Διεθνες Συνεδριο για το Παπικιο θα οργανωσει η Μητροπολη το 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Χριστιανική Θράκη» στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Χριστιανική Θράκη» την Κυριακή 11 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη στο Παπίκιο όρος, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, στο πλαίσιο του «Studium Historicorum», του κοινού μεταπτυχιακού σεμιναρίου των δύο Θεολογικών Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


 
Μάλιστα στο αποχαιρετιστήριο γεύμα του τριήμερου συνεδρίου, αποφασίστηκε η οργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για το Παπίκιο όρος το έτος 2020, στο χώρο της Ιεράς Μονής. Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο και τους αδελφούς της Μονής για τη θαυμάσια φιλοξενία, ενώ ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε τις δύο Θεολογικές Σχολές να οργανώσουν και νέο συνέδριο στο χώρο της Ιεράς Μονής.
 
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 9 Ιουνίου, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και  Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα να υποδέχεται με πολύ χαρά και αγάπη  τους συνέδρους, καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές των δύο παραπάνω  τμημάτων,  νωρίς το απόγευμα στο μοναστήρι του Οσίου Μαξίμου.  Μετά την ακολουθία του εσπερινού ακολούθησε, σε διαμορφωμένη αίθουσα της Ιεράς Μονής, η έναρξη του Συνεδρίου.
 

Κατά την πρώτη συνεδρία στην οποία προήδρευσε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Βασίλειος Κουκουσάς,  παρουσιάστηκαν πέντε εισηγήσεις από τους: Αλέξανδρο Γραμματικόπουλο, «Η εξάπλωση της χριστιανικής πίστης και η οργάνωση της Εκκλησίας στη Θράκη», Δαμιανό Καρπαθίου, «Η διοικητική και εκκλησιαστική οργάνωση της Θράκης κατά τους Βυζαντινούς χρόνους»,∙ Ευστράτιο Κρητικό, «Η Εκκλησία στη Θράκη μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους», Ευθυμία Χαιροπούλου, «Από την επισκοπική ιστορία  του θρακικού χώρου» και τον πρωτ. Αντώνιο Μπαφαλούκο, «Η οργάνωση της ιεραποστολής στους Γότθους». Η συνεδρία έκλεισε με εποικοδομητική συζήτηση.
 

Οι συνεδρίες του «Studium Historicorum» συνεχίστηκαν το Σάββατο, 10 Ιουνίου, με την πρώτη συνεδρία της ημέρας να γίνεται υπό την προεδρία του Επίκουρου Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, με τέσσερις εισηγήσεις, των Κωνσταντίνας Κοντοσταύλου, «Οι απαρχές του μοναχισμού στη Θράκη. Διάδοση και εξάπλωσή του», Μαρίνας Εμενίδου, «Ο μοναχισμός στη Θράκη μετά την Εικονομαχία», Κωνσταντίνου Μεταλλίδη, «Μοναχισμός και ιεραποστολή. Η περίπτωση των μοναστικών κέντρων στη Θράκη» και  Νικόλαου Κατσικούλη, «Ο όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης».
 
Στη συνεδρία που ακολούθησε προήδρευσε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μπάκας. Παρουσιάστηκαν πέντε εισηγήσεις, των Γεώργιου Σκουδρινούδη, «Βογόμιλοι στη Θράκη», Απόστολου Κρασσά, «Οι εξισλαμισμοί στη Θράκη»,  Βάιου Κυρίτση, «Η παρουσία του Στέφανου Νεμάνια στο Παπίκιο», Νίκης Χιωτέλλη, «Η Εκκλησία ως χρηματοπιστωτικός οργανισμός στην ύστερη οθωμανική περίοδο. Η περίπτωση των νομισμάτων της μητρόπολης Μαρωνείας», Κυριάκου Μωυσίδη, «Η βουλγαρική κατοχή της Θράκης και η προσωπικότητα του Φιλαρέτου Βαφείδη, μητροπολίτη Διδυμοτείχου».
 

Το σύνολο των εισηγήσεων ανέδειξαν το ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των μοναστικών κέντρων του Παπικίου Όρους στην ανάπτυξη της Χριστιανικής Θράκης.
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου για το Σάββατο ολοκληρώθηκαν με γεύμα  και επίσκεψη των συνέδρων στην πόλη της Κομοτηνής, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας.
 
Η τελευταία ημέρα, Κυριακή 11 Ιουνίου, άρχισε με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο καθολικό της Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη. Ακολούθησε επίσκεψη των συνέδρων στα παρακείμενα ερείπια της βυζαντινής Μονής της «Παναγίας της Ελεούσας».
 

Στην τελευταία συνεδρία προήδρευσε ο Σεβασμιώματος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Πρώτη η Αικατερινή Τσελεγγίδου εισηγήθηκε το θέμα: «Προσκυνηματική περιήγηση στα Μοναστήρια της Εγνατίας Οδού και του Παπικίου Όρους», ακολούθησε ο Iyad Ladaa με το θέμα: «Χαρτογράφηση των Μονών της Ροδόπης με τη χρήση του GIS». Ακολούθησαν άλλες δύο εισηγήσεις, ειδικά για το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού και των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Τζώρτζης εισηγήθηκε το θέμα: «Το Παπίκιον Όρος και οι δυνατότητες ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού», ενώ η Μαρία Αχιλλεοπούλου εισηγήθηκε το θέμα: «Ήθη και έθιμα της Θράκης, με θρησκευτική και τουριστική αξία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.