Διεθνης Αμνηστια: Η Τουρκια εχει βαλει πισω το ρολοι για τα δικαιωματα των γυναικων κατα 10 χρονια

Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφήνει εκατομμύρια γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο βίας

Η απόφαση της Τουρκίας να αποχωρίσει από τη «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», τέθηκε σε ισχύ χθες, Πέμπτη 1 Ιουλίου.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε δήλωση στο Βερολίνο σχετικά με την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση. Η δήλωση ανέφερε ότι η κίνηση θα αφήσει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε υψηλότερο κίνδυνο βίας. Η Τουρκία, η οποία αποχώρησε από αυτή τη συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 10 χρόνια, είναι το πρώτο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποχώρησε από μια διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δράστες λαμβάνουν επικίνδυνο μήνυμα

«Η Τουρκία έβαλε πίσω το ρολόι για τα δικαιώματα των γυναικών κατά 10 χρόνια και έδωσε ένα σκληρό παράδειγμα» δήλωσε ο Agnès Callamard, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους δράστες που κακοποιούν, ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν, ένα μήνυμα ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν ατιμώρητα. Αυτή η σοβαρή απόφαση έχει ενοποιήσει τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο και πρέπει να ενωθούμε για να αντισταθούμε στις μελλοντικές επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων μας».

Ο Καμάλ Σίντο, ειδικός Μέσης Ανατολής της Κοινωνίας των Απειλούμενων Λαών, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, δήλωσε ότι η σύμβαση δημιουργεί ελπίδα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών. «Αυτή η ελπίδα γκρεμίστηκε με την αποχώρηση από τη συμφωνία. Οι τουρκικές οικογένειες θα υποκύψουν στο συντηρητικό ιδεώδες και θα απομακρυνθούν από τα δυτικά μοντέλα όπου η ισότητα είναι ισχυρότερη». Ο Σίντο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να βελτιώσει τα αποτελέσματα που έχει λάβει στις εκλογικές κάλπες με αυτό το βήμα.

«Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοχεύει να έχει μηδενική ανοχή για τέτοια βία.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη σύμβαση, η οποία υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαΐου 2011. Έκανε το βήμα της αποχώρησης από τη σύμβαση με την απόφαση του Προέδρου στις 19 Μαρτίου 2021 και τον Απρίλιο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα η απόφαση ότι η σύμβαση θα έληγε την 1η Ιουλίου 2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.