίας και των οθονών, τους λείπει αυτού του τύπου η ανθρώπινη επαφή, και ο εμπλουτισμός της οπτικής τους ο ένας από τον άλλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.