Διεθνης και Ευρωπαικη Οικονομικη

Το νέο, δωρεάν, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ ΑΜΘ

«Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομική» είναι το αντικείμενο του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος που εισάγει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το ΤΕΙ ΑΜΘ στο πρόγραμμα του.
 
Οι συμμετέχοντες σε αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν «γενικότερα και ειδικότερα ζητήματα του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος» όπως εξήγησε ο κ. Αναστάσιος Καρασαββόγλου καθηγητής του ΤΕΙ και πρόεδρος του μεταπτυχιακού αναλύοντας στη συνέχεια ότι οι συμμετέχοντες «θα προσεγγίσουν με όρους πολιτικής οικονομίας το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θα δουν τα ζητήματα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, των άμεσων ξένων επενδύσεων, του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, ζητήματα διεθνούς χρηματοοικονομικής, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.
 
Στη συνέχεια θα εξετάσουν αυτά που συμβαίνουν ή δε συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Θα δουν ζητήματα προϋπολογισμού, διαχείρισης πόρων, περιφερειακής ανάπτυξης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μπορούν οι φοιτητές να αντιληφθούν και να αναλύουν όλα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν στην οικονομική σφαίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Είναι ένα μεταπτυχιακό το οποίο έχει ερευνητικά χαρακτηριστικά» 

Παράλληλα ο κ. Καρασαββόγλου εξήγησε ότι «δεν είναι ένα επαγγελματικό μεταπτυχιακό». «Είναι ένα μεταπτυχιακό σε ένα αντικείμενο» επεσήμανε «το οποίο έχει ερευνητικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και δεν θα πάρουμε πολλούς φοιτητές, θα πάρουμε περίπου 10 άτομα. Θέλουμε να τους έχουμε κοντά μας, θα διαμορφώσουμε υποδομές ξεχωριστές και ιδιαίτερες, εργαστήρια, κλπ. προκειμένου οι φοιτητές να είναι πολύ συχνά εκεί κοντά μας, μαζί μας, για να συνεργαζόμαστε, να συζητάμε, να αντιπαρατιθέμεθα. Θέλουμε αυτοί οι φοιτητές αύριο να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας στην περιοχή μας και στην Ελλάδα. Θα τους δώσουμε την ευκαιρία να μπουν και στις αίθουσες, στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια, στις ασκήσεις, για να κάνουν μάθημα στους φοιτητές τους συμβατικού προγράμματος, έτσι ώστε να προκληθούν κι αυτοί οι ίδιοι, να γίνουν καλύτεροι, να μελετήσουν περισσότερα πράγματα, και να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διδασκαλίας ή της εργαστηριακής άσκησης». 

«Θέλουμε τα νέα παιδιά που θα έρθουν σε εμάς να μπορούν αύριο να σταθούν ακαδημαϊκά» 

Ερωτηθείς σχετικά με αυτή τη στόχευση του μεταπτυχιακού προγράμματος ο κ. Καρασοββόγλου παρατήρησε αρχικά πως «τα περισσότερα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μέχρι τώρα, είχαν επαγγελματικά χαρακτηριστικά» για να αντιτείνει για το επίμαχο μεταπτυχιακό πως θα έχει αμιγώς ερευνητικό προσανατολισμό. «Με αυτό το μεταπτυχιακό δεν θέλουμε να κάνουμε καλύτερους οικονομολόγους, καλύτερους λογιστές, καλύτερους managers κλπ. θέλουμε οι νέοι άνθρωποι που θα έρθουν στο μεταπτυχιακό να κατανοήσουν δια μέσου της μελέτης του αντικειμένου της διεθνούς και της ευρωπαϊκής οικονομικής, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ερευνητικά να προσεγγίζουν ζητήματα, θέματα, να τα αναλύουν, να απαντούν σε ερωτήσεις, να συγγράφουν paper, να κάνουν αναλύσεις, να πηγαίνουν σε συνέδρια. Εμείς θέλουμε αυτά τα νέα παιδιά που θα έρθουν σε εμάς να μπορούν αύριο να σταθούν ακαδημαϊκά» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Χωρίς δίδακτρα το μεταπτυχιακό 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων παρά μόνο η καταβολή εφάπαξ, ποσού 400 ευρώ για τα έξοδα φακέλου με τον κ. Καρασαββόγλου να επισημαίνει σχετικά πως «νιώθουμε πάρα πολύ καλά που το κάνουμε έτσι, διότι η παιδεία και η γνώση πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν και στο πλαίσιο αυτό κάναμε την πρόταση». 

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο τα μαθήματα 

Τέλος αναφορικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων ο κ. Καρασαββόγλου εξήγησε ότι «τα μαθήματα θα γίνονται Παρασκευή και Σάββατο, με εντατικούς ρυθμούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολύς κόσμος έχει κι άλλα πράγματα να κάνει στη ζωή του και όχι μόνο αυτό. Θα κάνουμε λοιπόν εντατικά μαθήματα Παρασκευή και Σάββατο, ωστόσο οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό θα έχουν υποχρέωση 2-3 φορές την εβδομάδα να είναι κοντά μας, για να υπάρχει αυτή η ακαδημαϊκή συνεργασία. Άρα λοιπόν, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το μεταπτυχιακό, θα πρέπει να έχουν λίγο διαθέσιμο χρόνο, πέρα από τις δύο μέρες που είπαμε, για να είναι κοντά μας και να συνεργαζόμαστε.
 
Info
Η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Διεθνή και Ευρωπαϊκή Οικονομική» του ΤΕΙ ΑΜΘ λήγει την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: iee.teiemt.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.